Amare Stodemajer u dresu Finiksa protiv Lejkersa 2010. Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Malo je košarkaša kao što je Amare Stodemajer, nekadašnja NBA zvezda, gostovalo u Beogradu na klupskoj sceni. Centar Makabija je posle poraza od Crvene zvezde posebno pričao o Igoru Kokoškovu, Žarku Čabarkapi, vinu...

autor: Đorđe Matić

Što se tiče samog meča 28. kola Evrolige, sve je manje-više bilo jasno. Zvezda je sjajnim procentima šuta, najviše zahvaljujući Biliju Beronu i Kevinu Panteru, došla do 11. ovosezonskog trijumfa.

„Rival je izašao na teren sa velikom koncentracijom, videlo se da im je ova utakmica bila važna. Kada je reč o nama, u početku nam je nedostajao fokus i zbog toga smo izgubili. Zvezda je igrala jako dobro, veoma precizno je šutirala i bilo je to interesantno videti“, rekao je Stodemajer.

PROČITAJTE JOŠ

Iskusni 37-godišnjak nije prvi put u Izraelu. Prethodno je nosio dres Hapoel Jerusalima, zatim otišao na kratko u Kinu i u januaru stigao u Makabi potpisavši ugovor do kraja sezone.

Tokom zavidne NBA karijere bio je ruki godine, šest puta učesnik Ol-stara, a najbolje partije pružao je u Finiksu. Upravo u Sansima je sarađivao sa Igorom Kokoškovim, novim selektorom Srbije.

„Igor je radio fenomenalan posao s nama u Finiksu, promenili smo košarku s njim u stručnom štabu. Ima briljantan stil kao trener, voleo sam da igram kod njega, jer je opušten i s njim je lako komunicirati. Verujem da će uraditi sjajan posao i kao selektor“, ističe Stodemajer.

Igor Kokoškov
Igor Kokoškov Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Centar Makabija je izdvojio i glavne karakteristike koje odlikuju sadašnjeg člana stručnog štaba Sakramenta.

„Pre svega, mnogo znači kada je odnos igrač-trener kako treba, mnogo pomaže za samopouzdanje i da se držiš strategije koju stručni štab spremi. Takođe, njegov način komunikacije kada je reč o napadačkoj igri, bio je u stanju da dopre do nas i da primeni svoj košarkaški um u našoj igri. To nam je mnogo pomoglo“, jasan je nekadašnji NBA igrač.

Upravo u Finiksu je delio svlačionicu sa Žarkom Čabarkapom, sportskim direktorom Crvene zvezde.

„Žarko je bio ruki kada je došao u NBA. Imao je briljantan početak sa nama, bio je nezaustavljiv. Zaista ga je bilo teško čuvati, uticao je na našu igru sa pozicije četiri. Bio je odličan saigrač, lepo ga je videti sada i pored terena“.

Za kraj se bivši igrač Niksa, Dalasa i Majamija osvrnuo i na sopstvenu kolekciju vina.

„I doktori kažu da treba popiti čašu vina dnevno. Putovao sam po svetu godinama, probao razna vina i napravio svoju kolekciju – zabavno je“, završio je Stodemajer.