Zvezda
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbalska sezona u Srbiji se privodi kraju, Crvena zvezda se sprema za šampionsku proslavu, ali i za narednu takmičarsku godinu, u kojoj izvesno neće biti mesta za Milana Pavkova i Matea Garsiju.

Trener Dejan Stanković izgleda da je „precrtao“ snažnog napadača i argentinsko krilo. Sa Pavkovim je očito došlo do smetnji u komunikaciji, dok je Garsija razočarao i pored poverenja koje je imao mladi stručnjak.

Ni jedan ni drugi nisu bili u protokolu za večiti derbi, pa je jasno da Stanković više ne računa ozbiljno na njih i ne vidi ih u timu za narednu sezonu. Sledeći korak je da im se nađe transfer predstojećeg leta, što neće biti ni malo lako.

PROČITAJTE JOŠ

Pitanje je hoće li biti adekvatnih ponuda za Pavkova i Garsiju, jer će platežna moć svetskog fudbala biti daleko manja zbog situacije sa koronavirusom.

Zvezda je mnogo uložila u dovođenje Garsije i gotovo nemoguće da će vratiti svih 2,2 miliona evra koliko je platila obeštećenje za omalenog Argentinca. Najrealnija opcija za krilo crveno-belih je da se vrati u Grčku, a kao potencijalni novi-stari klub se pominjao Aris, u kojem je bio na pozajmici iz Las Palmasa.

Garsija nije bio u protokolu ni za večiti derbi u polufinalu Kupa, niti za superligaško gostovanje TSC-u prošlog vikenda. Šansu je dobio nedavno protiv Radnika, ali je zamenjen već na poluvremenu i bilo je jasno da Stanković uopšte nije bio zadovoljan prikazanim. Počeo je i meč u Inđiji, a za 132 minuta prolećnog fudbala nije pokazao ništa.

Krilni napadač je prošlog leta sa Zvezdom potpisao četvorogodišnji ugovor i gotovo jedini blistav momenat imao je u Bernu – golom Jang bojsu pogurao je srpskog prvaka ka Ligi šampiona. Istakao se i fantastičnim golom u Novom Sadu, ali je to sve premalo za igrača plaćenog više od dva miliona evra.

Garsija
Foto: Starsport

Izvesno je da će Garsija biti označen kao transfer promašaj, slično kao i Hose Kanjas, koji je i dalje u klubu iako se na njega ne računa. U njihovom društvu promašenih akvizicija već su Žander i Radživ Van la Para, mogao bi lako da se nađe i Tomane, dok su tu etiketu već imali Kafu, Lorenco Ebisilio i Rašid Sumaila. Erik Jirka je mogao da ostavi i dublji trag da je dobio adekvatnu šansu, umesto toga pruža veoma dobre partije na pozajmici u Poljskoj, pa za njega možda još nije kasno.

Pored Garsije biće otpisano još nekoliko igrača, a među prvima na izlaznim vratima Marakane je Milan Pavkov.

Snažni napadač je brzo prešao put od ljubimca navijača i legende koja je srušila Liverpul do nekoga na koga se ne računa. Mogao je Pavkov prošlog leta da ode u Kinu za oko tri miliona evra, a sada će ta suma za njegov transfer biti daleko manja.

I njemu bi meč sa Radnikom, kao i Garsiji, mogao da bude poslednji u crveno-belom dresu. Centarfor iz Begeča takođe nije bio ni na klupi protiv Partizana, ni u Senti, a pred taj meč protiv TSC-a prijavio je da je povređen.

Ni igračka legenda kao što je Stanković nije uspela da trgne Pavkova iz letargije.

Pavkov
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Nezalaganje na treninzima i učinak na utakmicama su bili takvi da se njega na terenu više niko ne plaši. Bez pogotka je punih 375 minuta zaredom i evidentno je da je i za Pavkova i za Zvezdu najbolje da promeni sredinu.

Odlazak u Južnu Koreju i MLS nije mu bio baš po volji, ali teško da će karijeru uspeti da nastavi u Evropi.

Marakanu bi trebalo na leto da napusti i golman Zoran Popović, koji je zimus dogovorio transfer u Levski, a ugovor sa klubom iz Sofije stupa na snagu 1. jula. Međutim, odlazak u Bugarsku možda i propadne čuvaru mreže, jer posle koronavirusa Levski nema platežnu moć da isprati dogovorenu platu nešto veću od 100.000 evra.

Kada je o ostalim igračima reč, Miloš Degenek, El Fardu Ben i Ričmond Boaći uvek mogu da budu magnet kupcima, pogotovo sa azijskog tržišta. Ujedno, teško da će Zvezda, da bi dobila adekvatnu finansijsku injekciju, izbeći prodaju bilo koga, pa čak i onih na kojima bi kasnije možda više zaradila.

Tu se pre svega misli na Njegoša Petrovića, Veljka Nikola i Željka Gavrića. I sam Zvezdan Terzić, generalni direktor kluba, rekao je kako će morati da prodaju barem jednog od trojice najtalentovanijih, golobradih momaka.

Takođe, moraće i da sačuva nekog od njih, kako bi ispunila uslov koji naredne sezone stupa na snagu u Superligi – svaki tim će morati da ima najmanje dva startera mlađa od 21 godine.

Kako god, čeka nas sigurno zanimljivo leto na Marakani po pitanju prelaznog roka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar