Mančester junajted pobedio 2:1 PSŽ u gostima na startu Lige šampiona
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Prvo kolo Lige šampiona donelo je i prvi derbi, a Mančester junajted iznenadio je Pari Sen Žermen u gostima 2:1, golom Markusa Rašforda pred sam kraj. Lacio je savladao Borusiju Dortmund 3:1 na debiju Sergeja Milinković-Savića u eliti, a Barselona sa 5:1 nije imala milosti prema Ferencvarošu.

Zbog razlike u vremenskim zonama, prva dva meča grupne faze odigrana su ranije, u Kijevu i Sankt Peterburgu, na startu 29. sezone ligaškog formata elitnog takmičenja.

Juventus je savladao Dinamo u gostima 2:0, dok je Zenit poražen kod kuće od Briža golom u nadoknadi za konačnih 1:2, o čemu vas više čeka u posebnom tekstu – OVDE.

PROČITAJTE JOŠ

Pravi derbi odigran je na „Parku prinčeva“, gde su Nejmar, Mbape i Di Marija (protiv bivšeg kluba) bili prilično bezopasni u prvom poluvremenu, u drugom su došli do izjednačenja, ali je slavio Mančester junajted 2:1 golom junaka Rašforda za pobedu protiv PSŽ.

„Crveni đavoli“ su grubim faulovima sprečavali „svece“ da ozbiljnije ugroze De Heu, koji je samo jednom kapitulirao, ali je ceo plen pripao engleskom velikanu.

Za to vreme je Bruno Fernandeš, neočekivani kapiten Mančester junajteda, baš u skladu s ulogom predvodio goste na terenu. Ne samo igrački, već i rezultatski – do vođstva.

Sredinom prvog poluvremena španski sudija Lahoz pokazao je na penal kada je Dialo oborio Marsijala u svom kaznenom prostoru. Prvi pokušaj Fernandeša pročitao je i zaustavio Kejlor Navas, ali je jedanaesterac ponovljen jer je golman PSŽ pre udarca krenuo sa gol-linije.

Kapiten Junajteda bio je siguran prilikom popravnog i poslao je loptu u donji desni ugao za 0:1. U nastavku je trajala prava opsada gostujućeg gola i pored svega nisu ni Nejmar, ni Mbape, ni Di Marija uspeli da zatresu mrežu, već su „đavoli“ matirali sami sebe. Nejmar je izveo korner sa leve strane, a Marsijal je glavom savladao svog golmana De Heu kada to već nisu uspeli da učine igrači PSŽ – 1:1.

Ređale su se potom šanse u režiji izabranika Tomasa Tuhela, pretili su i gosti, ali su i De Hea i Kejlor Navas bili na visini zadatka. Ovaj drugi sve do 87. minuta kada je bio potpuno nemoćan prilikom udarca Rašforda sa ivice kaznenog prostora u donji desni ugao za konačnih 1:2.

Dok se vodila žestoka borba u francuskoj prestonici, Lacio je lako izlazio na kraj sa Borusijom Dortmund u Rimu na debiju Sergeja Milinković-Savića u Ligi šampiona (3:1), a istoriju je pisao Lionel Mesi.

„Desetka“ Barselone iz penala je slomila otpor Ferencvaroša, pa je postao rekorder sa 16 uzastopnih sezona u kojima se upisao u strelce na elitnoj sceni.

Da ne budu sva svetla uprta u Mesija pobrinuo se Ansu Fati pogotkom u 42. minutu čime je postao najmlađi fudbaler koji je postigao prva dva gola u istoriji Lige šampiona.

U drugom delu je španski velikan došao do ubedljive pobede od 5:1 u režiji tinejdžera Pedrija, odnosno Kutinja i Dembelea, iako je poslednjih 20-tak minuta igrao sa desetoricom posle isključenja Đerara Pikea koji će propustiti okršaj sa Juventusom i Ronaldom u sledećem kolu.

LIGA ŠAMPIONA, 1. KOLO

Grupa E:

Čelsi – Sevilja 0:0

Ren – Krasnodar 1:1 (0:0)

(Žirasi 56 – Ramirez 59)

Grupa F:

Zenit – Briž 1:2 (0:0)

(Lovren 74 – Denis 63, De Keteler 90+3)

Lacio – Borusija Dortmund 3:1 (2:0)

(Imobile 6, Hic 23 a.g, Akpa Akpro 76 – Holan 71)

Grupa G:

Dinamo Kijev – Juventus 0:2 (0:0)

(Morata 46, 84)

Barselona – Ferencvaroš 5:1 (2:0)

(Mesi 27 pen, Fati 42, Kutinjo 52, Pedri 82, Dembele 89- Karatin 70 pen)

Grupa H:

PSŽ – Mančester junajted 1:2 (0:1)

(Marsijal 55 a.g. – Fernandeš 23 pen, Rašford 87)

Lajpcig – Bašakšehir 2:0 (2:0)

(Angelino 16, 20)

Utakmicu PSŽ – Mančester junajted, kao i preostale mečeve 1. kola Lige šampiona mogli ste da pratite u blogu uživo na Nova.rs.

KRAJ!

Toliko za večeras, sutra se družimo na istom mestu…

90′ GOOOOOOL! „Petarda“ Barselone

Sve je odavno rešeno na „Kamp Nouu“, a Pedri i Usman Dembele pobrinuli su se za „petardu“ i 5:1 protiv Ferencvaroša. To je i krajnji rezultat.

87′ GOOOOOOOOL! Vodi Junajted!

Markus Rašford strelac! Pogba mu je dodao, on je otišao malo udesno i sa ivice kaznenog prostora pogodio dalji ugao a lopta se od stative odbila u mrežu za 1:2.

85′ Nula u Londonu

Nema golova u duelu Čelsija i Sevilje, ali nam sa tog meča stiže sjajna fotografija na kojoj su Hakim Zijeh i Markos Akunja.

Foto: EPA-EFE/Mike Hewitt

83′ Nejmar

Probao je Brazilac i stavio je na muke De Heu, ali je ostalo 1:1. I PSŽ i Junajted žele do celog plena u uzbudljivoj završnici.

76′ GOOOOOL! Lacio 3:1

Kratko je trajala radost „milionera“, jer je Lacio golom Akpe na asistenciju Imobilea došao do 3:1.

71′ GOOOOOL! Vraća se Borusija!

Golgeter Borusije Erling Holan trese mrežu Lacija i smanjuje na 2:1, pa se gosti iz Dortmunda vraćaju u meč. Rejna je sa desnog krila ubacio u sredinu odakle je snažni Norvežanin zakucao loptu pod prečku za njegov 11. pogodak na devet utakmica Lige šampiona.

68′ CRVENI ZA PIKEA!

Vodi Barselona 3:0, ali je ostala sa desetoricom pošto je Đerar Pike isključen jer je skrivio penal, pa je Karatin smanjio zaostatak Ferencvaroša.

65′ Napada PSŽ

Kreće PSŽ u totalnu ofanzivu, probao je i Florenci, i Di Marija koji je gotovo izbacio loptu sa stadiona… Ostaje 1:1 protiv Mančester junajteda.

60′ Dva brza gola u Francuskoj

Poveo je Ren golom Žirasija iz penala u 56. minutu, a već u 59. je Krasnodar izjednačio na 1:1 preko Ramireza.

55′ GOOOOOOL! PSŽ izjednačio na 1:1

Autogol Antonija Marsijala u Parizu, po pravom pljusku. Nejmar je izveo korner sa leve strane, a napadač Junajteda glavom je matirao svog golmana kada to već nisu uspeli da učine igrači PSŽ – 1:1.

52′ GOOOOOL! Opet Barselona

Čini se da je rešeno pitanje pobednika na „Kamp Nouu“, pošto se Filipe Kutinjo na dodavanje Fatija pobrinuo za 3:0 protiv Ferencvaroša, pogodivši bliži ugao oštrim udarcem iskosa sa leve strane.

48′ Kakav šut Mbapea!

Sve je sam uradio krilni napadač PSŽ, prošao je kroz dvojicu čuvara po levoj strani i gađao dalji ugao, a De Hea se istakao sjajnom paradom.

46′ Počelo je drugo poluvreme

POLUVREME

Vrlo zanimljivih 45 minuta je iza nas, kratka pauza, pa se vraćamo praćenju šest utakmica prvog dana 1. kola Lige šampiona.

42′ GOOOOOL! Vodi Barsa 2:0

Strelac Ansu Fati. U sjajnoj akciji Barselone je Frenki de Jong prebacio celu odbranu Ferencvaroša, a 17-godišnji Fati je iz prve rutinski spustio loptu u metu za 2:0.

38′ Navas spasava PSŽ!

Umalo da Junajted udvostruči prednost u Parizu… Najpre je Navas krajnjim naporom iz svog levog ćoška izvukao loptu posle opasnog šuta Bruna Fernandeša, da bi zatim imao i sreće prilikom intervencije posle kornera. Na drugoj strani, Nejmar i Mbape na meti grubih faulova „crvenih đavola“.

27′ MESI ZA ISTORIJU!

Povela je Barselona 1:0 golom, naravno, Lionela Mesija iz penala, pa je Argentinac postao prvi fudbaler u istoriji Lige šampiona koji se upisao u strelce u 16 uzastopnih sezona elitnog takmičenja.

23′ Lacio duplirao vođstvo

Borusija Dortmund je drugi put kapitulirala, strelac je Luiz Felipe.

23′ Junajted poveo iz „popravnog“

Bruno Fernandeš je izveo jedanaesterac, a njegov udarac je odbranio Kejlor Navas. Iz drugog pokušaja Portugalac je bio uspešniji i doneo vođstvo gostima.

20′ Angelino nastavlja rafal

Lajpcig je udvostručio prednost, ponovo je strelac Angelino.

16′ Vodi Lajpcig

Golom Angelina nemački predstavnik je stigao do vođstva u susretu sa Bašakšehirom.

15′ Uzbudljivo u Parizu

Junajted je prvi pokazao zube u derbiju večeri, ali je potom Pari Sen Žermen imao dve sjajne šanse. Ipak, mreže na Stadionu svetlosti ostale su mirne posle 15 minuta igre.

11′ Ferencvarošu poništen gol

Mađari su zatresli gol Barselone preko Nugena, ali je on opravdano poništen zbog ofsajda.

Foto: EPA-EFE/Alberto Estevez

6′ Lacio već vodi

Golom Ćira Imobilea klub iz Rima sjajno je otvorio takmičenje u Ligi šampiona. pogotku je prethodila greška defanzivaca Borusije Dortmund koju je Korea iskoristio i asistirao Imobileu.

1′ Utakmice su počele

Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

20.57 Sve je spremno

Zaviorila se mušema Lige šampiona u Barseloni, Londonu, Rimu, Parizu, Lajpcigu i Renu, a za nekoliko trenutaka će se i zakotrljati lopte u pomenutim gradovima.

20.42 Bakljada navijača Rena

Navijači francuskog kluba odlučili su bakljadom da isprate fudbalere voljenog tima na duel sa Krasnodarom.

20.35 Starteri i Sergej i Gudelj

Srbija će imati dva predstavnika od starta na terenu večeras. Sergej Milinković-Savić debituje u grupnoj fazi Lige šampiona u dresu Lacija, dok je Nemanja Gudelj u startnih 11 Sevilje.
Danijel Aleksić je na klupi Bašakšehira, kao i Nemanja Matić na klupi Mančester junajteda.

20.32 SASTAVI ZA DERBI

PSŽ: Navas, Florenci, Dialo, Kimpembe, Kurzava, Erera, Pereira, Geje, Di Marija, Mbape, Nejmar.

Mančester junajted: De Hea, Van-Bisaka, Tunzebe, Lindelof, Šo, Teljes, Fred, Mektomini, Fernandes, Rašford, Marsijal.

20.30 DOBRO DOŠLI

Dobro veče i dobro nam došli na još jedan, drugi današnji blog uživo na Nova.rs, u kojem pratimo mečeve Lige šampiona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar