Foto: Ivan Dinić/Nova S; Srdjan Stevanovic/starsportphoto

Reč Dušana Savića uvek je imala posebnu težinu u zvezdaškom svetu, a pogotovo kada čuveni golgeter bira najboljih 11 u istoriji voljenog kluba. Društvo u serijalu sportske redakcija Nova.rs pravi mu Petar Peca Popović.

Dušan Savić, jedan od najvećih mezimaca zvezdaške javnosti, igrač koji je uspeo da utiša „Hajberi“ i važan šraf crveno-bele generacije koja je 1979. godine u okviru Kupa UEFA stigla do prvog evropskog finala, za Nova.rs izabrao je „najboljih 10 voljenog kluba i sebe“, uz napomenu da je mogao da sastavi bar još jedan tim.

Sastavite i vi idealnih 11 Partizana i Crvene zvezde!

Sportska redakcija Nova.rs je pripremila serijal u kom će pokušati da, uz pomoć vas i navijača večitih rivala iz raznih oblasti društvenog života, dođe do najboljih timova u istoriji dva najveća srpska kluba. U komentarima na vest nam šaljite svoje najbolje timove ili na email [email protected], pa će i vaši izbori na kraju uticati na konačan izgled najboljih sastava večitih rivala.

„Izbor je težak, ima još mnogo igrača koji su zaslužili mesto u timu. Ovo je ekipa kojoj bi mnogi mogli da izađu na crtu, ali niko od njih ne bi izašao kao pobednik protiv nas“, rekao je Savić i pre nego što je izneo karte na sto.

Vihorni ofanzivac „jedinicu“ je predao Vladimiru Beari, isperd kog je tandem defanzivaca iz 60. godina prošlog veka Živorad Jevtić – Vojislav Melić, uz koje su mesta u odbrambenom bedemu pripala i čuvenom Branku Stankoviću, jednom od prvih fudbalskih majstora u crveno-belom dresu i Vladislavu Bogićeviću, Savićevom saigraču iz 70. godina.

Ulogu organizatora igre poverio je Jovanu Kuletu Aćimoviću i Vladimiru Pižonu Petroviću, a ofanzivni kvartet uz čuvenog Duleta činili bi Dragoslav Šekularac, Bora Kostić i Dragan Džajić.

Idealnih 11
Izbor: Dušan Savić; Grafika: chosen11.com

Svoju selekciju za Nova.rs podelio je i Petar Peca Popović, rok kritičar, koji je napomenuo da bi jedino Miljan Miljanić mogao da bude trener tima sastavljenog od 11 legendi.

ZAUVEK 11 NAJBOLJIH:

Sale o Čigri, najvećem i Zvezdi, Ružić za Vokrija

Mance u Mocinom timu, Božo izabrao “bebe”

Kule na mukama, Juga dodao Rajka timu iz Barija

Poput Savića, Popović je za golmana izabrao Vladimira Bearu, a u defanzivnoj liniji, uz šampione iz Barija Miodraga Belodedića i Sinišu Mihajlovića, našli su se Vladimir Durković i Vladislav Bogićević.

Tri od četiri igrača u veznom redu su članovi Zvezdinih zvezda, pa su se uz Roberta Prosinečkog na sredini i Vladimir Petrović, Dragan Stojković i Dragoslav Šekularac.

Nije izostala ni treća Zvezdina zvezda – Dragan Džajić kojem je uz Duleta Savića povereno mesto na najisturenijim pozicijama.

„Tim je sastavljen na osnovu onoga što su odigrali u Zvezdi, a ne koliko su veliki bili posle u inostranstvu. Sramota me je što u timu nema Rajka Mitića. Smatram da Mitić mora da izvede ovaj tim, odigra pet minuta i prepusti mesto Prosinečkom. Takođe, šteta je što u mom timu nema zaboravljenih igrača koji su uradili mnogo za Zvezdu poput Srbe Stamenkovića, Seada Sušića, Rajka Janjanina“, rekao je Popović i dodao:

„Da je deset godina igrao u Zvezdi, Marin bi imao mesta. Šteta što nema igrača kao što je Pančev koji nam je doneo mnogo radosti. Stariji verovatno žale što u ekipi nije Vladica Popović, a trebalo bi da bude mesta u timu i za Jugovića… Ipak, suviše su rano otišli iz Zvezde“.

Veliki zvezdaši i partizanovci biraju zajedno

Neki su pamtili golove u večitim derbijima, drugi su se sećali pevanja navijačkih pesama, a bilo je i onih kojima su pojedini fudbaleri bili simpatični baš zato što su izgoreli u želji da postanu legende.

Nije bio lak posao izabrati najomiljenije, najbolje, najvoljenije, ali su to za vas učinile ličnosti poput Ljupka Petrovića, Vladimira Jugovića, Saše Ilića, Dušana Savića, Momčila Moce Vukotića, Ivana Ćurkovića, Milana Borjana, Momčila Bajagića Bajage, Boška Đurovskog, Boža Koprivice, Marka Živića, Gorčina Stojanovića, Pece Popovića…

VEČITIH 11
Izbor: Petar Peca Popović; Grafika: chosen11.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare