Ostoja Mijailović, Milorad Vučelić
Ostoja Mijailović, Milorad Vučelić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

"Ko se mača lati, od mača će i poginuti" je stara metafora koju u Humskoj očito nisu naučili.

Ove citirane reči Isua Hrista pišu u brojnim knjigama i Jevanđelju po Mateju već mnogo godina, ali nisu doprle do svesti predsednika Partizana Milorada Vučelića i direktora crno-belih Miloša Vazure.

PROČITAJTE JOŠ:

Baš zbog toga već mesecima gledamo ceo cirkus u vezi sa njihovim boravkom u klubu iz Humske iz kog ih teraju svi kojima je Partizan bitan. Teraju ih gotovo svi – osim njih samih.

Džaba su i navijači protestovali ispred stadiona pred meč sa Šerifom iz Moldavije, uzalud su i tribine u Humskoj bile puste zbog bojkota, pritisak nije urodio plodom.

Navijači dođu i bune se, Vučelić i Vazura podnesu ostavke krajem marta i zamislite – Skupština kluba odbije to čisto pro forma da bi se stvorila lažna slika legitimiteta, odavno izgubljenog u raljama fudbalske osrednjosti.

Jer, baš tamo Partizan već neko vreme tavori. Na stranu to što u Srbiji već šest godina ne može da uzme titulu i što sada navijači od blata prave Aleksandra Stanojevića koji je za nekoliko bodova ostao kratak i još imao prednost na kraju jesenje polusezone, nego što sada Partizan više ni u Evropi nema mnogo izgleda da se „opere“.

Foto: Starsport, FK Partizan

Upravo to je bila stavka na kojoj su u svojim saopštenjima Vučelić i Vazura pravili sebi alibi za ono što se dešavalo u prvenstvu.

Dođu navijači i kažu – očajni ste u Superligi, ovi se pravdaju – ali vidite šta radimo u Evropi! Ako se sada i Evrope domognu, jer je Partizan četvrti sa istim brojem bodova kao i Vojvodina.

Sve ovo što se dešava crno-belima čitavog proleća dolazi kao neka karma za ono što se dešavalo prethodnih godina.

„Posle skandaloznih i šokantnih dešavanja na skupštini kluba i opšteg zgražavanja javnosti, danas je održan sastanak Sportskog društva na kojem je jednoglasno uvedena prinudna uprava i odredjena radna grupa koja će privremeno upravljati klubom“, rekao je Vučelić maja 2016. godine kada je u FK uvodio prinudnu upravu.

I tada mu je „trn u oku“ bila košarkaška sekcija kluba koja je navela da njen predstavnik nije glasao i učestvovao u takvoj odluci JSD. Bilo kako bilo, Vučelić je svoje izgurao.

Danas njega hoće da izgura neka nova prinudna uprava, čiji bi članovi trebalo da budu Zoran Lončar, Željko Tanasković, Nenad Vukčević, Jaško Međedović i Ratomir Babić. JSD je „metlu“ pripremio za Vučelića, Vazuru i počasnog predsednika Partizana Ivana Ćurkovića.

Nije tajna da u Srbiji sve zavisi od toga koliko podrške kod vlasti ima uprava nekog kluba i ovde deluje da je vlast prosto digla ruke od fudbalske sekcije Partizana koja ne može ni da priđe tituli.

Vučelić i Vazura stoga uspevaju da se „koprcaju“ i bore da ostanu na čelu kluba iako ih je nedavno pozicija koštao isti termin kojim su i oni u iste zaseli – prinudna uprava.

Uz Vučelića su 2016. bili Mile Jovičić i general Radivoje Radinović. Iste godine smo na vanrednoj Skupštini Partizana videli turbulencije i prekid kada novi predsednik nije mogao da bude izabran.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Vučelić je taj pandemonijum iskoristio i onda na novoj Skupštini, s jeseni 2016. iz trke za predsednika izbacio Nenada Bjekovića.

„Ovo je sve potpuno legalno i u tom smislu, ubrzo ćemo znati i novi termin održavanja Skupštine“, pričao je iste godine Ćurković za Blic.

I dok su se iz Teniskog kluba Partizan ograđivali tvrdeći da su protiv vanrednih mera jer su one „zamlaćivanje javnosti da bi se dobilo na vremenu“, nisu uspeli da ih spreče.

„Jedino ko je merodavan to da uradi je JSD, koje je iznad svih članova samog kolektiva i u tom smislu sve radnje će biti obavljene, nadam se u najskorijem mogućem periodu. Ovo smatram najboljim mogućim rešenjem u ovom momentu. Što se tiče nas iz rukovodstva fudbalskog kluba, ne znači da je neko otišao, svi smo i dalje tu“, dodao je Ćurković.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphot

Vučelić je svoju vladavinu započeo sa 30 glasova „za“, na Skupštini kojoj je prisustvovalo tek toliko delegata da ima kvorum – 33 od ukupno 65.

Nenad Bjeković sa svojom frakcijom nije se pojavio i Vučelić od tada drži uzde kluba iz Humske.

„Nastavićemo proces finansijske konsolidacije, nastavićemo sa sponzorskim ugovorima koje smo na početku doneli. Očekujemo podršku svih članova Skupštine, kao i nadležnih u gradu, republici i Fudbalskom savezu Srbije“, rekao je Vučelić posle izbora za predsednika kluba.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sedam godina kasnije čini se da podršku nema nigde, osim u Skupštini koja služi kao aklamacija onoga što hoće da uradi.

„Sve smo učinili na legalan i legitiman način, vrlo sam ponosan na to što smo kroz ovu krizu prošli jednoglasnim odlukama i što smo sačuvali autonomiju sportskog sektora. Partizan ne bira sportskog direktora i trenera, već Upravni odbor. Vrata su širom otvorena svima kojma je Partizan na srcu“, istakao je Vučelić.

Za uvrede i gorke reči se kako kaže izvinjavao, pričao je da se nerado obračunavao sa opozicijom, ali je zanimljivo da je u isto vreme pričao kako očekuje da „prestane specijalni rat“, te da se „napadaju i osporavaju oni koji nešto čine“.

Sada kada je neki novi „rat“ došao pred njegova vrata na sličan način na koji ga je i on vodio, više je nego voljan da se obračunava s neistomišljenicima.

Toliko, da je spreman da odrodi Fudbalski klub od matičnog sportskog društva, samo da su on i Vazura znali da popune uplatnicu u APR-u.

FK Partizan dobio je rampu u pokušaju da napusti okvire Sportskog društva posle haosa koji je započeo uvođenjem prinudne uprave od strane novoizabranog rukovodstva JSD-a na čelu sa Ostojom Mijailovićem.

Više puta je na toj relaciji proteklih godina bilo verbalnog „puškaranja“ i priča da Mijailović hoće da preuzme fudbalski klub.

Bilo je tu prozivki i preko navijačkih transparenata na utakmicama košarkaškog kluba koji se u poslednje dve sezone sasvim solidno snalazi.

Milorad Vučelić i Ostoja Mijailović Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT/Srdjan Stevanovic/Starsport

Lani je bio „na loptu“ od titule u ABA ligi, ove godine je na pragu Fajnal-fora Evrolige. Za to vreme fudbalski klub je počeo sezonu štucajući, a danas se uveliko guši kao da ima tuberkulozu, što nije sprečilo „žilavo“ rukovodstvo oličeno u Vučeliću i Vazuri da odbiju da prihvate novu prinudnu upravu koja bi ovog puta njih isterala preko praga u Humskoj.

I dok je Sportsko društvo najavljivalo da će zabraniti fudbalskom klubu upotrebu imena, grba i stadiona, uprava FK je u svojoj „kontri“ rešila da u APR-u promeni podatke – bezuspešno.

Između ostalog nisu adekvatno izabrani novi zastupnik, članovi odbora i nije uplaćena adekvatna taksa od 3.100 dinara.

I kad bismo se vratili na rečenicu s početka teksta, koja prevedeno na aktuelni kontekst glasi: „ko se prinudne uprave lati, od prinudne uprave i strada“.

Tako bi po svoj prilici mogao da strada i tandem V&V u Partizanu, kad već ne žele da odu sami. Pardon, hoće oni, ali Skupština očito neizmerno „veruje“ u njih.

BONUS VIDEO: Sablasno prazna Humska za derbi, sa razglasa pesma kao da je pun stadion

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare