Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE SHUTTERSTOCK OUT

Ne tako davno, komentatori su spadali iz svojih stolica na utakmicama dok bi Kemba Voker stavljao svoje čuvare na "klizaljke" i "slao ih po burek".

PROČITAJTE JOŠ

Znatno skorije, Tom Tibodo je izašao pred novinare i rekao da je, što se njega tiče, Voker „završio igranje“.

Ukratko, izbačen je iz postave, čovek koji je do pre neku sezonu bio onaj „token“ za skupe trejdove. Jedan od elitnih NBA igrača.

Njujork Niksi su u subotu uveče izgubili od Denver Nagetsa prilično komotno 113:99. Nikola Jokić je za tri četvrtine ubacio 32 poena i pohvatao 11 skokova u Medison Skver Gardenu.

Niksi nisu imali rešenje za njega u reketu, ali su na drugoj strani terena mogli bar van reketa da imaju jedan dobar adut u napadu.

To je taj „slon u svlačionici“, koji je tu čitave sezone. Niksima su starteri gori od rezervista, a Voker, Furnije, Ar Džej Baret, Rendl i Robinson gube u proseku 15,9 poena na stotinu poseda.

Rouz, Kvikli, Burks, Topin i Tadž Gibson, dobijaju rivale sa tridesetak poena na sto poseda. Dok god su Furnije i Voker van terena, Njujork je u lepom plusu.

Konkretno, kad je Voker van terena, taj plus iznosi 14 poena. Kad trener kalibra Tibodoa vidi ovakav podatak, čoveka instant oblije znoj, jer znamo koliko polaže na čvrstinu u igri.

KEmba Voker, Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Vokera svi vole, ali u odbrani je očito „truba“. Uzalud je što Amerikanci pojedu tonu kokica više tokom meča, i popiju hektolitre kole i piva više dok gledaju Vokera kako dribla, nego recimo Burksa kako naskače i daje trojku.

Džaba je sve to, jer kad se podvuče crta, Voker ne doprinosi ekipi kako bi to Tibodo voleo. Ipak, isključiti čoveka koji sa 31 godinom i dalje može da igra na visokom nivou, nije laka odluka.

Međutim, Voker, onaj Voker koga je Džordan voleo da gleda u dresu Šarlot Bobketsa i Hornetsa i koga je gledao od 2011. do 2019. godine, više kao da ne postoji.

Džordan, najveći koji je ikada igrao košarku, posmatrao je kako se Kemba pretvara u poeziju na parketu i postaje ol-star igrač u jednom, generalno lošem timu.

Možda je zbog toga Voker toliko odskakao, jer Šarlot nije nijednom bio zaista konkurentan. Izgubio je od Majami Hita u sezoni 2015/2016 u prvoj rundi u sedam mečeva, dve godine ranije u četiri od istog rivala.

I to je sve. Kad se podvuče crta, Voker je najveći uspeh u karijeri postigao još kada je Haskije na koledžu odveo do titule u NCAA.

Davnih dana, pre deset godina. U NBA nije bio te sreće, mada je jednom, pre nego se vratio kući u Njujork, otkrio da mu je Džordan dao dragocen savet.

„Savet koji mi je uvek davao je da moram svake večeri da igram maksimalno. Govorio mi je ‘nikad se ne opuštaj, ne ulazi u komfor zonu’. Uvek sam to slušao. Nikad se ne opuštam, hoću da ovaj posao zadržim zauvek. Svaki put kad bi mi to rekao, to bi bio moj mentalitet. Neću da te izneverim“, pričao je Voker.

Otkako je pre dve sezone otišao iz Šarlota, očito više nije bilo Džordana da mu ponavlja ovu mantru i malo ju je zaboravio.

Sećamo se da je pre dve godine smatran glavnom zvezdom američkog tima na Mundobasketu u Kini, pa Amerikanci nisu prošli baš najslavnije.

Dakle, Kemba svakako nije „čovek – orkestar“, bar ne u nekom konstantnijem smislu. Još kad pogledate njegove brojeve ove sezone i 11,7 poena u proseku…

Jasno je da je Kemba u padu. Sa još 3,1 asistencijom po meču, nije baš sila na parketu, kakva je bio recimo u sezoni 2018/2019 kada je zatrpavao koševe rivala sa po 25,6 poena iz noći u noć.

I to na 82 utakmice. On je iskoristio tu sezonu da potpiše sa Seltiksima ugovor vredan 141 milion dolara na četiri sezone.

Uhlebio se, promenio svoju uobičajenu 15-icu za osmicu na dresu i upao u patike i ulogu koju je u Bostonu neslavno ispunjavao Kajri Irving.

Od Vokera se u Masačusetsu očekivalo više i ispalo je da je Boston svoju glavnu zvezdu ponovo omanuo, kao i sa Irvingom.

Dok je Kemba nastavio da „luta“ prema Oklahomi, a onda i Njujorku, sada je pitanje hoće li neko i koliko da zagrize za igrača koji više ne ostavlja nikoga bez daha, jer više ni ne igra.

BONUS VIDEO Kontra i polaganje Stefana Markovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar