Foto; EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Oni su obeležili prvo kolo.

Zahuktao se uveliko Mundijal u Kataru i već nam doneo neke spektakularne mečeve, iznenađenja, ali i razočarenja, a pojednici su uspeli da bljesnu na najvišoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ

Nekoliko igrača je iskočilo u prvi plan, neki su potvrdili klasu, a bilo je dosta i onih koji su podbacili.

Priča prvog kola je svakako pobeda Saudijske Arabije nad Mesijevom Argentinom, dok je i Japan izveo spektakularan preokret protiv Nemačke.

Imali smo nekoliko igrača sa dva gola i najavu borbe za najboljeg strelca, a bilo je tu i spektakučarnih reakcija u odbrani koje su neke igrače kandidovale za tim kola.

Ali, pođimo redom.

Tibo Kurtoa (Belgija)

Foto: EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Potpuno neočekivano je među golmanima u provom kolu u heroja izrastao Belgijanac Tibo Kurotao koji je spasao svoju ekipu od velikog šoka. Belgija je bila izrazit favorit protiv Kanade, a iako je došla do pobede od 1:0. morala je da spašava živu glavu. Kanada je igrala sjajno, stvarala šanse za šansom, ali je Kurtoa kao i mnogo puta u Realu bio zid na golu i nepremostiva prepreka.

Imao je tri odbrane po statistici, ali je jedna od njih bio penal, a preostale dve su bile velike šanse. Uz to je imao i čak 38 preciznih dodavanja za početak napada, pa je i u tom segmentu bio neprikosnoven. Penal je odbranio i Očoa protiv Poljske, ali je imao ukupno dve intervencije, pa je Kurtoa zasluženo golman kola.

Đordi Alba (Španija)

Španija je bila ubedljiva u prvom kolu protiv Kostarike, ali je i pored sjajnog golgeterskog učinka, jedan defanzivac je bio u centru pažnje. Đordi Alba je zatvorio levu stranu i sjajno se ubacivao u napad i to mu je donelo jednu asistenciju u tom meču. Imao je i i gotovo savršen učinak u dodavanjima jer je poslao 101 precizan pas iz 107 pokušaja i imao nepogrešivih pet dugih lopti. Imao je dve presečene lopte, jednu očišćenu situaciju, dobio tri duela i generalno odigrao sjajan meč.

Anhel Presiado (Ekvador)

Još impresivniju partiju je odigrao na desnom beku Anhel Presijado iz Ekvadora. Presijado je u pobedi na premijeri protiv Katara asistirao za jedan gol Enera Valensije, imao pet uspešnih startova, dve presečene lopte i čak osam dobijenih duela.

Presijado je jednostavno bio noćna mora za protivnike i značajno je doprineo da se ućutkaju svi koji su tvrdili da je Ekvador ovo prodao.

Foto: EPA/EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Tobi Aldervejd (Belgija)

Kao i Kurtoa i štoper Belgije se našao u situaciji da bude neočekivani heroj posle neverovatne ofanzive Kanade. Morao je od početka do kraja da se bori sa brzim igračima rivala. Imao je čak 12 čišćenja, što je ubedljivo najviše od svih u provj rundi, po dva uspešna starta i dobijena duela i jedan izblokiran šut.

Pored sjajnog defanzivnog učinka, Aldervejld je stigao i da asistira Mičiju Bačuajiju za jedini gol na meču i definitivno je bio čovek koji je napravi razliku.

Dejan Lovren (Hrvatska)

Nije Hrvatska ostavila dobar utisak na meču protiv Maroka u prvom kolu. Bili su jalovi „vatreni“ protiv odlične afričke selekcije, ali je zato sa druge strane sve bilo na visokom nivou. Odbrana je odolela neprijatnim naletima Marokanaca, a Lovren bio glavni u toj priči.

Foto: Chosen11

Uspeo je da izblokira čak tri udarca, pet puta je očistio loptu ispred svog gola, jednom presekao pas, a bio je perfektan i u duelima. Dobio je svih četiri na zemlji i tri od pet u vazduhu, a na sve to je imao i četiri uspešna klizeća starta. Lovren je pored svega toga bio siguran i u pasu i sa 81 tačnim dodavanjem pokraetao i napade svog tima. Nijedan igrač u prvom kolu nije imao takav imapkt na svoju odbranu.

Adrijen Rabio (Francuska)

Francuzi su tralajavo krenuli protiv Australije, ali su ubedljivo završili meč, a jedan of ključnih igrača je bio Adrijen Rabio. Osim defanzivnih zadataka u veznom redu kojima se na primer mogao pohvaliti i Kazemiro protiv Srbije, radio je bio odličan posao i u drugom smeru. Postigao je jedan gol i jednom asistirao protvi Australije, a uz imo i pet klizećih startova, dobio čak sedam duela na zemlji i u vazduhu i imao uspešnih 57 dodavanja.

Rabio je tako na najbolji mogući način pokrio ono što je Francuzima davao Pol Pogba i ukoliko bi to mogao da radi kroz čitacv turnir, rešio bi veliki deo problema Didijeu Dešanu.

Bruno Fernandeš (Portugal)

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Neverovatan meč su odigrali Portugalci. Nakon sat vremena ničega, usledio je vatromet i pobeda od 3:2 protiv odlične Gane. Bilo je mnogo uzbuđenja i drame, ali je na kraju favorit odneo pobedu.

Fernandeš je u tom meču zabeležio dve asistencije i bio ključ pobede Portugalaca, pored toga imao je još jedno sjajno dodavanje za udarac koje se nije završilo golom, sjajnih 94 posto preciznih dodavanja, Bio je odličan i u duel igri što mu nije primarni zadatak, ali je i tu bio odličan.

Bukajo Saka

Engleska je demolirala Iran sa šest golova a briljirao je talentovani Bukajo Saka. Mladi vezista Arsenala je igrao sjajan meč i postigao dva gola kojima je doprineo probijanju čvrstog bedema Iranaca. Imao je tri udarca ka golu što je samo pokazatelj koliko je bio efikasan.

Pored toga je dobio pet duela i u 82 posto slučaja dao precizan pas.

Rišarlison (Brazil)

Foto: EPA-EFE/Ali Haider

Niko nije želeo pred početak Mundijala da priča o nekom Brazilcu u idealnom timu kola, ali je nažalost po Srbiju Rišarlison bio briljantan. Vršio je pritisak na odbranu Srbije i na kraju dva puta stresao mrežu.

Prvo je pobegao odbrani i smestio odbitka u gol, a onda je spektakularno makazicama postigao gol prvenstva. nije uradio mnogo toga van pomenuta dva gola, ali je to bilo dovoljno da nas Brazil rutinski dobije.

Ener Valensija

Ekvador je bio pod velikim pritiskom jer su ih pred početak Mundijala svi optužili za nameštanje, ali su se dostojanstveno poneli i odigrali sjajan meč .Blistzao je Ener Valensija koji je sa dva gola naterao domaće navijače da glavom bez obzira beže sa stadiona.

Imao je i dva sjajna driblinga.

Olivije Žiru

Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Napadač Francuske je sa dva gola ispisao istoriju frnacuskog fudbala. Strahovali su „trikolori“ šta će biti bez Karima Benzema koji se povredio pred početak sam turnira. Žiru je terorisao odbranu Australije, sjajno razigravao saigrače i dva puta uspeo da zatrese mrežu rivala.

BONUS VIDEO Grujić: Pitanje o Sergeju Milinkoviću-Saviću nije za nas igrače