Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkašice Srbije pobedile su Brazil 76:70 i sa tri trijumfa overile plasman na Svetsko prvenstvo.

One će u Australiju na Mundobasket sa prvog mesta u grupi sa Australijom, Južnom Korejom i Brazilom.

PROČITAJTE JOŠ:

Brazilke su se ispostavile kao veoma tvrd orah, slomljen tek košem Ivon Anderson na minut i po pre kraja susreta u hali „Ranko Žeravica“ u Beogradu.

Anderson je ubacila dvojku iz ugla za 74:68, pa ratoborne Brazilke nisu mogle da naprave čudo. Najefikasnija je kod pobednica još jednom bila Ivon Anderson sa 25 poena, Tina Krajišnik je dodala 15, a Saša Čađo je imala deset.

Ekipu Brazilki je predvodila Marijan de Karvaljo sa 18 poena, Kamila Silva je imala 17, a Taina Paišao 14 poena. Silva je imala i 13 skokova i ovaj segment igre je održavao Brazil u igri sve do kraja.

Prvo poluvreme proteklo je u solidnoj odbrani Srbije i ne tako lošem protoku lopte, ali i ne baš briljantnim procentima šuta.

Izabranice Marine Maljković su sporadično promašivale i zicere, ali su čvrstom igrom uglavnom ometale svoje rivalke.

Posledica je bilo čak 18 izgubljenih lopti Brazilki, od kojih je otvoren zavidan broj kontri.

Da su igračice Srbije za dva poena šutirale iole bolje od 44 odsto za dva poena u prvih 20 minuta i rezultat bi bio povoljniji.

Ovako su Brazilke imale priključak od relativno dostižnih šest poena zaostatka na pauzi 39:33, dok su Tina Krajišnik, Saša Čađo i Ivon Anderson nosile napadačku igru Srbije.

Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

I drugo poluvreme je počelo izgubljenom loptom Brazilki, koje su nekako preko De Souze i Gonsalo uspele da se približe na samo posed zaostatka.

Anderson nije iskoristila prvi napad svog tima, nadomestile su to Čađo i Crvendakić, pa je Srbija posle tri minuta nastavka čuvala prednost stečenu pred pauzu.

Saša je dala i važnu trojku za 46:41 u trenucima kada se videlo da Brazilke igraju sa mnogo samopouzdanja i kada su im napadi išli tečnije i brže.

Anderson je imala svoju seriju prvo sa slobodnih bacanja, onda i posle ukradene lopte u kontri za +6.

Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Međutim, Brazilke su uspele da se vrate u igru u dva napada, prvo trojkom Taine Paišao na isteku napada i to od table.

Onda je Kamila Silva dobila loptu pod košem za laka dva poena, da bi Paišao na pola minuta pre kraja trećeg perioda donela prednost Brazilu sa penala – 56:54.

Ni to nije bilo sve u toj deonici. Nogić je pogodila trojku, a Sanja Mandić je napravila faul nad Karvaljo pri šutu za tri poena, te je posle 30 minuta bilo nerešeno 57:57.

Četvrta četvrtina se takođe igrala praktično koš za koš sve do završnih nekoliko minuta. Tada je Anderson pogodila veoma bitan šut za 74:68 i tek tada su igračice Srbije uspele da slome otpor rivala.

Brazilke su, iako motivisane da pobede, upisale i treći poraz na turniru, dok je Srbija bez ijednog otišle u Sidnej. Tamo će na Svetskom prvenstvu igrati od 22. septembra do prvog oktobra.

Srbija – Brazil 76:70 (17:16, 22:17, 18:24, 19:13)

Hala: Ranko Žeravica, Beograd; Sudije: Mihal Prok, Hortensija del Sokoro Sančez Karisales, Saber Rezgui

Srbija: Raca, Čađo, Mandić, Crvendakić, Anderson, Nogić, Topuzović, Škorić, Krajišnik, Katanić, Ðorđević. Selektor: Marina Maljković

Brazil: Karvaljo, Paišao, K. Silva, De Souza, Gonsalo, Ramona, Kosta, T. Silva, Monteiro, Ribeiro, Soareš; Selektor: Žoze Neto

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Pobeda Srbije!

Ivon Anderson je rešila meč na kraju svojim poenima za +6 na minut i po pre kraja. Dala je koš koji je odveo Srbiju na 74:68, posle čega je poentirala još jednom, dok je u timu Brazila poene upisala Kamila Silva – 76:70 za Srbiju.

34′ Tina Krajišnik se bori kao lavica!

Opet vodi Srbija posle nekoliko promašaja Brazila. TIna Krajišnik se odlično snašla pod košem u igri leđima. Anderson hvata ofanzivni skok i promašuje, novi skok u napadu obezbeđuje Krajišnik koja sa još dva poena vraća prednost Srbiji – 65:62.

32′ Brazilke vode, Anderson kao centar

Ivon je iznudila faul na šutu pod košem u maniru prave „petice“ za važna dva poena (59:57). Košem De Karvaljo za tri poena Brazilke dolaze do prednosti, a Anderson to smanjuje pogotkom za dva – 62:61 za Brazil.

Treća četvrtina:

Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

30′ Luda dva minuta i egal!

Neverovatna trojka Brazilki, od table i na isteku napada. Kamila Silva je potom bila nezaustavljiva pod košem i lagano je ubacila dva poena (53:52 za Srbiju). Škorić je faulirana i pogodila je jedno slobodno bacanje. Brazilke su povele sa slobodnih bacanja, Nogić je trojkom vratila Srbiji vođstvo, a onda je Mandić faulirala Karvalju u šutu za tri poena – 57:57.

28′ Devojke, dobro vas je naučila Marina Maljković

Sanja Mandić asistira Maji Škorić a pre toga je dobila pas iza leđa. Škorićeva je fintirala rivalku i došla do otvorenog šuta za dva poena. Veoma lep napad Srbije i „pocepana mrežica“ Brazilki – 53:47 za Srbiju.

Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

26′ Briljantna Anderson!

Brazilke su imale šansu da sa slobodnih bacanja izjednače rezultat, a onda je na scenu stupila Ivon Anderson. Prvo je pogodila slobodno bacanje, onda je ukrala loptu, pogodila polaganje u kontri uz faul – 51:45 za naš tim.

24′ Bravo, Saša! Trojka Čađo „presekla“ Brazilke

Čađo i Krajišnik pogađaju, na drugoj strani je Gonsalo veoma opasna i efikasna, pa Brazil prilazi na dva poena zaostatka, nakon koša Soareš – 43:41. Čađo nije dopustila da se Brazil potpuno vrati u egal i ubacila je sjajnu trojku za 46:41 u korist Srbije.

22′ Opet izgubljena lopta Brazilki

Već 19. izgubljena, što ne koriste Srpkinje u napadu u kom je Anderson probala da izvuče loptu do obruča. Rivalke Srbije su potom poentirale za 39:35.

Druga četvrtina:

Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

20′ Fantastična trojka Race za kraj poluvremena

Soareš se ne snalazi u napadu Brazila, Srbija hvata loptu posle njene promašene trojke, ali zato Ivana Raca daje spektakularnu trojku iz ugla za 39:33 na kraju prvog poluvremena.

18′ Silva nastavlja da pogađa, ali Anderson uzvraća

Trojka srpske reprezentativke koja je u odbrani presekla loptu za kontru Srbije. Ova sekvenca je usledila posle novog pogotka Kamile Silve. Raca je ubrzo faulirala Deboru Kostu – 36:33 za Srbiju.

16′ Drže se Brazilke…

Pogoci Čađo i Kamile Silve. Silva svojim devetim poenom drži priključak Brazilki na četiri minuta pre kraja poluvremena. Srbija ima posed prednosti – 31:28.

Košarka, žene, reprezentacija Srbije, utakmica, Srbija Brazil, ženska košarkaška reprezentacija
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

15′ Pravovremena serija Srpkinja!

Prvo je stepbek ubacila Ivon Anderson, a onda je kao poručena stigla i trojka Saše Čađo za 29:24!

13′ Egal meč, Brazilke ostale bez saigračice

Povredila se Taina Silva pošto je nezgodno doskočila na zglob desne noge i uplakanu su je saigračice iznele s terena. Ona je skočila da uhvati loptu posle promašaja srpskih igračica. Brazilke su potom povele trojkom De Karvaljo (21:20), ali su Srpkinje vratile prednost košem Sanje Mandić 24:22.

Prva četvrtina:

Marina Maljković
Marina Maljković Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

10′ Primakle su se Brazilke

Greška u koracima Race, četiri poena Brazilki preko Talme Paišao i Marijane de Karvaljo (17:14). Raca u poslednjem napadu nije ubacila otvorenu trojku, a De Karvaljo je iznudila faul za dva slobodna bacanja – 17:16 za Srbiju posle deset minuta.

8′ Bitna trojka Srbije, Katanić promašila zicer

Pogađa Kamila Silva za dva, odgovara Nogić važnom trojkom za 17:10 u korist Srbije. Ivana Katanić je potom promašila otvoreno polaganje.

6′ Lepo kruži lopta u napadu Srbije

Šteta je što Katanić ne pogađa trojku za devet razlike, ali trojku nisu potom ubacile ni Brazilke.

5′ Održavaju prednost naše igračice

Bolje se snalaze u čvršćoj igri igračice Marine Maljković, Crvendakić i Škorić poentiraju pod košem, Škorićeva se posebno lepo snašla jednom rukom, a tim Srbije na sredini prve deonice vodi 14:8.

2′ Odlična odbrana Srbije i vođstvo

Crvendakić promašuje prvi napad Srbije. Lepo je prošla uz čeonu liniju, onda se dvoumila da li da ide na prvi ili na drugi obruč, pa su Brazilke poentirale i povele posle prvog minuta sa 2:0.

Ramona i De Souza su potom kombinovale i De Souza je izgubila loptu, što je Čađo kaznila dugom dvojkom. Posle nove ukradene lopte Srbije, Crvendakić i Krajišnik poentiraju iz kontri za 6:2 u korist Srbije.

BONUS VIDEO: Aleksandra Crvendakić posle Srbija – Australija i plasmana na Svetsko prvenstvo za košarkašice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar