Boban Marjanović
Boban Marjanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Wade)

Boban Marjanović je od dolaska u NBA ligu igrač uloge. Nekadašnji član idealnog tima Evrolige nikada nije dobio puno poverenje stratega u SAD, a deluje da je pravi trenutak da dobije nešto veću ulogu.

PROČITAJTE JOŠ

Simpatični div iz Boljevca je jedan od najomiljenijih lica u NBA ligi, u svakom klubu u kom je igrao pobrao je simpatije. Ipak, deluje da niko do kraja nije iskoristio njegove košarkaške kvalitete.

Centar koji je bio MVP svih domaćih takmičenja, koji je postavio rekord Evrolige sa 16 upisanih dabl-dabl učinaka u sezoni i koji je u sezoni 2014/2015. prosečno beležio 16,6 poena, 10,7 skokova svakako zaslužuje da igra više od tri, četiri minuta po susretu.

I zaista, kada god dobije malo veću šansu (uglavnom u takozvanom „garbage time“) on to uspeva da naplati barem dvocifrenim brojem poena. Dodatno je unapredio svoju igru kada je od prošle sezone počeo da pogađa i trojke, a to je znalo da podigne čitavu klupu Dalasa na noge. Znao je da pogodi i dve trojke zaredom…

Ipak, uprkos svemu, pre njega u rotaciji Dalasa šansu dobijaju mnogi drugi igrači. I sve to u trenutku kada Kristap Porzingis, nominalno prvi centar Dalasa, ne uspeva da se „sastavi“. Najpre zbog povreda odsustvuje sa velikog broja mečeva ili ima limitiranu minutažu, a onda i kada zaigra uglavnom promašuje u nizu. Dešavali su se mečevi gde je iz igre imao samo 20 odsto uspešnosti (2/10 protiv Hjuston Roketsa).

Sve ovo nije navelo Džejsona Kida na odluku da Bobiju pruži nešto više minuta. Istina je da je teško očekivati da igra više od dvadeset po susretu, ali bi mogao da bude idealan sedmi ili osmi igrač. Uostalom, upravo je Kid njega odredio kao igrača koji može da preokrene susret.

„Boban je bio sjajan. Preokrenuo je utakmicu za nas. Neću moći da to uradim još puno puta, da igraju svih 15 košarkaša. To je prelepa stvar, hemija i to što mogu da računam na njih. Svi su igrali, igrali smo da pobedimo i u tome su uspeli večeras“, iskren je Kid.

To svakako i ne čudi jer je Bobi za samo devet minuta postigao 11 poena, sakupio četiri skoka i jednu asistenciju i bio savršeno precizan iz igre (5/5). Sasvim dovoljno da pokaže da bi mogao da bude znatno više pukog rezerviste.

Kada se u čitavu priču uvedu još dva faktora – Luka Dončić i Igor Kokoškov – deluje potpuno čudno što Bobi večito sedi na kraju ne toliko duge klupe Dalasa.

Dončić i Marjanović se sjajno slažu van terena, a i na terenu je Dončić znao da ga posluži na tacni. Vraćao je to Bobi otvarajući mu prostor da igra i dodatno unapredi igru. Svakako je evidentno da bi korišćenje Bobija na centru moralo da unese brojne promene u igru Dalasa, ali ko bi to mogao bolje da složi od košarkaškog mastermajnda Kokoškova.

Bivši selektor Srbije je silno hvaljen u Teksasu, pa je upravo Kid jednom prilikom rekao da pita Kokoškova za jednu akciju, a on mu ponudi 10 rešenja. Kada je to poznato, uz to što je već radio sa Bobijem, nema dileme da bi mogao da prilagodi igru na pravi način.

Atipičnost 222 centimetara visokog centra bi mogla u nekim situacijama kada naspram sebe imaju ekipe sa dominantnim centrima da da pravi odgovor.

Dalas mora da koristi svoje dragulje na pravi način, a ne da ih skriva i od sopstvenih navijača.

BONUS VIDEO Nikola Jokić izludeo centra Čikago Bulsa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare