Foto: EPA-EFE/STEFFEN SCHMIDT
Foto: EPA-EFE/STEFFEN SCHMIDT

Osnivanje Superlige izazvaće tektonske poremećaje u fudbalu, ali ne bez reakcije FIFA i UEFA.

PROČITAJTE JOŠ

Liga šampiona, elitno evropsko klupsko takmičenje, doživelo je veliki udarac nakon što je zvanično saopšteno formiranje takozvane „Superlige“. Dvanaest bogatih klubova Evrope donelo je odluku da bude formirano takmičenje pod nazivom Superliga.

Kao začetnik lige navedeni su „klubovi osnivači“, a njih je ukupno 12. To su Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter Milan, Juventus, Liverpul, Mančester Siti, Mančester junajted, Real Madrid i Totenhem.

Plan je da ligu čini 20 klubova, tri će se priključiti uoči premijerne sezone, a ostalih pet kroz planirane kvalifikacije.

Prvi predsednik Evropske Superlige biće Florentino Peres, a zamenici će biti Andrea Anjeli (Juventus) i Džoel Glejzer (Mančester junajted).

Anjeli je podneo ostavku na mesto u izvršnom komitetu UEFA i kao predsedavajuću Evropske asocijacije klubova (ECA), koja je pokrenula reformu Lige šampiona.

„Klubovi su se ujedinili u kritičnom trenutku, omogućivši evropsko takmičenje da se transformiše, stavljajući igru koju volimu u održivu formu za dugoročnu budućnost“, rekao je Anjeli.

Ipak, očekuje se reakcija FIFA i UEFA. Za sada, FIFA se zvanično oglasila rečima da „ne podržava zatvorenu evropsku ligu, koja je osnovana van internacionalnih fudbalskih struktura i ne poštuje ranije ustanovljene principe“.

Veliki sastanak UEFA se očekuje u ponedeljak u Montreu, spekuliše se da Superliga želi da privuče još Bajern, Lajpcig i Porto, a najavljene su kazne za sve koji učestvuju, i to kroz nacionalne timove.

UEFA, FIFA, Premijer liga i Serija A su na istoj poziciji i ne podržavaju Superligu, pa se očekuje pritisak na klubove „odmetnike“, opcija je da im se zabrani domaća liga, iz izbacivanje iz Lige šampiona do eventualnog starta Superlige.

Inače, superligaški klubovi insistiraju da igraju domaću ligu, pa će to biti jedna od glavnih tema. Biće i igrači na udaru, jer neće moći da igraju za reprezentacije ako prihvate da učestvuju u svemu ovome.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare