Zvezdan Terzić Foto:Nemanja Jovanović

Zvezdan Terzić, generalni direktor FK Crvena zvezda, oglasio se povodom osnivanja Superlige.

PROČITAJTE JOŠ

„U kontaktu smo sa ljudima iz UEFA i Evropske klupske asocijacije, pratimo situaciju. Sacekaćemo da vidimo da li je ova odluka uopšte primenjiva s obzirom na to da su fudbalski savezi Engleske, Francuske, Nemačke, Španije i Italije protiv formiranja Superlige. Tu se otvara mnogo pitanja sada. Sačekaćemo konačan stav UEFA po ovom pitanju, koja se takođe protivi formiranju Superlige. Danas počinje kongres UEFA, videćemo kakve će odluke biti donesene po ovom pitanju i kakvo alternativno rešenje ima UEFA. Tek posle toga možemo kao klub da kažemo nešto konkretnije“, rekao je Terzić.

UEFA i FIFA prete kaznama, jer bi Superliga srušila sistem Lige šampiona i Lige Evrope.

„Generalno sam protiv osnivanja Superlige Evrope, i kao klub ćemo se boriti protiv formiranja jer je ta liga zamišljena da bogati klubovi postanu još bogatiji, a svi ostali jos siromašniji. Produbljuje se ionako prevelik postojeći jaz među klubovima. Sport gubi svoju suštinu, gubi fer plej. Crvena zvezda je bivši prvak Evrope i zbog postojećih finansijskih razlika već je platila veliki ceh u poslednjih 25 godina. Ovo će biti katastrofa za ceo evropski fudbal, ovo je sistem koji ne daje šansu svim, amerikanizacija sporta, narušava se evropski model sporta, narušava se fudbalska piramida, 12 klubova na jednoj strani protiv stotine hiljada drugih, nema mehanizma solidarnosti prema ostalim klubovima i ligama“, zaključio je Terzić.

Dešavanja povodom novog takmičenja možete pratiti uživo.

Osnivanje lige saopšteno je u nedelju uveče.

„Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe pre inauguralne sezone koja će početi što je pre moguće“, navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača, a već se spekuliše da će pozive dobiti Porto, Bajern i Lajpcig.

SVE O SUPERLIGI EVROPE

Udarac Ligi šampiona, formirana Superliga

Ko je JP Morgan, kompanija koja stoji iza evropske Superlige

Kako izgleda sistem takmičenja Superlige i koga još vrbuju?

UEFA na sastanku od pet sati o novom formatu Lige šampiona

Zvezda se oglasila povodom osnivanje Superlige bogatih

„Fudbal je na ivici kolapsa, Superliga je odvratna“

Puklo kumstvo: Krstio dete Čeferinu, pa ga izdao

Španska „Marka“: Gde su velikani Seltik, Ajaks i Zvezda?

Tri velikana koja su rekla „ne“ Superligi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare