Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kraj aktuelne nedelje ukrasiće 163. večiti derbi. Duel Partizana i Crvene zvezde jedinstvena je sportska svetkovina na našim prostorima i jedan od retkih atraktivnih fudbalskih susreta na domaćoj pozornici. Kroz bogatu istoriju derbi je kreirao priče koje su se potom poput mitova prenosile kroz generacije, stvarao junake i u svojoj vatri kalio najkvalitetnije talente spremajući ih za najveće izazove.

Biće tako i ovaj put, ali u drugačijim, jedinstvenim uslovima. Drugi put u istoriji utakmica dva najveća srpska kluba biće odigrana pred praznim tribinama, ovaj put zbog koronavirusa, a usled novih pravila treneri će biti u obavezi da šansu pruže i mladim fudbalerima.

Među igračima koji će istrčati na travu u Humskoj na obe strane će se naći talenti koji predstavljaju budućnost srpskog fudbala, golobradi igrači koji bi se zbog kvaliteta našli u projekcijama Stanojevića i Stankovića i da ne postoji pravilo o dva obavezna „bonusa“ u startnoj postavi Filip Stevanović i Veljko Nikolić.

PROČITAJTE JOŠ

„Iako sam mlad po godinama, sada već mogu reći da nisam novajlija po pitanju derbija u prvom timu. Derbi je najvažnija utakmica za svakog igrača, posebno za one koji su prošli našu školu. Od malena se zna da je najvažnije pobediti rivala i te utakmice su uvek imale veliku pažnju o kojoj god se selekciji radilo. Ono što moram da naglasim je da smo kroz sve selekcije učeni da se uvek ponašamo gospodski, jer to govori o nama samima i da se glavni okršaj vodi na terenu“, istakao je za Nova.rs Filip Stevanović.

Hitri ofanzivac crno-belih spreman i inspirisan dočekuje utakmicu koja bi njegovom timu mogla da donese nastavak niza dobrih rezultata protiv crveno-belih. Tokom prethodnih sezona skrenuo je pažnju klubova iz najkvalitetnijih liga, a i ovaj put biće među igračima pod posebnom lupom svetskih skauta.

„Za derbi nije potreban motiv. Mi živimo za Partizan! Ko to ne oseća taj i ne treba da je ovde! Svi smo konstantno pod lupom i nije derbi taj koji odlučuje i pokazuje interesovanje nekog kluba za vas, za to su potrebne dobe igre i kontinuitet tokom cele godine. Da biste imali cenu potrebno je da imate konstantu u kvalitetu. A što se tiče derbija, to je posebna emocija u srcu“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pred duele sa iskusnim bekovima večitog rivala Stevanović je otkrio recept za pobedu.

„Pobediće onaj ko se bolje pripremi i psihički i fizički. Ne gledamo mnogo u dvorište rivala iako smo upoznati sa njihovim kvalitetima, jer mi prvenstveno moramo nas da ‘zategnemo’ do one mere koju šef želi. Imamo mnogo igrača koji ili nisu bili tu ili su došli iz reprezentacija. Derbi je uvek neizvesna utakmica i mi od prvog minuta želimo da budemo pravi i pobedimo“.

Krilo Partizana osvrnulo se i na činjenicu da će ovaj susret biti odigran bez pubilike.

„Veliki je hendikep što se igra bez publike na našem stadionu. Kada zagrme Grobari sa tri strane,a posebno sa juga, kao da dobiješ dodatna krila. Ipak, znamo da nas gledaju, znamo koliko je važno da ih nagradimo pobedom i zato igramo za njih! Vodiće se žestoka borba, ali mi želimo da sportski i viteški uđemo u derbi i pobedimo“, rekao je Stevanović.

Podrška sa tribina nedostajaće i gostima koji u Humsku dolaze uz maksimalan učinak u 10 kola Superlige.

„Derbi nije derbi bez publike, govorio sam to i ranije. Podrška navijača daje posebnu čar rivalstvu, a atmosfera je veliki pokratač za sve. Ipak, u ovom momentu zdravlje ljudi je najvažnije i ukoliko su procene stručnjaka takve, treba ih poštovati. Biće prilike da odmerimo snage i pred punim tribinama“, istakao je za Nova.rs Veljko Nikolić.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Lucidni fudbalski kreator crveno-belih naglasio je da i u specifičnim uslovima motiva za pobedu ima na pretek te da on i njegovi saigrači u komšiluk idu po ceo plen.

„Verujem da ćemo pružiti naše najbolje izdanje u aktuelnoj sezoni. Očekujem da na današnjoj utakmici popravimo način na koji ulazimo u utakmicu i od prvog minuta uspostavimo svoju igru. Neophodno je da budemo sigurni sa loptom, da uspostavimo presing i sve će doći na svoje“, naglasio je Nikolić.

PROČITAJTE JOŠ

Mladi fudbaler imaće posebno odgovoran zadatak na sredini terena s obzirom na to da zbog koronavirusa Ivanić i Kanga nisu u konkurenciji.

„Izostanak Ivanića i Kange je veliki peh za nas, radi se o igračima koji mnogo znače timu, međutim siguran sam da će ko god izađe na teren pružiti maksimum i biti na visini zadatka. Imamo sjajne igrače na svim pozicijama. Mladi igrači su se odlično uklopili i smatram da bismo bili konkurentni i da nema pravila o bonusima. Kompaktni smo kao tim i sve što je potrebno je da samo nastavimo u dosadašnjem ritmu. Šansa koju stručni štab daje mladim igračima ne treba da nam bude pritisak već samo podstrek da budemo sve bolji“.

Nikolić će na sredini terena voditi bitke sa najiskusnijim igračima protivnika poput Miloša Jojića ili Bibrasa Natha, ali se u duelu mladosti i iskustva uzda u svoje kvalitete.

„Iz prvog derbija sam naučio kako da igram protiv iskusnih igrača. Radi se o dobrim fudbalerima, ali gledam samo svoju stranu, svestan kvaliteta koji mi posedujemo. Ne želim da unapred prognoziram rezultat, ali očekujem pobedu. Ukoliko budemo igrali kako smo se dogovorili slavlje neće izostati“, podvukao je Nikolić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar