Luka Dončić i ljubimci Đija i Hugo; Foto: Privatna arhiva/LD7

Luka Dončić, NBA zvezda i košarkaš Dalasa, ekskluzivno za Nova.rs priča Majklu Džordanu, poređenju sa Lebronom Džejmsom i Kobijem Brajantom, šampionskom snu, ali otkriva i humanitarnu stranu sa željom da pomogne deci da razvijaju talenat.

Može da bude veći od Lebrona Džejmsa, kaže Saša Pavlović, već sa 16 godina je prepoznat kao neko ko će biti čudo. I jeste čudo, o čemu svedoči i to da je njegov lik i delo prepoznao legendarni Majkl Džordan. Izbor pravog kluba, Dalasa, i čudesna ruki sezona (2018-2019) skrenuli su sva svetla svetske pažnje na 21-godišnjaka rodom iz Ljubljane.

Njegov otac Saša, bivši košarkaš a sada trener, rekao je da će druga sezona biti još veći izazov za njegovog naslednika i – pogrešio je, na sreću. Luka Dončić je iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu oduševljavao i pomerao granice. Isti onaj evropski šampion sa Realom 2018. i godinu dana ranije osvajač Evrobasketa sa Slovenijom, NBA ruki 2019. godine i učesnik Ol-stara ove kovidne 2020.

Niko kao on nije tako brzo osvojio NBA, u svakom smilu. I, šta o svemu kaže sam Luka Dončić, eksluzivno je pričao u intervjuu za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Ove sezone ste oborili mnoge rekorde, iako vam lična statistika nije u prvom planu onoliko koliko je timski uspeh. Šta vam je motivacija za dalje, da uvek budete bolji nego što ste trenutno?

„Kao i do sada, sigurno da će me i u budućnost najviše motivisati to da što više doprinesem i pomognem u ostvarenju cilja koji svi toliko želimo – da postanemo NBA šampioni. To mi daje dodatnu snagu i moć na parketu, i motiviše da na svakoj utakmici dam 100 odsto“.

Stručnjaci i mediji su već počeli da vas porede sa velikanima kao što su Majkl Džordan, Lebron Džejms, nedavno preminuli Kobi Brajant. Kako se nosite sa tim pritiskom koji će još više rasti sa svakom dobrom partijom?

„Znam da se na svakoj utakmici od mene mnogo očekuje i naravno da mi ta poređenja prijaju. Odrastao sam uz ta imena i svako od njih mi je ‘dao’ nešto zbog čega sam danas bolji igrač. Ipak, ne osećam nikakav pritisak, najvažnije mi je da uživam na terenu, a ta poređenja su mi dodatni izazov i motivacija da iz utakmice u utakmicu budem sve bolji“.

Koronavirus je zaustavio sport širom sveta, u martu je prekinuta i NBA sezona, kako ste sve to podneli?

Luka Dončić Dalas Slovenija
Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

„Kao i za sve, i za mene je ovo veliki šok. Vesti o suspenziji sezone smo saznali tokom utakmice. Nikada ne bismo pomislili da će ovaj virus imati takav efekat. Bilo je teško shvatiti i prihvatiti to sve“.

Kako vam je bilo tokom karantina u Dalasu?

„Bio sam u kući i dosađivao sam se zbog viška energije. Dugo sam bio zatvoren, bar su mi društvo pravili moji psi. Vreme sam uglavnom provodio tako što sam igrao video igrice, gledao serije i pričao telefonom sa porodicom i prijateljima“.

Vreme ste skratili i pevanjem?

„Tako je, uvek sam govorio da ću, ako ne uspem u košarci, biti dobar pevač (smeh). Šta da vam kažem, jedno veče u karantinu, kada već nisam mogao na parketu s loptom da zabavljam svoje pratioce na društvenim mrežama, zabavio sam ih pesmom (smeh)“.

Foto: Privatna arhiva/LD7

Kako ste odlučili da dođete u Sloveniju?

„Znao sam da je to najbolja odluka u tom trenutku i nisam pogrešio. U Dalasu nemam uslove za trening kakve imam ovde kod kuće. Kako fizički, tako će mi i psihički dobro doći što ću vreme bez NBA provesti u Sloveniji“.

Šta ste prvo sebi „priuštili“ po dolasku u Sloveniju?

„Prvo što sam uradio je bilo da osetim loptu u rukama i da šutnem na koš koji imam ispred kuće. Potom sam se naspavao, jer nisam mogao da zaspim u avionu“.

Na koji način sada održavate formu do povratka na parket?

„Redovno treniram i posebnu pažnju obraćam na vežbe snage“.

„Nigde nije kao kod kuće“

Kako ste se osećali kada ste stigli u Sloveniju posle karantina u Dalasu?

„Sjajno. Znate kako kažu, nigde nije kao kod kuće“, priznaje Dončić.

Konačno završavate sa izolacijom koja je bila obavezna po dolasku u Sloveniju, šta ćete prvo uraditi?

„Najviše bih voleo da vidim porodicu i prijatelje, naravno kada to bude bilo moguće i situacija dozvoli“.

Koliko vam nedostaju košarka i teren?

„Mnogo. Mislim da smo imali solidnu sezonu koju je trebalo da nadogradimo u plej-ofu. Na kraju meseca rukovodstvo NBA lige treba da odluči šta će biti sa sezonom. Nadam se da će se nastaviti“.

Prema vašim reakcijama na Tviteru reklo bi se da vam se izuzetno dopada dokumentarna serija o Majklu Džordanu „Poslednji ples“? Da li ste uspeli i da se upoznate nakon što ste potpisali ugovor sa njegovim brendom?

„Jesmo, a pre sastanka smo razgovarali i telefonom. Upoznali smo se na Ol-staru u Čikagu. Sastanak je bio kraći, jer je imao mnogo gostiju, ali je bio vrlo prijatan. Pozdravili smo se i malo porazgovarali. Svakako je to bio susret koji nikada neću zaboraviti“.

Olimpijske igre su odložene za leto 2021. godine, hoće li Luka Dončić biti motivisan da odvede Sloveniju u Tokio?

„Nikad ne nedostaje motivacije za takav događaj kao što su Olimpijske igre. Ako budem zdrav i povrede mu budu zaobišle, naravno da ću opet rado obući dres Slovenije“.

Učestvovali ste u mnogo humanitarnih akcija, a osnovali ste i Fondaciju „Ostvarimo san“?

„Pokretanje Fondacije bilo je moja velika želja. Kao mali sam imao sreće da se razvijam u idealnim uslovima i postanem košarkaš kakav sam danas. I mislim da svako dete zaslužuje takvu šansu. Ostvarivanje ciljeva, razvijanje talenta i sportske aktivnosti su od suštinske važnosti u današnjem svetu. Nažalost, zbog finansijske situacije, neka deca nemaju mogućnosti kao druga da razvijaju talenat. Zajedno sa mnom su Fondaciju pokrenuli i hokejaš Robert Kristan, i fudbaler Jaka Bijol. Osnovni cilj je da omogućimo (platimo) deci treninge i pomognemo razvoj, dok u vanrednim situacijama može da se usmeri i u neke druge svrhe. Sada smo, na primer, odlučili da pomognemo slovenačkom zdravstvu“, uz sjajnu poruku završava Luka Dončić ekskluzivni intervju za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar