Promašeni ziceri jedne ekipe – Lenard, Tejtum, Dončić

Košarka 13. maj. 202011:43 > 11:56
Podeli:
Foto: Reuters / Action Images / Guliver

Uprava Finiks Sansa je imala nekoliko veoma pogrešnih procena tokom biranja igrača na NBA draftu.

Franšiza iz Arizone je 2011. godine imala ozbiljne pregovore sa Kavajem Lenardom, u tom momentu igračem kome nije bila predviđana velika budućnost u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu.

Veliki izbor igrača u godini koja je u NBA dovela budućeg dvostrukog šampiona, zatekao je Sanse sa šansom da biraju sa 13. pozicije.

PROČITAJTE JOŠ

Među kandidatima se našao i Lenard, ali su nadležnima u Finiksu njegovi košarkaški kvaliteti ostali u drugom planu, zbog njegovog govora tela.

„Sansi su bili oduševljeni njim kao krilnim centrom Univerziteta San Dijego Stejt, odnosno njegovom odbranom, ali nisu verovali u njegov šut i nužnu promenu pozicije, pomeranje na ‘krilo'“, preneli su američki mediji.

Novinar Arizona Ripablika Pol Koro je objasnio šta se dešavalo na jedinom razgovoru Lenarda i uprave Sansa.

„Nije im se svidelo što je bio nervozan na razgovoru i što se znojio toliko da se sve videlo i preko sakoa koji je nosio“, istakao je Koro.

Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

Sansi su sa 13. mesta izabrali Markifa Morisa koji je u timu proveo pet godina, a ove sezone je stigao u grupu pratilaca Lebrona Džejmsa u Lejkersima.

Šest godina kasnije…

Džejson Tejtum se spremao da uđe u ligu, Sansi su imali pravo četvrtog izbora na draftu i priča je praktično bila gotova.

„Nisam želeo da treniram sa Bostonom, želeo sam u Finiks. Otišao sam u taj grad, provozao se, gledao kuće. Rekao sam majci da je to to. Pozvao me je generalni menadžer Bostona Deni Ejndž. Odbio sam, samo Finiks“, dodao je.

Ejndž je hteo da u Sakramentu vidi da li bi Džoš Džekson mogao da bude igrač sa Seltikse, ali je on odbio susret, a u međuvremenu se Tejtum predomislio.

„Moj trener sa Djuka Majk Kšiševski me je pozvao. Ubedio me je da odem na trening“.

Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Dok je Tejtum pokušavao da ne bude toliko dobar, uprava Finiksa je analizirala njegove rezultate sa testiranja.

Ubacio je 40 uzastopnih trojki iz ugla… Ali, to nije bilo dovoljno.

„Ne treba nam novi Devin Buker, takvog već imamo“, navodno su konstatovali i odlučili se za Džeksona, igrača na poziciji krilnog centra.

Sezonu proleće-leto 2018. Sansi su dočekali kao ekipa sa prvenstvom izbora na draftu.

Trener je postao Igor Kokoškov, Luka Dončić se prijavio za odlazak u NBA ligu i negde je bilo očekivano spajanje tandema koji je Sloveniji doneo titulu šampiona Evrope.

Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

Tadašnji igrač Real Madrida je tek sa treće pozicije stigao u Dalas, a kao prvoplasiranog Finiks je izabrao Deandrea Ejtona, verujući da je prava „petica“ vrednija od igrača koji može da pokrije praktično četiri pozicije na terenu.

Zašto?

„Ne mogu da dam odgovor na to pitanje zbog profesionalnog kodeksa. Ali, kad me već pitate, ja spavam mirno“, naveo je Kokoškov.

Nisu se usrećili Sansi sa Ejtonom koji je dobar deo sezone propustio zbog suspenzija i povreda, a pitanje je i da li u sadašnjoj NBA ligi uopšte i ima mesta za igrače njegovog profila.

Da li će ove godine napraviti pametniji potez? Sansima se predviđa da će imati izbor na granici desetog mesta, valjalo bi im da ne promaše baš onoliko koliko su umeli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar