Asvel
Fto: Srđan Stevanovic / Starsport

Karma je čudo u sportu i često ona ispiše najlepše stranice, za šta je ovaj put zaslužan Zvezdan Mitrović, trener Monaka.

PROČITAJTE JOŠ

Mitrović je sa Monakom osvojio Evrokup sa 2-0 u finalnoj seriji protiv Uniksa, što je bila svojevrsna poruka Asvelu, klubu koji se o Mitrovića ozbiljno ogrešio.

Toni Parker iza sebe ima nestvarnu NBA karijeru, ali je na velikom funkcionerskom ispitu pao u svom Asvelu. U suštini, može mu se, njegova je igračka, ali ne ide uz profil takvog velikana košarke da treneru uručuje otkaz mejlom.

Upravo to je Parker uradio prošle godine Mitroviću i dao mu motiv više da se dokaže u rivalskom Monaku, koji je već vodio od 2015. do 2018, kada je i preuzeo Asvel.

Doneo je Parkeru titulu i Kup, a Toni je uzvratio mejlom u kom je uručen otkaz, navodno, „zbog problematičnog ponašanja“, pa je onda bratu dodelio trenersku ulogu, a tu je bio i Frederik Fotu.

„Nemam problem sa tim što je predsednik Asvela 51 posto posla mog klijenta dao svom bratu, a još 49 posto svom bliskom prijatelju koji je oslobođen ugovora u Metropolitansu 92 početkom maja. Dva čoveka neće biti previše da ga zamene. Međutim, prekid ugovora usled pandemije i krize socijalnog distanciranja, sa trenerom koji je svoj posao radio odlično i to na osnovu nekih tehničkih grešaka iz marta i februara, možda čak i ranije, pa još za njegovu platu prijaviti u Zavodu za nezaposlene, to je nečuveno“, rekao je svojevremeno advokat Zvezdana Mitrovića.

Parker je učinio sve da se ratosilja budućeg šampiona Evrokupa, kako bi bratu omogućio da se ostvari u ulozi trenera, a trebalo je sve da se vrti oko jednog igrača, aktuelnog saigrača našeg Alekseja Pokuševskog, Tea Maledona.

Mitrović je želeo trofeje, uspehe, timsku atmosferu, ali je Parker imao drugačije planove – onda se postavlja pitanje zašto je uzeo klub, umesto da se posveti samo menadžerisanju jednog igrača.

„Kristalno je jasno da je Mitrović kriv što Teo Maledon nije izabran u prvoj rundi drafta. On i njegova porodica se slažu sa ovim stavom i mnogo toga imaju da zamere Mitroviću. Tokom utakmica koji su pratili generalni menadžeri NBA klubova, Teo je vreme provodio na klupi, umesto na parketu. Samim tim, njegov rejting je počeo da pada. U jednom trenutku je bio među prvih deset igrača, a na kraju je izabran tek u drugoj rundi“, rekao je Parker jesenas za „L’ekip“.

„Razgovarao sam sa Mitrovićem o tome. Rekao sam mu da Maledon mora da ima značajnu ulogu, jer je veliki potencijal, jer prospekt za NBA ligu, te da mora da poštuje planove i ciljeve kluba. Međutim, on se oglušio o moje zahteve.“

Oglasio se i Maledon tim povodom.

„Veliki sam borac i takmičar, tako da nisam presrećan zbog dešavanja na draftu, jer sam od prvog kruga, ili ti rane faze drugog, izabran tek kao 34. pik. Postoji malo razočaranje zbog toga, ali život ide dalje. Svi znaju zašto se to dogodilo, posebno čelnici Asvela, ali mislim da ne treba o tome mnogo pričati u medijima.“

Maledon je izabran kao 34. pik od Filadelfije, potom je otišao trejdom u Oklahomu, a Mitrović je otišao po pehar Evrokupa.

„Kada pogledate situaciju sa Teom, potpuno vam je jasno da ga je prethodni trener ubio. Teo i njegova porodica ga mrze. Na nekoliko utakmica kada su generalni direktori NBA klubova dolazili da ga gledaju, da stvore sliku o igraču, nije hteo ni da ga ubaci u igru“, jadao se Parker.

Mitrović se gospodski držao, nije želeo da se oglašava i da sve „biberi“ ružnim rečima, zasukao je rukave i sa novim klubom pokazao šta ume.

„Sada nije ni mesto ni vreme za usmene svađe, čak ni za komentarisanje predsednikovih reči koje su nas samo dodatno ubedile. Ali to vreme će doći, ako se ne dogovorimo sa advokatima ASVEL-a časno oko ove neopravdive situacije koja je šokirala košarkaški svet. Otpustiti Zvezdana Mitrovića nakon svega što je doneo ovoj organizaciji za 18 meseci, zato što mu je sudija dodelio tehničku grešku, to je kao da je Žan-Pol Rapeno otpustio Žerara Depardjua sa snimanja filma ‘Sirano de Beržerak’ jer je preglasno pričao tokom ode o nosu“, bio je slikovit Mitrovićev advokat jednom prilikom.

Preplavile su emocije Mitrovića posle titule, u kojoj je sve zasluge prepustio ekipi, koja je pred punom halom u Kazanju došla do podviga i 2-0 u finalu.

„Mislim da je moj tim zaista napravio nešto neverovatno ove sezone. Znate istoriju: kako smo počeli, kako smo igrali sa malim igračkim kadrom. Ali videli ste večeras da zaista igramo čvrsto, svih 40 minuta u svim utakmicama. Dajemo svoj maksimum. Naravno, srećan sam. Možda sutra mogu da pričam bolje. Još uvek sam u šoku, ali srećan. Mislim da je to bila sjajna, baš sjajna košarkaška predstava. To je najvažnije. I zaista sam uživao, nakon što sam od oktobra prvi put imao utakmicu sa navijačima bilo mi je drago da vidim podršku – naravno, bile su tu pristalice Uniksa, ali za mene je to bilo zaista dobro i zaista lepo. Nadam se da ćemo i sledeće sezone videti isto. Igramo košarku zbog ovih ljudi koji nas dolaze gledati. Ovo je glavna svrha zašto igramo košarku i zaista sam uživao večeras“, bila je poruka Mitrovića, koju je sigurno video i Toni Parker.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar