Foto: Tanjug/AP Photo/Isaac Hale

Efraim Zurof, lovac na naciste, osudio je Jusufa Nurkića zbog objavljivanja fotografije "Džamije poglavnika Ante Pavelića".

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaš Portlanda je objavio fotografiju „Džamije poglavnika Ante Pavelića“, zgradu koja je otvorena 1938. godine pod imenom Dom likovnih umetnosti kralja Petra Prvog Velikog Oslobodioca, i to na dan početka Ramazana.

Tada je Nurkić revoltirao sve koji veruju u islam, mnogi Bošnjaci su mu se javili ogorčeni, sa molbama da obriše fotografiju, što on nije učinio.

Inače, ustaški zločinac Ante Pavelić je objekat preuredio u džamiju, a mnogi su Nurkića osudili, pitajući se da li možda nije bio svestan šta zapravo objavljuje.

Ipak, činjenica da ni sada nije obrisao poruku, dovoljno govori.

Kako prenosi Atvbl.com, Međunarodna jevrejska nevladina organizacija Simon Vizental Centar iz Los Anđelesa, izrazila je zabrinutost zbog objave Jusufa Nurkića na društvenim mrežama.

„Objava je bila fotografija zagrebačke (hrvatske) džamije, koja je prvobitno izgrađena kao muzej 1938. godine, ali ju je fašistički ustaški režim 1943. pretvorio u džamiju, kao gest u čast podrške bosanskih muslimana genocidnom ustaškom režimu. Ustaše su vodile politiku genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, a takođe su ubile hiljade antifašističkih Hrvata katolika. Ako je Nurkićev motiv bio da izrazi podršku ili saosećanje ili nostalgiju prema ustašama, koji su ubili stotine hiljada nevinih stanovnika Hrvatske, Simon Vizental Centar nedvosmisleno osuđuje takve izjave“, saopšteno je na zvaničnom sajtu SVC-a.

Efraim Zurof, objavio je ovo saopštenje, dodavši i da je ponosan na lov na Dinka Šakića, ustaškog zločinca kog je pronašao u Argentini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram