FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Mogu li Zvezda i Partizan da privole nekoga u svoje redove?

Kvalitet košarke u Evropi iz godine u godinu sve je veći, a na tržištu svi pokušavaju da dođu do vrhunskih igrača na što povoljniji način.

PROČITAJTE JOŠ:

Sudeći prema tome koliko će slobodnih igrača biti ovog leta, sva je prilika da ćemo videti znatno drugačije sastave evroligaškim timova u narednoj sezoni.

Od svake pozicije mogu se napraviti po dve petorke slobodnih igrača. Što se plejmejkera tiče, trenutni ugovori ističu Šejnu Larkinu, Majku Džejmsu i Serhiju Ljulju.

Larkin je bio jedan od ključnih igrača Efesa u odbrani titule, a bio je izabran i u najbolju petorku Evrolige. Prosečno je beležio 14,7 poena, tri skoka i pet asistencija po meču. U finalu je protiv Real Madrida uz Vasilija Micića i Tibora Plajsa bio najbolji igrač turskog tima, dok je u polufinalu ubacio 21 poen Olimpijakosu.

Već dugo se priča o tome da bi Larkin ponovo mogao da se oproba u NBA ligi, gde je ranije nastupao za Dalas, Njujork Nikse, Bruklin Netse i Boston.

Tokom sezone pojavile su se informacije i da je Larkin nadomak potpisa za Real, ali je on sam to demantovao. Efes je spreman da ponudi plejmejkeru novi ugovor, kako bi zadržao okosnicu tima i za narednu sezonu.

Majku Džejmsu će isteći ugovor sa Monakom, a i on bi vrlo lako mogao da se oproba „preko bare“. U Evropi je poznat kao jedan od individualno najboljih igrača, ali često dolazi u sukob sa trenerima i upravom, a onaj ko želi da ga ima u sastavu moraće da izdvoji veliku sumu novca.

PROČITAJTE JOŠ:

Omaleni plejmejker je sa Monakom igrao u Top 8 fazi Evrolige, bio je nadomak plasmana na Fajnal for, a što se tiče individualnih uspeha, bio je izabran u najbolju petorku takmičenja, te prvi konkurent Mirotiću za MVP priznanje. Tokom sezone beležio je 16,4 poena, uz 5,8 asistencija, a najbolju utakmicu odigrao je protiv Reala kada je ubacio 31 poen.

U Monaku se snašao, deluje da ima dobru saradnju sa trenerom Sašom Obradovićem, ali ga želi veliki broj klubova u Evrope, te će bolja finansijska ponuda verovatno prelomiti njegovu odluku.

Na poziciji organizatora igre, kao slobodni agenti na tržištu biće i Malkom Dilejni, Vejd Boldvin, Serhio Rodrigez (moguć povratak u Real), Kris Džouns, Lorenco Braun (Španije se pominje kao naredna destinacija), Paris Li (Panatinaikos se interesuje), ali i Nejt Volters, plejmejker Crvene zvezde.

Što se bekovske pozicije tiče, razvoj situacije oko Nanda de Koloa biće posebno zanimljiv. Francuz sa Fenerom nije uspeo da izbori plasman u Top 8, što je jedan od lošijih rezultat kluba u poslednjih nekoliko godina.

De Kolo je imao solidnu sezonu, ali ne onakvu kakve su bile neke od prethodnih. Očekuje se da Fener doživi velike promene u sastavu na leto, te odlazak De Koloa ne bi nimalo čudio.

Nando de Kolo
Nando de Kolo; Foto: EPA-EFE/L. Rico

Od bekova na listi slobodnih agenata naći će se još Fabian Kozer, Dante Eksum, Bili Beron, Eli Okobo, Tajler Dorsi, Ajzea Kenan, O.J. Majo, Ife Lundberg (vraća se iz NBA) i Nik Vajler Veb.

Na poziciji krila, najzvučnija imena su Vila Klajburna, Rudija Fernandeza i Krunoslava Simona.

Klajburn je ostao u CSKA uprkos izbacivanju ruskih timova iz međunarodnih takmičenja, a u slučaju još jedne godine suspenzije, sva je prilika da će se mnogi tamošnji igrači odlučiti na promenu sredine.

Kao naredna destinacija za Amerikanca pominjao se Efes, koji bi mogao da ostane i bez Larkina i bez Micića, a nije siguran ni ostanak Simona, koji je u poznim igračkim godinama. Hrvat važi za zahvalnog igrača, posao uglavnom odrađuje kako se to od njega očekuje, ali sve više povreda i sve lošija fizička sprema mogu uticati na to da uopšte i ne ostane u Evroligi.

KK Barselona, KK CSKA
KK Barselona, KK CSKA; Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Što se Rudija tiče, on je legenda madridskog tima i očekuje se da produži ugovor i završi karijeri tamo.

Od zanimljivih imena vredi pomenuti i Dvejna Bejkona, Alfu Dijaloa, Džefrija Tejlora, Najdžela Hejsa, Dešona Tomasa, Džejmsa Andersona i Mateuša Ponitke.

Pozicija krilnog centra dobija sve više na značaju poslednjih godina u evropskoj košarci, a kao slobodni agenti ovog leta naći će se Tornike Šengelija, Džon Braun uz Uniksa, kao i Džordan Miki.

Šengelija je sa Virtusom izborio plasman u Evroligu, pošto je osvojio Evrokup, a postoje priče i da je nekoliko NBA timova zainteresovano za njega.

Tornike je „proveren“ igrač, koji uvek ima doprinos sa obe strane terena, a Virtus će poprilično morati novčano da se „isprsi“ kako bi ga zadržao.

Tornike Šengelija
Tornike Šengelija, Foto:EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Braun je, sve do izbacivanja Uniksa, bio najbolji kradljivac lopti u Evroligi, a ujedno je provodio gotovo 30 minta na parketu, što govori o njegovom uticaju na igru.

Miki nastupa za Zenit, te bi vrlo lako i on mogao da se odluči za neki od timova, koji je siguran učesnik Evrolige.

Bez ugovora će uskoro ostati i Derik Vilijams, Adrien Moerman, Dešon Tomas, Ogastin Rabit, Alek Peters, Rolands Šmits i Trej Tompkins.

Situacija oko dovođenja centara takođe će biti izuzetno zanimljiva. Jan Veseli će pojačati Barselonu, iz koje bi trebalo da ode Brendon Dejvis. On je dobio novi ugovor, a mnoge ekipe pokazale su interesovanje za njega.

Priliku da oprobaju tržište imaće i Kajl Hajns, Ante Žižić, Donta Hol, Aleks Pojtres, Donatas Motejunas, Arturas Gudaitis, Otelo Hanter i Tonje Džekiri.

NAJBOLJA PETORKA SLOBODNIH IGRAČA:

1. Šejn Larkin
2. Majk Džejms
3. Vil Klajburn
4. Tornike Šengelija
5. Brendon Dejvis

DRUGA NAJBOLJA PETORKA:

1. Serhio Ljulj
2. Nando de Kolo
3. Fabijan Kozer
4. Džon Braun
5. Kajl Hajns

BONUS VIDEO Micić pokorio Evropu, pa zapevao čuvenu narodnu pesmu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar