Nemanja Matić
Nemanja Matić je odlaskom u Junajted oborio srpski rekord, Foto: Sportimage / Alamy / Alamy / Profimedia

Fudbaler Mančester junajteda Nemanja Matić već treću godinu zaredom se našao u centru pažnje jer je odbio da nosi cvet maka na dresu tokom utakmice svog tima.

Matićev Junajted je igrao sa Totenhemom, slavili su u Londonu „crveni đavoli“ sa 3:0, a u danu kada su svi fudbaleri koji su se našli na terenu nosili cvet maka u znak sećanja i sa ciljem odavanja počasti britanskim vojnicima koji su izgubili život pre svega u Prvom svetskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ...

Međutim, u poslednjih nekoliko godina taj običaj je proširen i na sve ostale ratove u kojima su ginuli Britanci, od Koreje, preko Foklandskih Ostrva, do intervencija u okviru NATO pakta, što uključuje i njihov boravak na Kosovu, u Bosni i Hercegovini…

Činjenica da ni ove godine nije nosio cvet na dresu nije promakla ni navijačima ni medijima, pa je nekadašnji zadnji vezni Čelsija već neko vreme jedna od glavnih tema na društvenim mrežama.

Matić je pojasnio zašto je odbio da ponese, i zašto nikada neće na svoje grudi staviti taj cvet:

„Razumem u potpunosti zašto ih ljudi nose i poštujem svačije pravo da to učini, saosećam sa onima koji su izgubili nekoga u ratu. Međutim, mene to podseća na napad koji sam osetio kao 12-godišnji dečak dok sam živeo u Vrelu, kada je moja zemlja bombardovana. Iako sam to činio ranije, sada osećam da nije ispravno da nosim na svom dresu“, rekao je Matić.

Potom je dodao:

„Ne želim da ponizim taj običaj kao simbol ponosa u Britaniji, niti da uvredim bilo koga, međutim, svako od nas je proizvod sopstvenog vaspitanja, pa je ovo moj lični izbor iz spomenutuh razloga. Nadam se da sad svi razumeju moj stav“, istakao je Matić.

Junajted je slavio sa 3:0 protiv Totenhema, a bivši reprezentativac Srbije u igru je ušao u 76. minutu umesto Bruna Fernandeša, i uspeo da asistira za treći pogodak na utakmici.

 

Bonus video: Ovako je Liveprul ponizio Mančester junajted

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare