Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©/Stanislav Krasilnikov / TASS / Norbert Scanella / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Crvena zvezda i Partizan su na pripremama za novu sezonu, a iako ekipe tek započinju sa ozbiljnim radom i rosteri nisu potpuno kompletirani, polako se kreće i u prve projekcije rezultata.

Gotovo sve ekipe su dovele ključne igrače i odradile glavne promene i ostaje da se eventualno izbrusi rotacija i dodatno ojačaju jezgra.

Sa te strane, postoji dobra osnova da se postave početne prognoze iako su neki timovi poput Partizana pretrpeli ogromne promene i nije lako predvideti koji su krajnji dometi.

Kladionice su ipak dale prvobitne procene kada je reč o šansama za titulu svih timova i nekoliko stvari su uočljive od samog starta.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što najviše zanima navijače u Srbiji jeste da su prema tim procenama Partizan i Crvena zvezda na devetom, odnosno desetom mestu i da su gotovo sigurno u plej-inu.

Prema postojećim procenama, deluje da je plej-of slika dosta jasna i da 10 timova odskače od ostatka, a da su glavni favoriti za titulu isti „dežurni krivci“.

Ali, krenimo redom.

Zvanični prvak Evrope, ekipa Panatinaikosa je prvi favorit za titulu sa kvotom 3,5. Prošlogodišnja ekipa je dodatno pojačana dolaskom Lorenca Brauna, jednog od najboljih plejeva u prethodnih nekoliko godina i centrom Omarom Jurtsevenom koji posle neuspelog pokušaja da se nametne u Evroligi dolazi da pokori Evropu, a samo je Luka Vildoza napustio Atinu.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

To govori da su ambicije da se uspostavi dominacija u Evropi, a glavna prepreka bi prema procenama trebalo da bude Real Madrid kome se za titulu daje kvota četiri. Real je pretrpeo promene u rosteru koje nisu zanemarljive, pa ostaje da se vidi kako će ekipa reagovati. Otišao je Geršon Jabusele u Filadelfiju, jedan od nosilaca igre kao i Vensan Poarije i Karlos Alosen, dok su karijeru završili pouzdani veterani Rudi Fernandez i Ćaćo Rodrigez. Ipak, ekipa se pojačala povratkom Usmana Garube iz NBA lige kao i dolascima Serža Ibake i Andresa Feliza, a deluje da bi još neko ime moglo da pojača ekipu iz Madrida.

Treći favorit sa kvotom sedam je Olimpijakos koji je doveo najveće pojačanje, jer se vratio MVP od pre dve godine, Saša Vezenkov, a stigli su i Tajler Dorsi i Kinan Evans koji će propustiti prvi deo sezone zbog povrede. Od važnijih igrača, nećemo gledati Ajzeu Kenana, Mihaila Luncisa, Luka Sikmu i Ignasa Brazdeikisa, a u priči je i mogući dolazak Evana Furnijea.

Još tri tima su u najužem krugu kandidata za titulu i Fajnal-for i deluje da prema prvim prognozama znamo i sigurnih šest učesnika plej-ofa.

Nakon Olimpijakosa na listi sa kvotom sedam sledi Fenerbahče, kvotom od osam Monako i kvotom od devet Barselona.

Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Turski klub se pojačao dolaskom Vejda Boldvina i Bonzija Kolsona iz Makabija, a vratili su se Nikolo Meli i Melih Mahmutoglu dok bi veliko pojačanje mogao da predstavlja i Luka Šamanić koji posle neuspeha da se nametne na NBA nivou došao u Evropu. Otišli su Nik Kalates, Džonatan Motli, Tajlor Dorsi, Jam Madar, Jorgos Papajanis, Nejt Sestina… Jasno je da će Šarunas Jasikevičijus imati dosta posla da uigra ekipu.

Pojačao se i Monako dovođenjem pomenutog Kalatesa, kao i Furkana Korkmaza, Papajanisa i nekolicine manje poznatih imena.

Barselona je dovela Kevina Pantera i Jusufu Fola od zvučnijih imena, a otišli su Rokas Jokubaitis, Nikola Kalinić, Riki Rubio….

Nakon šest glavnih kandidata najbliži da direktno uđe u plej-of je Efes koji sedmi kandidat za titulu sa kvotom 18. Turski velikan je doveo iz NBA lige Džordana Nvoru i Stenlija Džonsona kao i proverene veterane Rolandsa Šmitsa i Vensana Poarijea, a ostao bez Vila Klajburna, Tibora Plajsa, Majka Dauma i Tajrika Džonsa od važnijih igrača.

Slede tri tima koji su takođe jako blizu po prvobitnim prognozama.

Armani je osmi favorit sa kvotom 22 nakon što je prilično osvežio sastav. Stigli su Nenad Dimitirjević, Leandro Bolmaro, Zek Ledej od zvučnijih imena a klub napustili Šabaz Nejpir, Bili Beorn, Devon Hol, Nikolo Meli, Johanes Vojtman, Kajl Hajns, Aleks Pojtres.

Žalgiris-Milano Foto: Massimo Ceretti / imago sportfotodienst / Profimedia

I večiti su menajli sastave naročito Partizan koji je zadržao samo jednog igrača i doveo 15 novih imena i na kojeg je kvota 25. Došli su su Karlik Džons, Duan Vašington, Frenk Nilikina, Ife Lundberg, Sterling Braun, Vanja Marinković, Arijan Lakić, Mitar Bošnjaković, Mario Nakić, Aleksej Pokuševski, Isak Bonga, Ajzea Majk, Brendon Dejvis, Tajrik Džons i Aleksa Dimitrijević.

Crvena zvezda je zadržala okosnicu i pojačala ekipu povratkom Nikole Kalinića, dolaskom Kodija Milera Mekintajera, Ajzee Kenana, Ognjena Dobrića, Uroš Plavšić i Majk Dauma, a na nju je kvota 28.

Kada je ostatak konkurencije u Evroligi u pitanju, procenjuje se da su u ovom trenutku kvalitetom prilično iza. Sledi Virtus sa kvotom 40, Makabi i Baskonija sa kvotom 50, Bajern sa kvotom 66, Žalgiris i Pariz sa kvotom 100, Asvel sa kvotom 150 i na kraju Alba sa kvotom 250.

Prve kvote kladionica za titulu prvaka Evrope

1. Panatinaikos 3,5

2. Real Madrid 4

3. olimpijakos 5

4. Fenerbahče 7

5. Monako 8

6. Barselona 9

7. Efes 18

8. Armani 22

9. Partizan 25

10. crvena zvezda 28

11. Virtus 40

12. Makabi 50

13. Baskonija 50

14. Bajern 66

15. Žalgiris 100

16. Pariz 100

17. Asvel 250

18. Alba 250

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar