Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey)

NBA ulazi u završnicu, postaje sve napetije

Regularna sezona u NBA ligi se bliži kraju, a mesec mart doneo je pregršt uzbuđenja.

PROČITAJTE JOŠ:

U centru pažnje svakako je bio srpski reprezentativac i aktuelni MVP Nikola Jokić, koji vodi veliku bitku sa Džoelom Embidom za najboljeg i najkorisnijeg igrača u ligi.

Jokić je bio odličan u martu, u kom je na 15 utakmica prosečno beležio 29,9 poena, 12,7 skokova i 7,9 asistencija.

Najbolju partiju imao je protiv Nju Orleansa, kada je u pobedi svog tima 138:130 upisao nestvaran tripl-dabl – 46 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

Centar Denvera je čak 30 poena ubacio u poslednjoj četvrtini i produžetku, a svom timu doneo je produžetak pošto je bio hladnokrvan i pogodio oba slobodna bacanja.

Srpski reprezentativac je postao tek drugi igrač u istoriji posle Vilta Čemberlena koji je uspeo da postigne minimum 45 poena uz 70 posto šuta. Jokić je meč završio sa 16 od 22 iz igre, ondnosno sa 73 posto šuta.

On je takođe prvi igrač posle Lebrona Džejmsa koji je zabeležio tripl-dabl sa minimum 40 poena uz četiri blokade. Takođe, od trenutka kada su uvedene blokade i ukradene lopte u statistiku, ovakav učinaka nije imao nijedan košarkaš u istoriji što je istaknuto i na zvaničnim stranicama NBA lige.

Pored te, imao je još šest utakmica sa 30 ili više poena, a dvocifren broj skokova mu je dolazio kao dobar dan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Jokić sa Denverom vodi veliku bitku za što bolju poziciju pred plej-of, trenutno su šesti na tabeli sa skorom 46-32, isti broj pobeda ima i petoplasirana Juta. Šesta je Minesota sa dve pobede manje, što znači da Jokić neće imati odmora pred plej-of.

Mart za pamćenje imao je i Luka Dončić, koji je sa Dalasom upisao 12 pobeda i četiri poraza. Slovenac je imao 29,9 poena, 9,2 skoka i 7,8 asistencija. Najbolju igru pokazao je protiv Lejkersa, koje je izluđivao svoji potezima.

Dalas je na njegovim krilima došao do četvrte pozicije, a učešće u plej-ofu je obezbeđeno, pitanje je samo sa koje pozicije.

Mesec mart doneo je i neke od najboljih individualnih partija u istoriji NBA lige. Čak devet puta smo videli da igrači postižu 50 ili više poena na jednom meču.

Dva puta je to pošlo za rukom Lebornu Džejmsu i Kajriju Irvingu, dok su po jednom to uspeli Demar Derozan, Sadik Bej, Kevin Durent, Džejson Tatum i Karl Entoni Tauns.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Tauns i Irving postavili su rekord sa 60 poena, a obojici je to bio rekord karijere. Takođe, treba napomenuti da je Irving dobio dozvolu da konačno može da nastupa i na domaćim utakmicama, pošto su kovid mere u Njujorku ublažene.

Irving značajno doprinosi igri Bruklina, koji je znatno digao formu pred sam plej-of. Sa njim na ternu Netsi beleže oko 120 poena prosečno po meču, što govori o raskošnom napadačkom arsenalu koji poseduje ta ekipa.

Kevin Durent se takođe oseća bolje pored najboljeg saigrača, pa je u martu beležio 30,6 poena, 7,3 asistencija i 7,1 skok po meču.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Povratak na teren obeležio je i Pol Džordž, koji je sa 34 poena i šest asistencija „demolirao“ Jutu, čime je praktično osigurana osma pozicija za Los Anđeles Kliperse.

Sa druge strane, ne tako uspešni bili su Los Anđeles Lejkersi, koji su tokom marta imali samo četiri pobede i čak 12 poraza.

Lebron Džejms u 37. godini igra i iznad svojih mogućnosti, ali preveliki napor rezultatirao je i povredom. Sva sreća, osustvo nije bilo dugo, pa se vratio već u drugom meču u aprilu.

Nesreću sa povredom imao je i Stef Kari, koji će biti spreman tek za plej-of i to pitanje u kakvoj formi.

Još jedan igrač koji je obeležio protekli mesec je ruki Kejd Kaningem. Bek Detroita imao je 22,9 poena, 5,9 skokova i sedam asistencija po meču, čime je istakao kandidaturu za nagradu Ruki godine.

On je postao prvi ruki sa pomenutim brojkama posle legendarnog Majkla Džordana.

Znajući sve ovo, možemo samo da očekujemo još „vreliji“ april, a potom i nikad neizvesniju borbu u plej-ofu.

Teško je reći ko je favorit ove sezone, klubovi koji su označavani kao „drim timovi“ umeli su da podbace ove sezone (Lejkersi, Bruklin…), a niko se osim Finiksa nije se istakao kao posebno dominantan.

Još uvek se sa sigurnošću ne zna nijedan par u plej-ofu, a i plej-in biće izuzetno zanimljiv.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA ol star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar