Šarunas Jasikevičijus, Vasilije Micić Foto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vasa ponovo bacio Evropu u trans, Jasikevičijusu ostaje glavobolja.

Polufinalne utakmice Evrolige su okončane, a susreti Anadolu Efesa i Olimpijakosa, odnosno Real Madrida i Barselone nisu doneli samo finaliste, već su pojedince promovisali u pobednike, dok će drugi turnir u Beogradu pamtiti po lošem, u najmanju ruku.

Pobednik – Vasilije Micić

PROČITAJTE JOŠ...

Ove nije potrebno previše govoriti zbog čega. Iako nije preterano dobro ušao u utakmicu, Micić je pogodio dve važne trojke u momentu kada je njegova ekipa čuvala prednost tokom drugog poluvremena, da bi potom zablistao kad je bilo najpotrebnije i pokazao da nije bez razloga sezonu 2020/2021 završio kao MVP Evrolige.

Pogođena trojka u poslednjoj sekundi za pobedu vrednu finala, i to u momentu kad nije bio ni blizu najboljeg igrača meča, samo je potvrdila da je izrastao ne samo u vodeću zvezdu Efesa, već i u jednog od najpoželjnijih igrača za imati u timu kada je u pitanju rešavanje neizvesnih završnica na velikim takmičenjima.

Pobednik – Fabijan Kozer 

Barselona je odlično ušla u meč, diktirala dešavanja tokom većeg dela prvog poluvremena, imala čak 13 poena viška u jednom momentu, ali je u drugom Kozer bio briljantan. Pogodio je koš uz faul kojim su Katalonci smanjili na minus od sedam poena, potom je ukrao loptu i pogodio u kontri, da bi pri rezultatu 75:75 prvo bio precizan za tri poena, a potom još jednom ukrao loptu i sjajnom realizacijom odveo svoju ekipu na višak od pet poena, posle čega Barselona nije uspela da se na pravi način vrati u meč. Na kraju, 18 poena i status najzaslužnijeg igrača za prolaz u finale.

Pobednik – Pablo Laso

Nije Real briljirao većim delom sezone, imali su neretko i serije poraza, brojnih problema u svlačionici, ali je Španac uspeo da sve to izniveliše i u dovoljnoj meri ekipu vrati u takmičarski pogon, čak i bez Treja Tompkinsa i Tomasa Ertela, koji su suspendovani zbog žurke u završnici sezone. Nije Lasa poremetilo ni to što je već u prvom minutu morao da menja kompletan plan igre zbog povrede Najdžela Vilijams Gosa. Uspela je njegova ekipa da napravi veliki preokret i predvođena sjajnim strategom po drugi put u Beogradu zaigra finale elitnog takmičenja.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Gubitnik – Šarunas Jasikevičijus

Najbolja forma tokom ligaškog dela sezone, najkvalitetniji sastav, MVP Evrolige kog gotovo niko ne može da zaustavi u ekipi… I opet je Jasikevičijus ostao „praznih šaka“. Prošle godine bolji je u finalu bio Efes, ove godine na putu se isprečio Real.

Jasno je da su Katalonci bez konkurencije najjača ekipa u Evroligi, bar što se tiče dostupnih igrača, ali je takođe jasno da nešto nedostaje. I dok kvalitet nije upitan, umeće rešavanja ovakvih utakmica jeste. Na Jasikevičijusu je da u međusezoni proba da pronađe „ključ“ i u redove giganta iz Katalonije dovede igrača koji će umeti da poveže redove i kad ne ide i ekipu podići na viši nivo.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Gubitnik – Barselona 

Već drugu sezonu zaredom Barselona na završni turnir Evrolige dolazi kao prvi favorit, a vraća se praznih šaka, iako je bila u poziciji da napravi korak dalje. Sama činjenica da su igrali gotovo perfektno u ligaškom delu sezone, potom se mučili protiv Bajerna u četvrtfinalnoj seriji, te poklekli u situaciji kada su imali sve u svojim rukama dovoljna je da Barsa bude uvrštena na ovaj deo liste. Bar do sledeće sezone.

Gubitnik – Nikola Mirotić

Iako ni ponašanjem ni igrama nije zaslužio da se nađe na ovoj listi, Mirotić je ipak MVP čija ekipa se neće boriti za finale. Sport ponekad ume da bude krajnje surov, a reprezentativac Španije je to, na žalost svih ljubitelja košarke koji su želeli da ga vide u finalu (koje je, bez ikakve sumnje, zaslužio), najbolje osetio na svojoj koži.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Gubitnik – Olimpijakos

Čitav Beograd je odzvanjao pesmom ekipe iz Pireja, crveno-bela boja je bila na sve strane, Arenom se orio grčki jezik… I dobro su počeli košarkaši Olimpijakosa, ali su onda više oni sami stali nego što je Efes zaigrao bolje. Preveliki pad da to ne bi iskoristili Šejn Larkin i Vasa Micić i zasluženo ispadanje iz borbe za titulu prvaka Evrope.

BONUS VIDEO Magija Vase Micića, uz zvuk sirene ugasio 10.000 Grka u Areni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram