Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Sve je promašio selektor Ljubiša Tumbaković i ništa nije valjalo u reprezentaciji Srbije protiv Škotske. Zato i nisu "orlovi" otišli na Evropsko prvenstvo.

Ni posle 20 godina nećemo igrati na kontinentalnom šampionatu – zasluženo. Kao da su fudbaleri Srbije zapravo bili gosti u svojoj kući protiv borbenih Ostrvljana.

Bezidejni, preplašeni, malodušni, bez srca… Tako se ne ide na Evro, zato će ga naši asovi i ovaj put gledati na TV.

PROČITAJTE JOŠ

Nije sporno da poseduju kvalitet, ali individualni, koji se ne pretoči i timski nikad kada je bitno. Koliko god da je selektor Tumbaković pogodio i sa postavkom igre, i taktikom, i igračima, protiv Norveške u Oslu, toliko je na „Marakani“ sve promašio.

Razloga je koliko želite, a mi ćemo izdvojiti pet, ključnih ili ne, ali su u velikom meri doprineli novom debaklu srpskog reprezentativnog fudbala.

1. Srpska posla bez poslovođe

Koliko je samo nedostajao Nemanja Matić, pravi čovek za ovu i ovakve utakmice. Njegovo povlačenje iz nacionalnog tima, prema priznanju, nema veze ni sa kim i ni sa čim, ali… Kao da je vezista Mančester junajteda, ipak, ostao nedorečen.

Da je Matić izašao na teren „Marakane“ u dresu Srbije, mogao bi da zatvori i na sredini šta treba, i pozadi gde je bilo toliko problema, pa je od samog početka Nemanja Gudelj morao da bude prekomandovan iz veznog reda, čime je razbijen tandem s njegovim imenjakom Maksimovićem.

Da je bio tu, možda bi igrao i levog štopera, kao što je najavio da bi završio karijeru kao štoper na Ubu. I novonastalim okolnostima mogao je da bude pravo rešenje.

Umesto toga, došlo je do potpunog disbalansa u nacionalnom timu… Nemanja Maksimović je morao da igra kao zadnji vezni, a daleko je bolji kao centralni vezista, pa je Saša Lukić bio u centrali, a sve više mu odgovara da bude ofanzivniji, što je i pokazao sjajnim partijama u Torinu.

2. Mat

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Sećate li se one priče kako su naši legendarni treneri, Radomir Antić i Bora Milutinović, igrali šah na Mundijalu u Južnoj Africi. E, sada kao je da je Tumbaković pomešao sve figure.

Kako je razbio Norvežane u Oslu taktikom, tako je sada bio potpuno nadigran od škotskog kolege Stiva Klarka. Promašio je sa izborim igrača, pomenutim vraćanjem Gudelja u defanzivni trio, „guranjem“ Sergeja Milinković-Savića gotovo na krilo…

Vezista Lacija i Dušan Tadić teško funkcionišu zajedno terenu, jasno je to od Mundijala u Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ Kako FSS nije sramota od Vidića, Matića, Baneta, Piksija…?

Ujedno, Filip Kostić je od kraja septembra odigrao tek nekoliko minuta proteklog vikenda i bilo je evidentno da nije spreman. I ne radi se samo o kobnom dodavanju kod gola Škota.

Kada je već bio rovit, nije ni trebalo da istrči na terenu u ovako bitnoj utakmici, posebno jer su onda mahom svi napadi Srbije išli preko desnog boka. A, upravo tamo su Škoti najjači, pošto tu stranu pokrivaju uzdanica Liverpula i kapiten Škota Endi Robertson, odnosno levi bek Arsenala Kiran Tirni.

Da se radi o grešci videlo i ulaskom Filipa Mladenovića, jer je ta leva strana „orlova“, na kojoj je protivnik bio „tanak“, odjednom postala toliko opasna.

3. Maršal se spremio

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Škotski golman Dejvid Maršal bio je apsolutni junak Ostrvljana u Beogradu. Iako ga je Luka Jović matirao glavom u 90. minutu, na penal ruletu izrastao je u heroja, pošto je zaustavio šut Aleksandra Mitrovića u odlučujućoj, petoj seriji.

Dakle, odlično je sa ljudima iz stručnog štaba skenirao najopasnije protivničke igrače, odnosno Srbije.

Isto je uradio i protiv Izraela, u polufinalu baraža za Evro, pošto su se okršaja sa „orlovima“ domogli takođe posle penala.

Tada je Maršal u prvoj seriji odbranio šut najboljeg stelca Izraela, Erana Zahavija, a škotski fudbaleri Mekgin, Mekgregor, Mektomini, Šenkland i Meklin su, kao i u Beogradu, svih pet puta bili precizni sa bele tačke.

S druge strane, naš selektor Ljubiša Tumbaković rekao je pred meč sa Škotima da neće vežbati penale

4. Srce ostavili kod kuće

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Šta se desilo sa igračima Srbije? Odgovor verovatno ni oni ne znaju… Izjave tipa „idemo dalje“, „glave gore“, „okrećemo se narednom ciklusu kvalifikacija“, čuli smo toliko puta.

Ovaj put smo hteli da čujemo trijumfalne reči, na koje ćemo i dalje čekati, iako je prošlo 20 sušnih godina.

Kao što smo pričali u našem podcastu „Penâl“, podgaće su se prilično zategle, umesto da budu opuštene

Fudbaleri Srbije nisu imali srce, nisu prikazali borbenost, nisu „grizli“, jednostavno – nisu pokazali da im je dovoljno stalo da odu na Evro.

Sve to Škoti jesu imali na „Marakani“ i će sledećeg leta igrati sa Češkom, Engleskom i Hrvatskom u grupi.

5. Slavoljub Muslin

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Karma ili ko zna šta je… Tek, otkako je Slavoljub Muslin sklonjen sa mesta selektora Srbije uoči Mundijala u Rusiji 2018. godine, kao da je sve pošlo naopako po nacionalni tim.

Pre Svetskog prvenstva je i Branislavu Ivanoviću oduzeta kapitena traka i predata Aleksandru Kolarovu, iako je iskusni defanzivac bio na šampionatu.

Ni Mladen Krstajić kao selektor nije gotovo ništa dobro doneo, a cela atmosfera je opet postala siva, turobna, bez želje da se dođe na stadion i kada je moglo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram