Foto: Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Svidelo se to nekome od NBA analitičara ili ne, priča o MVP-ju lige spala je na "jedno slovo". Ili dve reči koje počinju na Nikola, a završavaju se na Jokić.

Koliko god se mi ovde upirali i tvrdili da je Jokić svih prethodnih meseci zasluživao svojim igrama priznanje za najkorisnijeg igrača sezone, utoliko smo imali razne Koline Kauherdove ili Stiven Ej Smitove koji su prednost davali nekim drugim igračima.

PROČITAJTE JOŠ:

Svi oni će više ceniti onaj puki „star power“, davaće prednost domaćim igračima, bekovima ili onima koji baš donesu nešto neverovatno.

Jokić je u prvim sezonama dodavao atraktivno kao bilo koji bek, pa ipak nije dobijao toliko pažnje sve dok i poenima nije počeo da zatrpava koš rivala dotle da nisu mogli više da ignorišu njegov učinak.

Već nekoliko sezona vodi Denver Nagetse u plej-of, svaki put se podređivao timu i to je, čini se, ono što ga je najviše kočilo i bilo mu kao sidro.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Nick Wass)

Jer, Amerikanci traže i da budete „flashy“, odnosno da blistate i plenite potezima, ali i da istovremeno vaš tim pobeđuje.

Nagetsi su to i radili, ali kako Nikola nije bio vanserijski letač ili atleta, tako su ga zanemarivali. To donekle rade i sada, ali statistika i okolnosti su ovog puta neumoljive.

Prvo, Jokić je promenio svoje fizikalije, spremniji je i njegov menadžer Miško Ražnatović nam je nedavno otkrio da je to zbog mukotrpnog rada tokom leta.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Uz to, neke stvari mu idu na ruku – povrede. Srećom, ne njegove. Ono što je pored Lebrona Džejmsa i Džoela Embida delovalo kao uličica do MVP titule, sad se čini kao auto-put.

Džejms je povredio zglob u subotu uveče protiv Atlanta Hoksa i izvesno će izostati bar nekoliko nedelja sa terena.

Uz izostanak Entonija Dejvisa, pitanje je kako će se Lejkersi nositi sa protivnicima, imajući u vidu da nisu tako dominantni bez dvojice najboljih igrača.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Džoel Embid, koji je do pre tri dana slovio za prvog favorita za priznanje MVP-ja, sada je spao na peto mesto, a Nikola Jokić je kandidat broj jedan.

Uz uspon forme Denver Nagetsa, to ne bi trebalo više da se dovodi u pitanje. Ali, treba imati na umu i da je prethodnih godina samo jednom MVP biran iz redova ekipe koja nije među prve dve u svojoj konferenciji na kraju regularnog dela sezone.

Pogađate, MVP je bio Rasel Vestbruk kada je njegova Oklahoma u sezoni 2016/2017 bila šestoplasirana u zapadnoj konferenciji NBA.

Tada je imao tripl-dabl sezonu, što je bilo prvi put da nekom košarkašu pođe za rukom još od Oskara Robertsona.

Samim tim, bilo je teško prevideti Vestbruka u tom trenutku, iako je bilo jasno kao dan da su mu neke statističke kolone namerno biflane do besvesti.

Recimo, kad Stiven Adams ima loptu na rukama u skoku pod košem, ali vidi Vestbruka i naprasno mu je prepušta, kako bi Ras napucao statistiku.

Žestok sudar Lebrona i Jokića u drugom meču finala Zapada
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Videli smo kakve je to uspehe donelo Oklahomi koja je, evo sada, u procesu reizgradnje, dok Vestbruk već dve sezone šeta Teksasom i Vašingtonom.

Kod Jokića se stvari rade prirodno. Ništa nije usiljeno i jedino je bilo potrebno malo više vremena da shvati kako MORA da postiže više koševa i da više pritiska rivale.

 

Nema po svaku cenu traženja načina kako da proigra saigrače, što je neretko radio do ove sezone. Sad kad je to promenio, promenile su se i njegove brojke.

One se nisu uvek poklapale sa igrama Denvera i već smo pisali o tome kako su Nagetsi bili veoma loši u jednom periodu. To je bar za sada prošlost.

Embid vuče povredu kolena i već je propustio desetak utakmica, što u kraćoj sezoni ne pomaže baš mnogo u razgovoru o MVP-ju.

Centar Filadelfija Seventisiksersa je jedan od retkih koji je poslednjih godina uz Jokića uopšte bio ozbiljno u ovoj priči.

Poslednji centar koji je bio MVP sezone bio je još Tim Dankan pre 18 i 19 godina. On, pre toga Šakil O’Nil sa 1999. na 2000, Dejvid Robinson u sezoni 1994/1995 i Hakim Olajdžuvon sezonu ranije. U poslednjih tridesetak godina, to je sve.

Prednost po pravilu imaju niži igrači. U konkretnom slučaju, tu je Jokiću Dejm Lilard kao konkurencija, jer je on odnedavno drugi na listi za MVP-ja.

Lilard (30,6 poena, 4,5 skokova, 7,7 asistencija) poenterski bolje stoji od Jokića (27 poena, 11,2 skoka, 8,6 asistencija), pa bi štošta moglo da zavisi od učinaka ekipa, mada je Nikola bolji u ostalim parametrima.

Uz to, Portland je šestoplasiran na tabeli zapada, a Denver je peti. S obzirom na to da su Lejkersi trenutno treći sa tri pobede viška u odnosu na Nagetse, ne bi čudilo ako bi tu bilo pomeranja i na tabeli bez Džejmsa i Dejvisa.

Raspored kaže da Denver ima nešto lakše protivnike u Nju Orleansu, Orlandu i Torontu narednih dana, dok Lejkersi idu na Finiks, Filadelfiju i Milvoki Bakse sve do početka aprila.

Zato će biti vrlo interesantno kako će se dalje odvijati sezona, na kraju koje bi Jokić opravdano trebalo da ispiše novu stranicu srpske, ali i NBA košarke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare