Foto: Tanjug / AP Photo/Charles Krupa

Džoel Embid propustio je već jedanaest utakmica ove sezone i ukoliko preskoči još sedam do kraja regularnog dela, neće biti u konkurenciji za MVP nagradu.

Naime, od ove sezone uvedeno je pravila prema kome košarkaši moraju da odigraju najmanje 65 utakmica u sezoni kako bi bili u konkurenciji za posebne nagrade u priznanja.

Kako u regularnom delu svaki tim igra 82 meča, Embidu je još ostalo šest utakmica koje može da preskoči, kako bi sačuvao šansu da postane po drugi put u karijeri MVP.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda bolje reći pet utakmica.

Zašto?

Zato što je Embid povređen i po svemu sudeći će propustiti meč Filadelfije i Portlanda u noći između ponedeljka i utorka.

Kamerunac je po mišljenju mnogih košarkaških stručnjaka i navijača nezasluženo poneo MVP titulu prošle sezone, dok mu je ova godina još bolja. Trenutno je prvi strelac lige, na jednoj utakmici je dao 70 poena, a prvi je u MVP trci prema zvaničnom sajtu lige.

Pored nagrade za MVP, u slučaju da propusti još sedam mečeva Embid ne bi mogao da bude ni u jednoj od tri najbolje postave (All-NBA), kao ni u dve najbolje defanzivne.

U sklopu novog pravila ima i jedna klauzula – igrač mora da provede najmanje 20 minuta na parketu kako bi mu se utakmica računala kao validna, što znači da Kamerunac ne može da krene utakmicu i da potom presedi ceo meč.

Postoje izuzeci, ukoliko košarkaš odigra 62 utakmice, ali doživi povredu zbog koje mora da završi sezonu, onda će moći da bude u konkurenciji za nagrade i priznanja. Takođe, postoji nešto što se zove i „loša sreća“, što znači da igrač sme da ima dve utakmice sa najmanje 15 minuta.

Embid je do sada propuštao mečeve sa Denverom, Sakramentom, Atlantom, Jutom, Čikagom, Hjustonom, Orlanodm, Majamijem, Bostonom, Nju Orleansom i Minesotom.

Inače, drugi u MVP trci trenutno je Nikola Jokić, a pored njega su tu još i Luka Dončić, Janis Adetokumbo, Šaj Gildžus Aleksander…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar