Foto: Screenshot / Youtube

Pre tačno dvadeset godina domaća javnost se zgražavala nad dešavanjima sa večitog fudbalskog derbija, prvog posle petooktobarskih promena, u "demokratskoj Srbiji".

Tadašnji 115. susret između Crvene zvezde i Partizana, na stadionu u Ljutice Bogdana, započeo je 15. oktobra, a završen je tek na proleće 2001. godine, 7. marta „kada su se stekli uslovi“.

PROČITAJTE JOŠ

Sukoba je bilo satima pred početak utakmice, navijači su nasrtali na pripadnike policije, simpatizeri Crvene zvezde su revoluciju smatrali svojom pobedom, pa su i na osnovu toga provocirali crno-bele tifoze.

„Je*o vas Dačić, je*o vas Sloba…“, bile su neke od parola sa severne tribine.

I uspeli su u tome da isprovociraju navijače Partizana koji su počeli sa lomljavinom stolica i ubacivanjem istih na teren, što nije uspeo da spreči ni Saša Ilić, kapiten crno-belih.

Stvari su se otrgle kontroli kada su navijači Partizana uleteli na teren i krenuli ka rivalima ne bi li se sukobili, ali su naišli na neočekivani odgovor – navijače Zvezde prerušene u redare koji su uzvratili napadom, koji je potom bio praćen i stampedom sa severne tribine.

Vatrogasci su pokušavali šmrkom da rasteraju masu i spreče sukobe, ali više nije bilo nazad…

Pokušao je tadašnji trener Crvene zvezde Slavoljub Muslin da se obrati navijačima, nije bilo pomoći, ali je makar uspeo da zaštiti pojedine fudbalere Partizana koji su se našli na udaru.

Te sreće nisu bili njegov kolega Ljubiša Tumbaković, te fudbaleri Ivica Iliev i Ljubiša Ranković.

„Više od polovine Partizanovih igrača je prebijeno, a isto se odnosi i na stručni štab. Ivica Iliev je dobio udarac pesnicom u glavu i na desnoj arkadi mu se stvorio hematom koji se i dalje širi. Milivoje Ćirković je šutiran u leđa kao uostalom i svi ostali igrači, Ljubiša Ranković je dobio udarac u lice, a kapitenu Saši Iliću je povređena usna. Najgore je prošao trener Tumbaković koji ima posekotinu na čelu, povređenu usnu i polomljene zube. Direktor Bjeković dobio je udarac u lice i levo uvo i trenutno na njega ne čuje. Povrede su dobili i ostali članovi stručnog štaba, a i mene su udarili nekoliko puta u leđa“, rekao je tadašnji lekar Partizana Goran Rodić.

Posle sukoba policija je ispraznila južnu tribinu, fudbaleri se više nisu vraćali na teren, a simpatizeri „stuba srpstva“ su zapevali sa severne, istočne i zapadne tribine sadašnjih himnu samostalne Srbije – „Bože pravde…“

Derbi koji će početi tačno 20 godina i tri dana kasnije, ako ništa drugo, bar neće imati navijače, tako da je sprečeno ponavljanje scenarija koji je zauvek ostavio crnu mrlju na ionako već uprljani srpski fudbal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar