Liverpul vs Real Madrid
Liverpul vs Real Madrid Foto:Tanjug/AP Photo/Jon Super

Evropska fudbalska Superliga preti da sruši celu finansijsku piramidu FIFA i UEFA, očekuje se njihova reakcija, ali 12 klubova rešilo je da ide do kraja sa novim sistemom.

PROČITAJTE JOŠ

UEFA i FIFA su već najavili kazne i suspenzije, prete igračima 12 klubova da neće moći više da igraju za reprezentaciju, očekuju se novi zvanični potezi u ponedeljak, ali je čak 12 ekipa već stalo iza novog takmičenja.

Plan im je da Superligu čini 20 klubova, a uz njih 12, tri će se ekipe priključiti uoči premijerne sezone, a ostalih pet kroz kvalifikacije na osnovu učinka.

Utakmice će se igrati sredinom nedelje, dok će svi klubovi nastaviti da se takmiče u domaćim prvenstvima, čuvajući tradicionalni kalendar koji će „ostati srce igre“ – ipak, i ovo zavisi od potencijalnih kazni i suspenzija iz domaćih prvenstava.

Plan je da sezona počne u avgustu, kada će klubovi biti podeljeni u dve grupe, a svako će sa svakim odigrati po dva meča, kod kuće i u gostima.

Po tri najbolja tima će se plasirati direktno u četvrtfinale, a ekipe koje budu četvrte i pete u grupama će igrati baraž za popunu četvrtfinalnih parova.

Plej-of će se igrati po nokaut sistemu sa dva meča, a finale će se igrati krajem maja, baš kao u Ligi šampiona, kroz jedan meč na neutralnom terenu.

„Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja – Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivače. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe pre inauguralne sezone koja će početi što je pre moguće“, navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača, a već se spekuliše da će pozive dobiti Porto, Bajern i Lajpcig.

Klubovi osnivači će dobiti 3,5 milijardi evra za svoje infrastrukturne planove i borbu protiv uticaja pandemije. Superliga najavljuje znatno veći ekonomski rast i podršku za evropski fudbal kroz dugoročnu obavezu neograničenih solidarnih uplata koje će rasti kako se liga bude razvijala. Liga predviđa da će solidarne uplate nadmašiti ukupni nivo trenutnih evropskih takmičenja i da će preći granicu od 10 milijardi evra.

Zanimljivo je da su se u polufinale Lige šampiona plasirala tri tima koja žele u Superligu, Mančester siti, Čelsi i Real, u polufinalu Lige Evrope su Mančester junajted i Arsenal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar