Nikola Mirotic
Nikola Mirotić Foto:Javier Borrego / Zuma Press / Profimedia

Mirotić je drugo ime za ljudskost

Košarkaš Barselone Nikola Mirotić po ko zna koji put pokazao je koliko srce ima i da mu donacija novca u humanitarne svrhe nikada neće biti problem. On je sportista koji je uplatio čak 500.000 evra za lečenje malog Vukana Stoiljkovića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

PROČITAJTE JOŠ:

Proslavljeni as proglašen je nedavno za MVP Evrolige, uvršten je u idealnu petorku takmičenja, a sa Barselonom ga očekuje nastup na Fajnal foru u Beogradu. Koliko god veliki bili njegovi uspesi na terenu, oni van parketa uvek će pokazivati o kakvom čoveku je reč.

Njegovo učešće u akcijama pomoći ugroženima je veoma često. Nedavno je malom Vukanu Stoiljkoviću, dečaku iz Vranja, bila potrebna pomoć da sakupi 2,5 miliona evra za najskuplji lek na svetu – „zolgensmu“. Mirotić je tada odigrao glavnu ulogu i bio pravi MVP van terena, pošto je donirao pola miliona evra. Tok akcije prikupljanja pomoći promenio je, kako rekoše Vukanovi roditelji, jedan „sportista velikog srca, koji je želeo da ostane anoniman“. I bio je nekoliko dana, a onda je ipak otkriveno da je taj čovek Nikola Mirotić. Novac je sakupljen, a mali Vukan je na vreme stigao u Budimpeštu, gde je počelo lečenje.

I pre ovog humanog čina, Mirotić je bio u centru pažnje zbog podrške, najčešće novčane, ugroženim porodicama. Porodici Kojović iz Sjenice, koju čine otac Radoslav i njegovo šestoro dece, donirao je više desetina hiljada evra kako bi dobili krov nad glavom.

Mirotic
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Dom je obezbedio i srpskim porodicama Varga u Vukovaru i Kokić iz Doboja, zatim je prikupio novac za izgradnju kuće nepokretnoj Jasni Dedić iz Gusinja i njenoj višečlanoj porodici.
Dok je igrao u NBA ligi za Milvoki, Nju Orleans i Čikago, a i sada u Barseloni, Nikola Mirotić na različite načine pomagao je ugroženima. Tako je, recimo, tokom određene humanitarne akcije koja bi trajala mesec dana ili onoliko koliko bi bilo potrebno da se određene sredstva sakupe, Nikola za svaku trojku koju bi dao na utakmicama u tom periodu donirao po 500 dolara ili evra.

Finansijski je pomogao projektu „Božur za decu Orahovca“, a dok se njegova rodna zemlja Crna Gora borila sa koronavirusom, donirao je 50.000 evra kako bi građani dobili što bolje uslove za lečenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Spisak onoga što je Mirotić uradio za mnoge, čista srca i bez ikakvog interesa, duži je, čini se i od onog na kome je pobrojano šta je sve osvojio u košarkaškoj karijeri, a bilo je svačega.
Kad god je u Beogradu, Mirotić dobije ogromne aplauze publike, u narodu je poštovan, a početkom prošle godine je pred meč sa Zvezdom u Evroligi, zbog humanitarnog rada dobio na poklon ikonu.

U sve što radi umešao je i suprugu Ninu, a njihova najveća vrlina je upravo ta što se nikada ne hvale svojim dobrim delima, već puštaju druge da pričaju o tome.

Vukan u narednih deset dana dobija lek

Devetomesečni Vukan Stoiljković iz Vranja, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, stigao je na kliniku u Budimpešti, gde bi trebalo da primi lek „zolgensma“.

Roditelji malog Vukana Ivana i Miloš poručuju iz Budimpešte da su lekari odmah krenuli sa pregledima i da se čekaju rezultati svih pregleda pre nego što mališan dobije lek.

„Ako bude sve kako treba, očekujemo da će u narednih desetak dana primiti lek. Čekaće se samo rezultati svih pregleda koji se rade“, rekla je Vukanova majka Ivana za „Novu“.

Navela je da ima još mnogo neproknjiženih uplata, odnosno poruka, ali da će deo novca koji nedostaje da bi se platio lek pokriti Fondacija „Budi human“ iz sopstvenih izvora, pa će kada legnu sve uplate pokriti taj iznos.

Ivana je istakla da je najvažnije da Vukan „lek dobije što pre“.

BONUS VIDEO Mirotić navijačima Zvezde: Ja protiv vas lagano, uvek vam dam šansu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare