Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Crvena zvezda je dobila slavno ime evropskog fudbala, jer se na Marakanu vraća ekipa Milana!

Ovakav ishod žreba šesnaestine finala Lige Evrope u Nionu nije obradovao ni mnoge starije, ali ni one nešto mlađe ljubitelje fudbala koji pamte poslednje okršaje dva kluba.

Nekoliko je razloga za to. Milan je ove sezone potpuno promenjenog „ličnog opisa“ u odnosu na osrednjost nekih ranijih sezona.

PROČITAJTE JOŠ

Uz to, roso-neri su prvi na tabeli Serije A posle 11 odigranih utakmica. Dolaze bez poraza posle osam pobeda i tri remija, ali i sa raspucanim Zlatanom Ibrahimovićem.

Šveđanin je podigao i promenio tim od dolaska početkom ove godine, a za ekipu je već dao 11 golova i podelio je dve asistencije na deset utakmica u svim takmičenjima.

Kada se svemu tome doda i istorija okršaja Zvezde i Milana, oni stariji setiće se one utakmice kada je meč ponovljen zbog magle, a oni mlađi golova Pipa Inzagija i Klarensa Sedorfa.

Poslednji put Zvezda i Milan su međusobno igrali još pre 14 godina. Tada je Zvezda ispala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od slavnog kluba.

Milan je tada „bačen“ u kvalifikacije posle afere „Kalčopoli“ koja je uzdrmala italijanski fudbal do temelja, ali je održao ekipu i ispostaviće se da mu je Zvezda baš bila talična, jer je u toj sezoni 2006/2007. italijanski klub osvojio titulu prvaka Evrope.

Prvi susret u tom dvomeču odigran je 9. avgusta 2006. i Milan je sa timom zvezda poput Kafua, Kostakurte, Gatuza, Sedorfa, Pirla, Kake ugostio crveno-bele iz Beograda.

Jedini strelac u tom meču bio je Filipo Inzagi u 22. minutu, što nije delovalo kao tako velika prednost.

Međutim, snaga ekipe iz „prestonice mode“ se videla na terenu i kada je došao na red revanš, jer je delovalo da su Inzagi i Sedorf nekako lako pogađali mrežu Ivana Ranđelovića u 29. i 78. minutu.

Tračak nade za Zvezdu i, ispostaviće se, samo počasni gol, postigao je Dušan Đokić dva minuta posle pogotka Sedorfa.

Za Zvezdu su tada igrali Ranđelović, Pantić, Biševac, Janković, Đokić, Kovačević, Georgijev, Gaj, Žigić, Basta i Milovanović.

Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Rezerva je tada bio i aktuelni pomoćnik Dejana Stankovića u štabu srpskog šampiona, Nenad Milijaš, ali i Dušan Anđelković, skaut kluba iz Ljutice Bogdana.

Osamnaest godina pre ovog susreta odigran je mnogo bolniji dvomeč za starije ljubitelje Zvezde, koja s kraja osamdesetih i početkom devedesetih bila ime za poštovanje i deo krema evropskog fudbala.

Te 1988. godine Milan je prošao na penale sa 4:2, posle 1:1 u prvoj utakmici u Italiji i revanša u Beogradu.

Golove Stojkovića iz 39, odnosno Marka Van Bastena iz 35. minuta i dalje pamte mnogi, ali je Zvezda na kraju izvukla deblji kraj.

Ono što ovaj okršaj osmine finala Kupa evropskih šampiona čini kontroverznim jeste činjenica da je utakmica u Beogradu prekinuta u 64. minutu zbog guste magle koja se nadvila nad Beogradom.

Sudija iz Zapadne Nemačke Diter Pauli je odlučio da se meč prekine u trenutku kada je Zvezda vodila sa 1:0 golom Dejana Savićevića.

Još jedna činjenica je tada išla na ruku igrača crveno-belih, isključenje Virdisa, ali su ih priroda i čudna pravila zaustavila.

Utakmica igrana 9. novembra je pomerena za 10, a Milan je startovao od nule, prošao dalje i na kraju osvojio titulu prvaka Evrope, pa se tada prvi put desilo ono što će se ponoviti i 2006.

Roso-neri su 1989. u finalu KEŠ pobedili Steauu iz Bukurešta i odbranili naslov prvaka i godinu kasnije, da bi ih 1991. godine nasledila upravo Crvena zvezda.

Za Milan su krajem osamdesetih igrali asovi poput Maldinija, Rajkarda, Kostakurte, Barezija Kolomba, Van Bastena i Ruda Gulita, dok su u crveno-belom taboru bili Stojanović, Najdoski, Šabanadžović, Savićević, Stojković, Prosinečki i Mrkela između ostalih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare