Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde postali su šampioni ABA lige za sezonu 2023/24, a jedan od najzaslužnijih za taj uspeh je Jago dos Santos, omaleni brazilski plemejker.

U finalnoj seriji Zvezda je sa 3-0 razbila Partizan i tako potvrdila da je u ovom trenutku nešto bolji tim. Jago se najviše izdvojio od pojedinaca u finalu, pa je zasluženo dobio MVP nagradu, iako je verovatno malo ko očekivao da će upravo on biti taj najbolji u najbitnijim utakmicama.

U prvom duelu Brazilac je imao 18 poena uz šest asistencija i četiri skoka za ukupan indeks 21. Drugu utakmicu je odigrao nešto slabije, pa je upisao osam poena, pet skokova i četiri asistencije, dok je u trećoj imao 11 poena, četiri asistencije i tri skoka.

PROČITAJTE JOŠ:

Na dve od tri utakmice Jago je igrao preko 30 minuta (na drugoj 24), što dovoljno govori o tome koliko mu trener Janis Sferopulos veruje. Takođe, Jago se nije uplašio bitnije uloge nakon povrede Nikole Topića u prvom meču, već je izašao na teren i pokazao da košarku ne igra samo telo, već i srce i m**a, a ta dva su ono što sigurno ima.

Ostavio je omaleni Brazilac i snažan utisak zbog odlične odbrane, pogotovo u drugom poluvremenu druge utakmice na Kevinu Panteru, kada kapitenu Partizana nije dao da diše, stalno je bio uz njega, jurio ga preko i pored blokova i nije mu dozvoljavao da pronađe pravi ritam.

Istina je da je Partizan nekoliko puta u seriji uspeo da iskoristi visinsku prednost nekih igrača u odnosu na Jaga, ali nije to napravilo neku veliku razliku, a Zvezda i Sferopulos su pametno birali koga će Brazilac čuvati, što se ispostavilo kao pun pogodak.

Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Setićemo se da je Zvezda prošlog leta na iznenađenje mnogih dovela Jaga, tada 24-godišnjeg plejmejkera, koji je sa Ulmom uzeo titulu u prvenstvu Nemačke. Tada je Ulm savladao Bon sa 3-1 u seriji, a Jago je proglašen za MVP-ja finalne serije. Najbolju partiju imao je u poslednjem meču, kada je upisao 25 poena uz osam asistencija i tri skoka. Samo jednom u toj seriji Jago nije imao dvocifren poenterski učinak, dvaput je imao po osam asistencija, a jednom čak i devet uz sedam skokova, tako da nije bio daleko od tripl-dabla.

Prošle sezone je Ulm igrao u Evrokupu, a Jago je u tom takmičenju imao prosek od 13 poena, tri skoka i 6,1 asistenciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Evroliga je svakako bila veliki iskorak za njega, mnogi su odmah pomislili da neće dobro proći taj prelaz, a setićemo se da ga Duško Ivanović čak nije skinuo za prvu utakmicu u elitnom takmičenju. Međutim, od dolaska Sferopulosa na klupu se sve promenilo, Jago je već u prvom derbiju protiv Partizana pokazao da se ne plaši odgovornosti i izazova koji su pred njim i da je spreman za velika dela.

Iako je tokom sezone više puta osporavan, mnogi su pričali kako nije plejmejker za Evroligu, Jago se nije mnogo obazirao, radio je i napredovao uz idola Miloša Teodosića i pokazao da i te kako ima kvalitet za najviši nivo košarke u Evropi.

Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Na terenu je omaleni Brazilac prava energetska bomba. Naučio je da igra u tranziciji i koristi brzinu na pravi način, ne plaši se da potegne za tri iz raznoraznih pozicija, dok ga visina ograničava u prodor igri, mada je i tu umeo da pravi prednost. Od čoveka koji je visok 178 centimetara ne možete očekivati da će odlično završavati na obruču i da neće dobijati rampe, ali Jago se plaši da uđe u kontakt, naučio je sve češće da izbori i faulove, pa sve u crveno-belom taboru može da raduje njegov napredak.

„Jago je napredovao cele sezone. Od trećeg pleja, postao je prvi plej, koristan za nas, veoma sam srećan što je dobio MVP nagradu, jer je zaslužio“, kratko je rekao Sferopulos.

Mnogi zaboravljaju upravo tu činjenicu, da je Jago trebalo da bude treći plejmejker, iza Nejpira i Teodosića, a izrastao je u igrača sposobnog da napravi razliku i u najvažnijim i najvećim utakmicama. Možda ne treba očekivati da Jago bude lider ekipe, ali mu saigrači i te kako veruju, dobar je organizator, a deluje da se poboljšao i u razigravanju ostalih.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada pričamo o Jagu, osim ovog finala sa Partizanom, setićemo se i da je dao trojku za pobedu protiv Bajerna, iz prodora je rešio večiti derbi u drugom delu sezone, imao je nekoliko puta po 20+ poena i u ABA i u Evroligi, protiv FMP-a i Žalgirisa je podelio po 14 asistencija, a ni posle povrede glave u meču sa Makabijem se nije štedeo, već je jedva dočekao da se vrati na teren i osvoji drugi trofej sa Zvezdom u sezoni.

Ono što je zanimljivo, jeste da je Jago MVP finalne serije bio i u sezoni 2021/21, kada je igrao u brazilskoj ligi za Flamengo, a postao je vremenom i jedan od najbitnijih košarkaša u reprezentaciji Brazila, koju kasnije tokom leta čeka kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Kada se sve sabere i oduzme, reklo bi se da je Jago odigrao sezonu iznad očekivanja, a može uskoro da osvoji i treći trofej sa Zvezdom (u KLS-u). Mnogi zaboravljaju da ima tek 25 godina, pred njim je dug košarkaški put, a ima ugovor na još dve godine sa Zvezdom, koja je prošlog leta, bar sa njim, napravila odličan posao. Sad samo da se nastavi u ovom smeru i Jago je na dobrom putu da postane jedan od boljih plejmejkera u Evropi.

Ko je Jagova devojka? Brazilka je majstor borilačkih veština i živi u Beogradu

Jago dos Santos novu nagradu proslavio je sa dugogodišnjom devojkom Manuelom Frediani.

Manu ima 23 godine i bavi se džiu-džicom i džudoom, a poznato je da danas studira medicinu.

Ona je od 2018. godine u vezi sa Brazilcem, a po podacima brazilske federacije tokom 2017. godine je učestvovala na kadetskom šampiona u Džudou u Zagrebu.

Pojasnila je jednom prilikom čime ju je oduševio 178 centimetara visoki plejmejker.

„Divim se osobama koje su odlučne, snažne i to je način na koji se i Jago ponaša. Pričali su da nema pravi profil za košarku, suočavao se sa hiljadu izazova i ponosna sam na njega što je uspeo. Zahvaljujući njemu postala sam bolja osoba, mnogo sam naučila, posebno o tome da ne dozvolim da na mene utiče ono šta drugi pričaju o meni“, rekla je ona.

Jago nikada nije skrivao koliko mu ona znači.

„Ona me čini još boljim čovekom. Razume me i mnogo mi pomaže sa mnogim stvarima. Ponekad na terenu stvari znaju da budu komplikovane, a ona čini sve da mi pomogne van terena, posebno sa fokusom. Uživamo u vezi, mi smo partneri i shvatamo i prihvatamo i sportsku stranu i koliko je to važno za nas dvoje. Mnogo smo srećni i to je ono što našu vezu čini posebnom, ta sreća“, istakao je Jago.

Pojasnila je Manuela i kako su se upoznali.

„Prvo smo se viđali u klubu i on me je vozio kući posle treninga. Od početka smo se šalili kako smo povezani kao da se znamo iz nekog prošlog života. Postojala je ta posebna povezanost od starta i tako je i danas. Stvari su se dešavale prirodno. Na proslavi mog rođendana 2018. godine upoznao je moje roditelje. Ima neki bizaran odnos sa mojim ocem, kao da su otac i sin da tako kažem. Rekla bih da je ‘zalepljen’ više za mog tatu nego za mene.“

Isprva je on pratio sve što je ona htela, a danas ona to radi.

„Išao sam na njene treninge, pratio je, malo sam igrao i video igrice. Od početka sam hteo da učestvujem u stvarima koje su njoj bitne, tako je i sa njene strane. Ona bi bila užasna u košarci, nema to kretanje ni pravu snagu. Sa druge strane, kad bih ja probao džudo, sigurno bih bio na Olimpijskim igrama. Šalim se malo naravno. Nemam predstavu kakav bih bio, jer nemam pojma ništa o džudou“, rekao je on jednom prilikom.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare