Nikola Jokić
Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

MVP ima nestvarne brojke ove sezone u dresu Denvera, ruši sve NBA rekorde.

Nikola Jokić igra sezonu iz snova, a statističke brojke koje beleži nikada pre nisu viđene u najjačoj ligi na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji meč koji je odigrao bio je protiv Los Anđeles Lejkersa, a Denver je odneo pobedu sa 129:118.

Predvodnik ekipe iz Kolorada bio je po običaju srpski centar, koji je za 33 minuta na parketu upisao 38 poena, 18 skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i dve blokade. Time se pridružio Janisu Adetokumbu kao jedinom igraču pre njega ove sezone sa minimum 35/15/5/2/2 utakmicom.

Ono što još više zapanjuje sve ljubitelje košarke je i činjenica da je Jokić trenutno među deset najboljih u NBA ligi u pogledu poena, skokova i asistencija po meču, ali i procentima šuta iz igre. Sve to se dešava po prvi put u poslednjih 50 sezona.

Pored toga, Srbin ima ubedljivo največi indeks korisnosti u celog ligi, i to ne samo u ovoj sezoni nego ikada. Indeks korisnost mu je 32,9 (iza njega je Janis Adetokumbo sa 32,2), a mnogi ga hvale kako igrače oko sebe učini mnogo boljim nego što zaista jesu.

Takođe, Jokić je prvi u istoriji koji beleži više od 25 poena, 13 skokova i osam asistencija po meču. Njegove brojke su 26,8 poena, 13,7 skokova i osam asistencija po utakmici. Treba napomenuti da iz igre šutira 58,3 odsto, a da je zakucao manje od 30 puta tokom sezone.

Foto Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Finiš sezone posebno zaokuplja pažnju, a Jokić na poslednjih sedam susreta prosečno beleži 33,1 poen, 14,4 skoka, 7,7 asistencija, 2,1 ukradenu loptu po meču uz 70,6 odsto šuta iz igre. Takav uspeh svojevremeno nije uspeo da ostvari ni legendarni Vilt Čemberlen.

Uprkos svemu ovome, još uvek nije sigurno da li će odbraniti MVP titulu. Prema zvaničnom NBA sajtu, trenutno je prvi u trci, a iza njega su Janis Adetokumbo i Džoel Embid, koji takođe imaju sezone za pamćenje.

Ipak, treba uzeti u obzir da Denver gotovo čitavu sezonu igra bez druga dva najbolja igrača – Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora.

Ti izostanci nisu sprečili Jokića da povede Denver ka plej-ofu. Trenutni skor ekipe iz Kolorada je 47 pobeda i 32 poraza, a od sigurnog nastupa u plej-ofu nedostaje im svega jedna pobeda. Denver je peti na tabeli, ali u slučaju nešto slabijih partija Dalasa i Jute u finišu može da se popne i na četvrtu poziciju i osigura prednost domaćeg terena.

PROČITAJTE JOŠ:

Do kraja ligaškog dela Nagetsi će snage odmeriti sa San Antonio Sparsima, Memfis Grizlisima i Los Anđeles Lejersima u poslednjem kolu. Znajući težinu svih tih mečeva, malo je verovatno da će Jokić imati odmor, ali to njemu svakako nije strano.

Uprkos velikim naporima kojima se izlaže, srpski centar je samo ove sezone stigao do 19 tripl-dabl učinaka, koliko nema 19 timova zajedno.

Slavni srpski košarkaš Miroslav Mića Berić uopšte nema dilema oko toga da će Jokić ostati upamćen kao jedinstven u košarkaškom svetu.

„On (Jokić) ima bolju statistiku sad nego prošle godine kad je postao MVP. Bila bi ozbiljna pljačka da on opet ne dobije tu nagradu. Ono što on radi je više nego zadivljujuće. Jokić teško može da se poredi sa bilo kim. On je svoj i ostaće upamćen kao Nikola Jokić“, istakao je Berić nedavno za Novu.

Ipak, jedan od onih koji ne hvale Srbina je trener koji radi sa Embidom, Dru Hanlen. On je nedavno istakao da čak 22 odsto Jokićev asistencija i nisu asistencije, jer igrač kome ide lopta, sam potom iskreira pogodak.

Svako ko je ikada pogledao meč Nikole Jokića u dresu Denvera zna da takve tvrdnje i nemaju veze sa onim što se vidi na terenu.

BONUS VIDEO Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar