Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Kako sezona odmiče, sve je manje argumenata kojima se Nikoli Jokiću može osporiti kruna najkorisnijeg igrača lige.

Po nekom nepisanom pravilu, kada ste zvezda ekipe, onda se od vas očekuje da dotle pravite razliku – da tim mora da pobeđuje i kad praktično igrate sami.

PROČITAJTE JOŠ:

Jokić to radi cele sezone. Igra kao jednorog, gotovo sam dok njegovi Denver Nagetsi preskupim desetinama miliona dolara plaćaju Džamala Mareja i Majkl Porter Džuniora da mašu peškirima.

O tome koliko je Porter zaslužio svoj ugovor od garantovanih 145,3 miliona dolara (do maksimalnih 172 miliona), teško je i govoriti, imajući u vidu njegovu sklonost ka povredama i defanzivnu nepouzdanost.

Nagetsi su sami sebi tim ugovorima zakuvali čorbu, ali su možda otvorili mogućnost dominacije kakvu u NBA ni od jednog srpskog igrača nismo videli nikada.

Imajući u vidu Nikolin karakter, sigurno je da bi ispoštovao porciju poena i Džamala Mareja i Porter Džuniora, pa ne bi „tukao“ preko 25 po meču, skoro da nema šanse.

Osim toga, pao bi mu i broj asistencija, pa je pitanje da li bi beležio baš ovako nadrealne brojke. Ima istine u tome da su lani igrali i Marej i Porter, ali su i Jokićeve brojke još bolje.

Toliko, da su Nagetsi jednim kratkim „MVP“ aminovali objavu Bličer riporta da centar iz Sombora ima više tripl-dablova ove sezone od 19 timova zajedno!

Zvuči zaista neverovatno. Verovatno niko nije mogao ni da zamisli da će mu tripl-dablovi postati rutina.

Pre šest godina, kada je Jokić u januarskom okršaju sa Milvoki Baksima upisao prvi tripl-dabl karijere (20 poena, 13 skokova i 11 asistencija), to je doživljeno kao senzacija.

Danas je to običan radni dan, što su neki američki mediji i napisali pre dve večeri, nakon meča sa Šarlot Hornetsima.

Nikoli je to bio 19. tripl-dabl sezone, a kad vidimo da je odigrao 69 utakmica, dođemo dotle da otprilike u svakoj trećoj, eventualno četvrtoj, možete da očekujete da popuni sve tri kolone.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Mogu neki u NBA ligi, poput Drua Hanlena, trenera koji radi sa Embidom, i da osporavaju to što Somborac radi, malo im vredi.

Konkretno, Hanlen tvrdi da čak 22 odsto Jokićevih asistencija i nisu asistencije, jer igrač kome ide lopta, sam potom iskreira pogodak.

Ok, onda treba i svima ostalima osporiti taj tip asistencija, a liga koja živi od statistike i spektakla, izgubila bi brdo novca.

Zato joj je potreban i Jokić baš ovakav kakav je, čak i kad imamo nekog Nika Rajta, koji kaže da on nije dobar za televizijski rejting.

Hanlen je pre nekoliko sedmica objavio video snimak i Embida uporedio sa Kobijem Brajantom i Majklom Džordanom, pa nije čudo zašto umanjuje genij srpskog igrača.

U redu je i to što favorizuje Embida, nije jedini, daleko od toga, ali teško da će naći bilo koga u ligi ko može da kaže da ima uticaj na igru svog tima kakav ima Jokić.

To se jasno vidi kad izađe s parketa i kada je na njemu. Zato ovaj podatak o više tripl-dablova nego 19 ekipa zajedno i ne deluje kao preveliko čudo.

U karijeri ih ima ukupno 76 u regularnom delu sezone, plus još šest u plej-ofu. Ono što je vrlo bitno napomenuti jeste da je 48 imao kod kuće, a 34 u gostima gde se malo drugačije gledaju dodavanja za koš.

Razlika od 14 mečeva nije toliko velika da bode oči, pa da bude osnov da neko kaže – druže, ti nabijaš statistiku, jer te na domaćem terenu „maze i paze“.

Ne, jednostavno kad vam lopta stalno prolazi kroz ruke kao Jokiću, normalno da nešto sa njom morate da uradite. Nikola samo bira šta sa njom da radi daleko bolje od svih ostalih u ligi i tu rasprave nema.

BONUS VIDEO: Jokićev trener o Nikolinim prvim košarkaškim koracima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar