Liverpool FC vs Real Madrid Liverpul vs Real Madrid
Liverpul vs Real Madrid Foto:EPA-EFE/Peter Powell

Liga šampiona, elitno evropsko klupsko takmičenje, doživelo je veliki udarac nakon što je zvanično saopšteno formiranje takozvane "Superlige".

PROČITAJTE JOŠ...

Dvanaest vodećih (čitaj – najbogatijih) klubova Evrope donelo je odluku da bude formirano takmičenje pod nazivom Superliga.

Kao začetnik lige navedeni su „klubovi osnivači“, a njih je ukupno 12.

To su Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter Milan, Juventus, Liverpul, Mančester Siti, Mančester junajted, Real Madrid i Totenhem.

„Radujemo se diskusijama sa UEFA i FIFA kako bismo došli do najboljih ishoda za novu Ligu, ali i za fudbal u celini. Formiranje ovog takmičenja ubrzala je finansijska nestabilnost aktuelnog modela u evropskom fudbalu. Takođe, prethodnih godina Klubovi osnivači su pokušavali da iz godine u godinu povećaju intenzitet postojećih takmičenja, i kreiranje načina da vodeći klubovi igraju međusobno na redovnoj bazi.

Pandemija je pokazala da je neophodan održiv komercijalni pristup kako bi piramida evropskog fudbala opstala, zbog čega su vođeni višemesečni razgoovri. Verujemo da ideje koje su predlagane nisu bile dovoljno dobre da reše ta pitanja, niti bi povećali kvalitet postojećih takmičenja“, navedeno je u saopštenju novoformirane lige.

UEFA je ranije istakla da će fudbaleri koji budu nastupali u ovom takmičenju biti onemogućeni da igraju za svoje reprezentacije, dok je nekadašnji menadžer Mančester junajteda ser Aleks Ferguson istakao da je formiranje ovog takmičenja „okretanje leđa tradiciji dugoj 70 godina“.

Od ovog takmičenja se distancirala i Evropska asocijacija klubova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare