Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Leto bi moglo biti nikad zanimljivije, ko će se oprobati preko bare?

Sezona u Evroligi je završena, titulu je po drugi put zaredom poneo Efes, a već naredne sezone mogli bismo gledati najjače timove u totalno drugačijim sastavima.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi igrači igrali su najbolju sezonu u karijeri, što je „probudilo čula“ NBA agenata i skauta, koji su „namirisali“ pojačanja sa Starog kontinenta.

Prvo ime koje se pominje „preko bare“ je Vasilije Micić. Srpski plejmejker po drugi put zaredom osvojio je priznanje MVP finala, a bio je i najbolji strelac ligaškog dela takmičenja, te mu je uručena nagrada „Alfonso Ford“.

Micić je u finalu dao 23 poena, dok je protiv Olimpijakosa upisao 15 uz devet asistencija i trojku koja je donela pobedu u poslednjoj sekundi. Svojom konstantnošću, fizikalijama, brzinom i sposobnostima privukao je pažnju mnogih.

Prava na njega imaju Oklahoma Siti Tanderi, iako su ga Filadelfija Seventisiksersi birali na draftu 2014. godine sa 52. mesta.

Do sada Tanderi nisu pregovarali sa drugim timovima oko Micića, a s obzirom da je politika kluba takva da se neguju mladi igrači, malo je verovatno da će Micić nositi njihov dres.

Mnogo je priče i oko toga da li bi se Srbin prilagodio na NBA uslove i igru, a sportski direktor Partizana Zoran Savić, nema dilemu oko toga.

„Micić može da napravi razliku u NBA ligi. Najbolji igrači u Evroligi mogu da se istaknu tamo“, rekao je Savić.

Za Micića sezona još uvek nije gotova, pa je još rano pričati koji NBA tim bi mogao da ga angažuje. Srpski plejmejker sa Efesom igra u polufinalu turskog prvenstva, a protiv Galatasaraja pobednika će odlučiti majstorica.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

U drugom polufinalu Fenerbahče je bez većih problema savladao Darušafaku sa 3:1 i sada čeka rivala.

Osim Micića u NBA bi mogao i Šejn Larkin. On je bio jedan od ključnih igrača Efesa u odbrani titule, a bio je izabran i u najbolju petorku Evrolige. Prosečno je beležio 14,7 poena, tri skoka i pet asistencija po meču.

Razlika između njega i Micića je ta, što je Larkin već stekao iskustvo igranja u Americi. Na draftu su ga 2013. godine birali Atlanta Hoksi sa 18. pozicije, a ubrzo je trejdovan u Dalas Maverikse, za koje je odigrao jednu sezonu.

Nije se dovoljno istakao, pa su ga preselili u Dži ligu u ekipu Teksas Legendsa. Usledio je trejd u Njujork, pa u Bruklin, ali nije briljirao ni u jednom ni u drugom klubu. Odlučio je da okuša sreću u Evropi, nije se skrasio u Baskoniji, te se nakon jedne sezone vratio u NBA, konkretno u Boston Seltikse.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Tamo je dobijao šansu na kašičicu, a beležio je samo 4,3 poena po meču. Nakon toga usledio je najbolji potez u njegovoj karijeri u prelazak u Efes, sa kojim se dvaput popeo na tron Evrope, što ga je ponovo stavilo na spisak kandidata za NBA.

Larkinu ističe ugovor sa Efesom ovog leta i pitanje je da li će ga produžiti ili će se odlučiti da ponovo pokuša da zablista u NBA ligi (intersuju se Vašington Vizardsi), ovoga puta sa malo više iskustva i poena u rukama.

Na listi potencijalnih kandidata za NBA nalazi se i Tornike Šengelija, kome ističe ugovor sa Virtusom iz Bolonje.

Šengelija je na pola sezone pojačao italijanski tim, nakon što je njegov CSKA izbačen iz Evrolige. Tornike je već godinama jedan od najstandardnijih igrača u Evrope, fizička snaga mu je na zavidnom nivou, a nije od onih koji mnogo kubure sa formom.

Tornike Šengelija
Tornike Šengelija, Foto:EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Sa Virtusom je osvojio Evrokup, izborio plasman u Evroligu i ne bi bilo iznenađenje da produži ugovor, ali će i finansije igrati veliku ulogu kad je on u pitanju.

Ugovor ovog leta ističe i Majku Džejmsu, omalenom organizatoru igre Monaka. Džejms je poznat kao igrač sa fenomenalnim individualnim karakteristima, napadački arsenal mu je veliki, ali neretko u prvi plan iskoči njegova teška narav, zbog koje uazi u sukob sa saigračima i trenerima.

Tokom sezone u Evroligi imao je sukob sa Zvezdanom Mitrovićem, nakon kog je ubrzo na klupu Monaka seo Saša Obradović. Srpski strateg uspeo je da „smiri“ Džejmsa, a iće zanimljivo videti kakve su njegove želje i ambicije ovog leta.

PROČITAJTE JOŠ:

Džejms je imao „izlete“ u NBA, a prvi klub u najjačoj ligi sveta bio mu je Finiks 2017. godine. Već sledeće oprobao se u Nju Orleans Pelikansima, a nakon rastanka sa CSKA Moskvom 2021. oprobao se u Bruklin Netsima, gde se sprijateljio sa Kevinom Durentom.

Nesumnjivo da omaleni plejmejker ima kvaliteta za NBA pitanje je samo koja ekipa će biti spremna da podnese rizik njegovog dovođenja, zbog potencijalne promene atmosfere u ekipi.

Od mladih igrača na meti NBA timova nalazi se Rokas Jokubaitis, koji je ove sezone bio pod dirigentskom palicom Šarunasa Jasikevičusa u Barseloni. Litvanac je izabran za „zvezdu u usponu“ u Evroligi, ali se ipak očekuje da odigra još bar sezonu u Evropi kako bi se afirmisao i profilisao kao pouzdan igrač.

Onaj koji nije briljirao partijama ove sezone u dresu Asvela je Kostas Adetokumbo, brat zvezde Milvoki Baksa Janisa. Sudeći prema fizičkim karakteristikama nesumnjivo je da bi mogao da stane uz braću Janisa i Tanasisa, koji su već u NBA.

Što se tiče centara iz Evrope, Jorgos Papajanis iz Panatinaikosa je kandidat za NBA, dok se na bekovskim pozicijama pominju i Dvejn Bejkon, Eli Okobo i Tajler Dorsi.

BONUS VIDEO Micić pokorio Evropu, pa zapevao čuvenu narodnu pesmu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar