Ana Dabović: I dalje se ježim kad gledam finale EP

Košarka 28. jun. 202018:20 > 18:23
Podeli:

Na današnji dan 2015. godine ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti i postala šampion Starog kontinenta prvi put u istoriji.

U finalnom susretu, koji je odigran na Vidovdan, izabranice Marine Maljković pobedile su Francusku rezultatom 76:68.

Zlatom su se okitile Tamara Radočaj, Sonja Petrović (sada Vasić), Saša Čađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Milovanović (sada Bruks), Dajana Butulija, Tijana Ajduković, Kristina Topuzović, Milica Dabović, Ana Dabović i Danijel Pejdž.

PROČITAJTE JOŠ

Borbu za prvi stepenik na pobednickom postolju obeležila je Ana Dabović sa 25 poena, a sve to na pravi način ispratila je i Sonja Petrović sa tri poena manje.

Obe su se našle u idealnoj petorci šampionata, a mlađa sestra Dabović tada je izabrana i za najbolju igračicu turnira (MVP).

„Mama mi je jutros čestitala pet godina od osvajanja zlata, a ja Tamari, Neveni, Sonji i naravno Milici. Poseban dan koji nikada nećemo zaboraviti“, rekala je Dabović Tanjugu.

Bek srpskog tima podsetila je i na to koliko je ta medalja bila značajna za žensku košarku, koja je od te 2015. godine počela seriju uspeha.

„Za mene najlepši i najvažniji trenutak u karijeri je osvajanje evropskog zlata u Budimpešti. Ne samo zbog dobre ekipe i atmosfere, već zbog cele nacije, a i ženske košarke u Srbiji. Iako imam slabo pamćenje, taj period uvek pamtim kao da se skoro desilo“, rekla je Ana.

Osvajanjem zlatne medalje srpske košarkašice su tako obezbedile vizu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, gde su 2016. godine uzele bronzu.

Ta selekcija je prošle godine izbarana za najbolji tim 21. veka u Evropi, u glasanju koje je na društvenim mrežama organizovala FIBA.

„I dalje se ježim kad gledam na televiziji finalnu utakmicu i verujem da se to neće nikada promeniti. Pamtim kako sam se radovala, bila ponosna i srećna što mi je cela porodica tu, a i skoro svi najbliži prijatelji. Pamtim i otvoren autobus koji nas je čekao i kojim smo prolazile kroz ceo Beograd, kako smo slavile, uživale u osmesima i pozdravima ljudi, ponosne što smo mi to izazvale i na kraju san svakog našeg sportiste – čuveni balkon“, zaključila je Ana Dabović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar