Foto: Sue Ogrocki/Reuters/Guliver

Ulazak Tonija Kukoča u Kuću slavnih izazvao je brojne debate na društvenim mrežama, naročito među mlađom publikom, ali je doneo i pomalo neodmereno spominjanje Nikole Jokića iz tabora Čikago Bulsa.

PROČITAJTE JOŠ

Dirljiv govor održao je Toni Kukoč, podrška iz publike bili su Dino Rađa i Vlade Divac, koji su takođe došli do mesta u Kući slavnih, u godinama koje su prethodile.

Kukoč je imao čast da ga u Kuću slavnih uvede Majkl Džordan, sa kojim je osvojio tri titule od 1996. do 1998. godine.

Bilo je brojnih komentara na društvenim mrežama da Toni nikad nije bio „ol star“ ili „nije ubacivao po 20-30 poena po meču“, bilo je opaski da drugi odbori utiču na ulazak neamerikanaca u društvo slavnih.

Ipak, Kukoč je bio neko ko je prihvatio da igra za tim i bude od neprocenjivog značaja za Džordana, Pipena i ostale zvezde.

Sve su objasnili Bulsi, navodeći da je bio trostruki šampion NBA i Evrolige, da je bio tri puta MVP fajnal fora Evrolige, da je bio MVP Eurobasketa i Svetskog prvenstva, uz činjenicu da je deo Kuće slavnih FIBA.

Objavljen je i video snimak Sema Smita, višedecenijskog novinara i hroničara Bulsa, koji je autor brojnih knjiga o klubu iz Čikaga.

Probao je da približi igru Kukoča novim generacijama, ali se baš i nije proslavio sa imenovanjem Nikole Jokića i zemlje odakle dolazi – za njega je to „tip iz istočne Evrope“.

„Bio je jedan od najboljih igrača u istoriji evropske košarke. Kad pogledate današnji NBA, ko je prvak? Tip iz Grčke (Adetokoumpo). Ko je MVP? Tip iz istočne Evrope (Jokić). Kojeg je igrača najveće uživanje gledati? Luku Dončića, još jednog Evropljanina. NBA ligom danas uglavnom dominiraju Evropljani. Da je Toni otišao u gotovo bilo koju drugu ekipu osim Bulsa, bio bi jedan od velikana, u suštini, bio bi ono što je Luka Dončić sad. Bio bi kandidat za MVP-ja“, rekao je Smit.

BONUS VIDEODejan Tomašević o svojim evropskim titulama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram