Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kratko će se uživati

Srbija je prethodnih nekoliko sezona uspela da zahvaljujući rezultatom Crvene zvezde i Partizan obezbedi dva predstavnika u Ligi šampiona od kojeg jednog direktno u grupnoj fazi.

Zbog toga je šampionat Srbije ove godine dobio naziv „istorijskim“ jer će prvak dobiti automatsko mesto u eliti.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog toga su se stalno računali koeficijenati u borbi da se zadrži 11. pozicija koja bi obezbedila da se takva situacija održi i narednih godina.

Međutim, usledio je i hladan tuš iz UEFA. Kako stvari stoje, od sledeće sezone će na snazi biti novo pravilo koje neće ići u prilog srpskim klubovima.

U slučaju da klub koji osvoji Ligu šampiona koja donosi mesto u Ligi šampiona obebedi ušešće u eliti i kroz nacionalni šampionat što se gotovo uvek dešava, direktan plasman neće ići šampionu 11. najbolje rangirane zemlje na UEFA listi, već klubu koji od svih učesnika kvalifikacija ima najveći koeficijent.

Do dodatnog „tumbanja“ može da se desi ako se osvajač Lige Evrope, koji automatski stiče pravo da igra u Ligi šampiona sledeće sezone, to pravo izbori i kroz domaće prvenstvo. Onda u toj varijanti upražnjeno mesto ide klubu koji ima najjači koeficijent u obe staze kvalifiakcija: i stazi prvaka i stazi pratilaca. Onda bi, recimo, ovog leta profitirala Benfika (61.000 bodova), a ne Dinamo iz Zagreba

Primera radi, da je to pravilo bilo na snazi od sledeće sezone, direktan plasman bi obezbedio Dinamo iz Zagreba koji bi tako imao lepe šanse za salna učešća u grupnoj fazi jer je već nekoliko godina ekipa sa najvećim koeficijentom u lvalifikacijama kada je staza šampiona u pitanju.

Dinamo Zagreb u ovom trenutku ima koeficijent 55.000, dok je Crvena zvezda nazadovala na listi zbog vrlo „tanke“ dosadašnje sezone. Trenutno su na 37. mestu sa ukupno 41.000 bodova, dok je Partizan u još težoj situaciji jer na listi zauzima tek 67. mesto sa koeficijentom 23.500.

Dakle, šansa za srpske klubove bi u tom trenutku bila jedino na osnovu poboljšanja klupskog koeficijenta, ali je jasno da bi Partizanu na primer trebalo nekoliko godina da uopšte smanji razliku, dok ni Zvezdin zaostatak nije tako mali.

Takođe, skok na 10. mesto bi srpskom fudbalu donelo direktnog učesnika i spasilo ga zavrzlame.

Jedino što se ne bi menjalo je da bi Srbija ostankom na 11. mestu imala dva učesnika u kvalifikacijama za najjača evropska takmičenja.

BONUS VIDEO Dimne bombe na stadionu Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare