Crvena zvezda - Cibona
Crvena zvezda - Cibona Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Cibonu 86:72 u meču desetog kola ABA lige u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Crveno-beli su tokom većeg dela meča bili bolja ekipa, mada su se Cibosi prilično dobro držali sve do poslednje četvrtine.

PROČITAJTE JOŠ:

Šampion ABA lige je samo u prvoj četvrtini imao problema sa gostima iz Zagreba, posle čega je već u drugoj četvrtini praktično dao nagoveštaj pobednika.

Odbrana i trojke su presudile meč u kom je Zvezda najveću prednost stekla tek u četvrtoj deonici, kada je Ciboni popustila koncentracija.

Najefikasniji su kod pobednika bili Nikola Kalinić i Nikola Ivanović sa po 15 poena, ali je Ostin Holins, strelac 13 poena bio „iks“ faktor u Radonjićevom timu. Ognjen Dobrić dodao je još 12 poena u timu Zvezde.

Na drugoj strani je Roko Prkačin imao 16 poena, Amar Gegić 13, a Lovro Gnjidić i Nejt Rivers po deset poena.

Prva četvrtina bila je veoma tvrda i nijedan od timova u njoj nije mogao da pogodi spolja.

Cibona je uništavala obruč promašajima, kojih je samo tokom ovog perioda bilo šest van linije 6,75 metara.

Zvezda bolji početak posle poena Kuzmića, Voltersa i Mitrovića otišla rano na 8:2. Od tog trenutka, Cibona je napravila seriju 10:0 i povela 12:8.

Nikola Kalinić je u poslednjim sekundama preokrenuo za poen prednosti crveno-belih, ali je Ognjen Dobrić napravio faul na Lovru Gnjidiću.

Ovaj je ubacio sva tri slobodna bacanja i Cibona je posle deset minuta imala 17:15. Druga deonica je već bila druga priča.

Ostin Holins je zablistao u ovom periodu, kako odbranom, tako i u napadu. Kapisla za koju bi se moglo reći da je raspalila njegov tim, bilo je jedno moćno zakucavanje.

Crvena zvezda - Cibona
Crvena zvezda – Cibona Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tek što je počela druga četvrtina, njegovi saigrači su nanizali nekoliko promašaja spolja, Holins je uhvatio loš šut Ivanovića za tri i vratio ga „putbek“ zakucavanjem u koš.

Usledila je serija Zvezde od 14:0, u kojoj je Holins krao lopte, Davidovac i on su dali po trojku, a Lazić je prodirao do obruča protivnika za 33:21, sredinom tog perioda.

Cibona se do poluvremena konsolidovala, zaigrala malo bolje u napadu, pa je posle 20 minuta otišla na pauzu sa zaostatkom od devet poena – 40:31.

Drugo poluvreme počelo je trojkom Holinsa, ali je odmah zatim usledila serija Cibone od devet poena.

Crvena zvezda - Cibona
Crvena zvezda – Cibona Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sudije su kvarile ionako sporu igru stalnim pregledanjem snimaka, pa je tako jedna od odluka bilo dodeljivanje trojke Gnjidiću, nakon pregledanog snimka, uprkos tome što se činilo da je šut bio za dva poena.

Cibosi su prišli na 43:40, a u tom periodu je Kalinić ubacio dve trojke, Marković je pogodio uz faul i Zvezda je ekspresno otišla na 52:42.

Gegić je odgovorio dalekom trojkom za prekid naleta crveno-belih, kod kojih je onda i Nikola Ivanović ubacio trojku.

Crvena zvezda - Cibona
Crvena zvezda – Cibona Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jedino to i slobodna bacanja su praktično pogađali igrači Dejana Radonjića, a do kraja treće četvrtine je za njih ostalo devet razlike.

Četvrtu deonicu je Cibona počela poenima Vrankovića i tek tada je Zvezda odigrala nekoliko dobrih akcija.

Ivanović i Mitrović su imali lep pik end rol i zakucavanje krilnog centra, posle čega je Mitrović u kontri pogodio i na drugi obruč za najveću prednost Zvezde, sedam i po minuta pre kraja – 69:56.

Ispostaviće se da će to biti nedostižna prednost za zagrebački tim, koji je do kraja izgubio sa 14 poena zaostatka, a Zvezda je zbog koš-razlike na vrhu ABA lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Crvena zvezda – Cibona 86:72 (15:17, 25:14, 23:23, 23:18)

Hala: Aleksandar Nikolić, Beograd; Sudije: Javor, Petek, Porobić

Crvena zvezda: Holins 13, Kalinić 15, Volters 8, Mitrović 7, Kuzmić 4, Davidovac 7, Dobrić 12, Lazarević 0, Lazić 2, Marković 3, Cirbes 0. Trener: Dejan Radonjić.

Cibona: Branković 7, Drežnjak 0, Gegić 13, Gnjidić 10, Prkačin 16, Majcunić 6, Mustapić 3, Nakić 0, Radovčić 3, Rivers 10, Vranković 4. Trener: Vladimir Jovanović.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Pobeda Zvezde 86:72

Rutinski su priveli meč kraju igrači Dejana Radonjića, trojkom i košem Dobrića, slobodnim bacanjima Ivanovića i na drugoj strani pogocima Riversa – 86:72.

38′ Domaćin pred pobedom u Pioniru

Koš Gegića i Prkačina sa linije penala, na drugoj strani je siguran bio Kuzmić na obruču, dok je Ivanović bio polovičan na liniji slobodnih bacanja. Zvezda vodi 77:67.

35′ Crveno-beli „kidaju“

Kalinić je pogodio iz odbojke uz faul, pre toga je bio siguran i Dobrić, a Zvezdina prednost raste do 74:58. Radovčić je „ugasio požar“ trojkom iz ćoška za 74:61.

33′ Najveća prednost Zvezde!

Stegla je Zvezda odbranu opet, Luka Mitrović profitira u napadu, a u međuvremenu je i Ivanović postigao jedan koš – 69:56 za Zvezdu.

31′ Lepa akcija Ivanovića i Mitrovića

Prvi napad u četvrtini realizovali su gosti iz Zagreba, poentirao je Vranković. Uzvratili su Ivanović i Mitrović pikom i zakucavanjem za 65:56.

Treća četvrtina:

Crvena zvezda - Cibona
Crvena zvezda – Cibona Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

30′ Trojka na trojku!

Prvo pogodak Dobrića, onda i Mustapića, da bi do kraja četvrtine Rivers ubacio još nekoliko poena za 63:54 za Zvezdu na kraju treće četvrtine.

28′ Zvezda ređa koševe spolja, Cibona se ne da

Trojka Ivanovića, kucanje Prkačina, ne dozvoljava Cibona Zvezdi da se odlepi na više od 11 poena, koliko je bilo posle koša pleja Zvezde. Ubrzo je Holins ubacio treći šut van linije 6,75 za 60:48.

25′ Kalinić i Marković pokrenuli Zvezdu!

Kalinićeve trojke i koševi Markovića iz prodora uz faul, to je dobitna kombinacija. Zvezda je vratila 52:42, ali je onda Gegić ubacio daleku trojku za 54:45 u korist Zvezde.

Crvena zvezda - Cibona
Crvena zvezda – Cibona Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

24′ Serija promašaja Kuzmića, tehnička Radonjiću, Cibona se vratila

Čak četiri promašena slobodna bacanja centra Zvezde, Cibona je u međuvremenu pogodila trojku preko Majcunića. Pre toga je bio precizan i Gegić za dva, pa su Zagrepčani prišli na 43:40. Tek posle devet uzastopnih poena Cibone, Kalinić je pogodio trojku za Zvezdu.

Treba napomenuti da sudije kvare igru stalnim pregledanjem snimaka, pa se uz veliki broj prekršaja sve dodatno usporava. Tehničku je u jednom trenutku dobio i Dejan Radonjić trener Zvezde, koja vodi 46:42.

22′ Cibona prepolovila prednost Zvezde!

Holins je rano dao trojku, onda je jednu promašio, a Gnjidić je odgovorio šutem za tri, posle čega je pogodio i Gegić za dva – 43:36 za Zvezdu. U međuvremenu je Kuzmić promašio dva slobodna bacanja.

Druga četvrtina:

20′ Zvezda ne može značajnije da se odlepi

Volters je pogodio trojku za Zvezdu, ali Gegić i Branković su imali rešenje u igri iznutra i sa linije za slobodna bacanja, pa Cibona odlazi na poluvreme sa zaostatkom manjim od deset poena – 40:31.

18′ Vraća se Cibona u igru, serija grešaka Zvezde

Zvezda je imala nekoliko loših napada, a Prkačin je to iskoristio da trojkom primakne svoj tim na osam razlike. Tek na izmaku 18. minuta Lazić i Volters igraju dobru odbranu i kontru u kojoj Nejt završava akciju na obruču za 37:27.

16′ Zvezda na +12!

Holins opet na liniji dodavanja, sada on vuče konce igre Zvezde. Ubacio je trojku, posle čega je Lazić prošao uz aut liniju do obruča, serija Zvezde je 14:0, a Beograđani vode 33:21.

14′ Trojka Davidovca, opasan Holins!

Vraća Zvezde prednost dalekometnim hicem Davidovca, Dejan ubrzo hvata još dve lopte, Kalinić igra dobru odbranu i kontru. Holins je ukrao loptu i takođe istrčao kontru, Zvezdina serija raste 27:21 vodi Zvezda.

12′ Zvezda loša u napadu…

Branković je poentirao iz reketa, Davidovac nije odgovorio trojkom (19:15). Nije potom ni Holins pogodio trojku, a Vranković je napravio ličnu grešku i tek tada je Holins uhvatio promašaj Ivanovića za strašan putbek – 19:17 za Cibonu.

Prva četvrtina:

10′ Velika serija Cibone

Cibosi imaju 0 od 6 za tri poena, ali za dva nisu tako loši, pa su nastavili seriju do 10:0. Tek tada je Ivanović pogodio trojku za 12:11 u korist Zagrepčana. U finišu je Kalinić imao dva slobodna bacanja i na tri sekunde pre kraja je ubacio oba za 15:14 u korist Zvezde. U poslednjim sekundama je Gnjidić dobio faul za tri slobodna bacanja, pogodio je sva tri i Cibona vodi 17:15 posle prvih 10 minuta.

8′ Izjednačenje!

Cibona je uspela da održi korak za Zvezdom iako je Mitrović polaganjem i slobodnim bacanjem odveo svoj tim na 8:2. Seriju od šest poena je napravila Cibona poenima Riversa, Prkačina i Gnjidića do 8:8.

5′ Prvi poeni Cibone

Loš pas, pa kratak horog Mitrovića i „er bol“ Markovića. Zvezda nije iskoristila tri napada, Cibona je uzvratila poenima Prkačina od table za 5:2.

3′ Šut iz očaja, pa trojka ni iz čega!

Baca Lazić trojku na isteku napada i pogađa prvi obruč, odbija se lopta u ruke Mitroviću, koji šalje povratnu loptu za Nejta Voltersa, a plej „cepa mrežicu“ za 5:0 u korist Zvezde.

2′ Spuštena lopta za Kuzmića, rešava to Zvezdin centar

Povela je Zvezda u drugom minutu utakmice, posle nekoliko ne baš dobrih napada na obe strane. Nadovezao se centar crveno-belih i sa dve blokade u reketu.

BONUS VIDEO: Kontra i polaganje Stefana Markovića

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare