Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Marina Maljković, selektorka reprezentacije Srbije, tvorac je čudesnih uspeha košarkašica Srbije. Misija nacionalnog tima uspešno je okončana, igraće na toliko željenom Mundobasketu, a trofejni stručnjak otkrila je šta je rekla igračicama i kako ih je motivisala za dalje.

Košarkašice Srbije našle su se prošlog leta u nesvakidašnjoj situaciji, prilično nenormalnoj, jer su imale dva velika takmičenja u nepuna dva meseca. Prvo su osvojile Evropsko prvenstvo i posle na Olimpijskim igrama u Tokiju bile četvrte, a predstojećeg leta čeka ih skoro četiri meseca – za rad.

PROČITAJTE JOŠ

Na ogromnu radost Marine Maljković, dok evropske šampionke odlično znaju šta ih čeka u tom periodu pred Svetsko prvenstvo, koje će se od 22. septembra do 1. oktobra održati u Sidneju.

Na Mundobasketu su naše košarkašice poslednji put igrale 2014, od tada je dva puta osvojena evropska kruna (2015. i 2021) uz evropsku bronzu u Beogradu 2019. i medalju istog sjaja na Igrama u Riju tri godine ranije.

Najveći krivac za istorijske uspehe je Marina Maljković. Trener koji zna tačno šta i kako treba, o tome svedoče i njene reči posle meča sa Brazilom, poslednjeg na kvalifikacionom turniru za Svetsko prvenstvo, da je tokom dana sa saradnicima spremala detaljan plan rada do puta u Sidnej i predala ga KSS.

„Imam neke baš dobre ideje za leto. Pokušaćemo nešto novo što će timu mnogo značiti“, najavila je Marina Maljković zanimljiv period za srpsku žensku košarku.

Vremena za rad na putu ka Mundobasketu gotovo da nije bilo, a selektorka Srbije posebno insistira na treninzima i detaljima. Ipak, bila je ponosna na urađeno i postignutno pred domaćom publikom.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Videlo se na poslednjem susretu koliko im nedostaje rada. Htela sam da ih više posmatram, da ih pustim da pričaju na terenu kako bih videla i košarkaške i neke karakterne stvari. Zadovoljna sam nespornim pristupom, željom za radom i ponašanjem. Mnogo su dobra grupa devojaka, kao što je i Aleksandra Crvendakić rekla, mi uživamo kada smo zajedno. Imamo veoma dobro bazu, čeka nas jedno specifično leto, imam razne ideje… Prvi put ćemo imati priliku da radimo četiri meseca, od juna pa skoro do kraja septembra. Iskreno sam baš željna toga, imaćemo vremena da postavimo stvari na svoje mesto“.

Otkrila je selektorka Srbije kako su devojke reagovale na najavu svega onoga što ih čeka tokom leta pred nama.

„Mogu i one da vam kažu šta sam im rekla posle utakmice sa Australijom. Čestitala sam im početak paklenog rada, pa ko preživi, pričaće. Tako nešto, da ne citiram baš sebe, bilo je mnogo smeha… Na dan meča sa Brazilom sam ceo dan pisala treninge sa saradnicima, već sam se pripremala za to sledeće okupljanje, imamo sve detaljno. Mislim da će biti neke baš dobre ideje“.

Nove ideje za nova lica… U odnosu na prethodno leto, legende kao što su Sonja Vasić i Jelena Bruks otišle su u penziju, istina Bruks samo u reprezentativnu. Karijeru je završila i Dajana Butulija, na ovom turniru nije bilo dugogodišnjih oslonaca ekipe Ane Dabović i Nevene Jovanović (zbog povreda), a mlade nade kao što su Jovana Nogić (1997), Mina Đorđević, Ivana Raca, Ivana Katanić (sve tri rođene 1999) pokazale su da na njih može da se računa.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Pokušaćemo nešto novo, što će timu mnogo značiti, videćete već. Zapravo, samo da se formira grupa, da ne bih rekla nešto pogrešno. U svakom slučaju ima zanimljivih stvari. Bićemo i u Srbiji, i u inostranstvu, ići ćemo na nekoliko mesta koja su nama značajna, a ovom mladom timu će biti i te kako bitna“.

Iako se vrši smena generacija, onim iskusnijim devojkama nedostaje svetsko odličje, a mlađim bi to bio neverovatan vetar u leđa za sve što ih čeka kada preuzmu glavne uloge. Maljkovićeva ističe da je mnogo teško uopšte pričati o odličju na Mundobasketu.

„Više ćemo znati posle juna, tada ću ih bolje poznavati, a značiće nam leto da se svi planovi ostvare, organizovaćemo i turnire, utakmice, pripreme… Nije realno da sada kažem da ćemo osvojiti medalju, apsolutno nije realno. Mnogo smo daleko od toga, ali na tom putu procesa formiranja igrača, posebno što ima mnogo vremena, nikad se ne zna šta nosi dan, šta noć“, zaključila je selektorka Srbije.

BONUS VIDEO Tina Krajišnik u suzama radosnicama posle Srbija – Australija: Sve je kao san i dalje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare