Foto: EPA

Ne treba mnogo govoriti o tome koliko je važna uloga koju ima bilo koji kapiten u bilo kom timu, bilo kog sporta.

Produžena ruka trenera, autoritet, znanje, harizma, osećaj za stvaranje atmosfere u timu…

PROČITAJTE JOŠ

Sve je to bilo bitno, ali je najvažnije od svega toga, bar donedavno, bio staž u klubu.

Moderno vreme i moderni fudbal su poslednju stavku obrisali, naročito u Premijer ligi.

Kako je samo kapitenski izgledao Roj Kin u Mančester junajtedu, pa Džon Teri u Čelsiju, koliku moć je u svakom svom potezu demonstrirao Patrik Vijera, kao lider Arsenala…

Danas navijači gotovo i da ne znaju ko su nosioci traka u njihovim voljenim klubovima, a „žongliranje“ ide do te mere da se čak i igrači iznenađuju kada čuju da su dobili tu čast.

„Nisam ovo očekivao, saznao sam kada i vi“, rekao je Bruno Fernandeš, vezni fudbaler Mančester junajteda pošto je na konferenciji za medije uoči utakmice Lige šampiona protiv Pari Sen Žermena čuo od menadžera Olea Gunara Solsjkera da će se traka preseliti u njegovo vlasništvo.

Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Portugalac jeste briljantan fudbaler, njegov dolazak za Old Traford je potpuno promenio dimenzije u igri slavnog kluba, ali je on na taj stadion prvi put kročio pre svega devet meseci?!

Možda bi takva odluka uprave i stručnog štaba kluba i bila čudna da trajni nosilac trake nije Hari Megvajer, defanzivac pristigao u Mančester u julu 2019. godine.

Englez se našao na udaru navijača u utakmici protiv Totenhema, kada je došlo do sukoba između Antonija Marsijala i Erika Lamele.

Francuz je dobio crveni karton, a igrač londonskog kluba je ostao bez kazne, iako je očigledno udario rivala laktom u glavu.

U raspravu sa sudijom je ušao Markus Rašford, a sve je prekinuo Megvajer, braneći odluku arbitara da ne sankcionišu takav atak, te govoreći „da se ne radi o nasilnom udarcu i da je sve proverila VAR tehnologija“.

Foto: EPA/PETER POWELL

Pa, da li si ti tu, kapitenu, da braniš odluke sudija ili da se boriš za dobrobit svog tima? Kako bi reagovao Nemanja Vidić? Kako Vejn Runi? Šta bi uradio Gari Nevil?

Kako god, on je svakako bolje prošao od Granita Džake, švajcarskog reprezentativca albanskog porekla koji ume da svako malo napravi nekakav gaf zbog čega se stide svi oko njega. Osim njega.

Tako je, ničim izazvan, postao kapiten Arsenala, da bi potom posle užasne reakcije usmerene prema simpatizerima bio ražalovan pa je za njegovog zamenika izabran Pjer-Emerik Obamejang, što je ostao i do današnjeg dana.

Pravi skandal među navijačima Čelsija je izazvala odluka uprave i stručnog štaba da Tijagu Silvi, pridošlici iz Pari Sen Žermena dodele traku već u njegovoj debitantskoj utakmici.

Jeste Brazilac kapitenska figura, jeste to bio u klubu iz Pariza i svom nacionalnom timu, ali bar je u Čelsiju umeo da se poštuje nekakav „red nasleđivanja“ trake.

Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

I toliko je bio striktan čak i u slučaju Franka Lamparda, sadašnjeg trenera, koji je, iako legenda kluba, morao da čeka izostanak Džona Terija da bi nastupio kao predvodnik čopora.

Poštovanje reda nije moralo da postoji u Mančester sitiju, bar od momenta kada su u taj klub uletele ogromne arapske pare kojima je moglo da se kupi sve i svašta, pa i reputacija.

„Građani“ su potrošili ogroman novac za pojačanja, troše ga iz leta u leto, ali i dalje ne mogu da nađu pravog vođu, kao što je nekada bio Vensan Kompani, čovek koji je umeo da napravi velike greške, ali je u svakom trenutku bio „alfa mužjak“ u ekipi.

Odlaskom Davida Silve, čoveka koji je postao legenda kluba iako u njemu nije ponikao, traka se preselila na ruku Fernandinja, fudbalera koji sasvim sigurno ne bi mogao da dođe do takvog statusa, pa ni u nekim timovima u svom rodnom Brazilu.

Za ljubitelje pravog fudbala i dalje postoje pravi klubovi, pre svega u Španiji, a potom i u Italiji.

Foto: EPA/HANNAH MCKAY

Timovi sa Iberijskog poluostrva poštuju igrače koji su im posvetili gotovo cele karijere, pa je tako Koke neprikosnoveni kapiten Atletiko Madrida, Hoakin i dalje predvodi Betis, Hesus Navas je ikona Sevilje, a Asijer Iljaramendi lider Real Sosijedada.

U Italiji se stvari polako menjaju, ali su i dalje na nivou „starih vremena“, bar u pojedinim timovima.

Roma više nema svoju decu pa je kapitenska traka na ruci 34-godišnje Edina Džeka, a još od penzionisanja Havijera Zanetija Inter luta u takvoj odluci prema kojoj je sada vođa ekipe golman Samir Handanović.

Za sada, novotarijama odolevaju timovi poput Torina i Napolija, gde kapitensku ulogu igraju ljudi sa ozbiljnim stažom – Andrea Beloti i Lorenco Insinje.

Srpski fudbal je i za priču o kapitenima priredio zanimljivost i to na primeru večitih rivala, čije trake nose golmani sa problematičnom prošlošću – Vladimir Stojković, svojevremeno čuvar mreže Crvene zvezde je kapiten Partizana, dok tim iz Ljutice Bogdana predvodi Milan Borjan, koji je tokom boravka u bugarskom Ludogorecu govorio o tome da bi rado obukao „crno-beli“ dres.

Foto: EPA-EFE/FEDERICO PROIETTI

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar