Ljubiša Tumbakoviću, da se ne ljubimo, i povedi sa sobom Slavišu Kokezu
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Izvinite ako budem konfuzan... Cele noći pokušavao sam da shvatim...

…Kako je Srbija uspela da se ne kvalifikuje na Evropsko prvenstvo u fudbalu posle 20 sušnih godina, jer je poražena od Škota posle izvođenja penala (5:4 penalima, 1:1). Kako je uspela da ne bude među 24 najbolje evropske reprezentacije, a UEFA ima 55 članica, sa sve Gibraltarom, Kosovom i ostalim fudbalskim i državnim poluproduktima. I kako je uspela da se protiv Škotske brani kao da je na „Rajku Mitiću“ domaćin bio tim Sao Toma i Prinsipa.

PROČITAJTE JOŠ

I sve to sam pokušavao da shvatim dok sam čitao da je 37-godišnji napadač Goran Pandev odveo Severnu Makedoniju na svoj prvi Evro. I dok sam čitao izjavu Ljubiše Tumbakovića, selektora Srbije, kako je „njegov tim bio smušen iako to nije bilo planirano (?!)“.

I još je selektor dodao „da nismo imali sreće“, ali je zato bez trunke griže savesti prećutao da smo gol postigli u 90. minutu, a da pre toga nismo imali dve krštene akcije.

Ali, znate, „mi nismo imali sreće“. Ne, selektore, imao si sreće, ali nisi zaslužio da te posluži dvaput za jedno veče.

Evo, ne pitam više ni kao novinar, pitam kao laik, kao navijač Srbije. Otkud Nemanja Gudelj na mestu centarhalfa, zašto je meč počeo Filip Kostić koji je od 25. septembra odigrao samo tri minuta za Ajntraht, zašto su svi ključni igrači – Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović – bili indisponirani kao da igraju kontrolni meč sa Slobodom iz Donjeg Brijanja, zašto je trener u 90. minutu posle izjednačenja vikao: „‘Ajmo sad!“ ili zašto je rekao pred meč sa Škotima da nisu vežbali penale, a na kraju su nam baš oni došli glave?

Selektor Ljubiša Tumbaković je još u martu ove godine, kada je trebalo da se odigra ova baraž utakmica, kao i ona prethodna sa Norvežanima, rekao da neće podneti ostavku ako se ne plasira na Evropsko prvenstvo. I to je ok. Ne zato što stvarno mislimo da je ok, već zato što treneri više ne podnose ostavke. Dakle, on radi svoj posao, ima čvrst ugovor, a na klubu ili savezu je da ga smeni ako nije zadovoljan. I isplati ga, naravno.

I tu dolazimo do početka problema. Ljubišu Tumbakovića treba da smeni savez, tačnije predsednik Slaviša Kokeza, koji je do sada povukao „dvesta“ pogrešnih poteza. Jedino logično rešenje jeste da sa Tumbakovićem, ako ne i pre njega, ode upravo predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Da ne bismo širili ovu opskurnu priču, evo samo nekoliko razloga. Prvi je taj što sada nismo otišli na Evropsko prvenstvo, a on je izabrao Ljubišu Tumbakovića za selektora. Zatim što je mlada reprezentacija Srbije u kvalifikacijam za Evro 2021. ostvarila najgopri rezultat u poslednjih 20 godina, četvrto mesto u grupi, jer nije mogla da se izbori sa Letonijom, Estonijom i ostalim fudbalskim silama, a pre toga je na prošlom Evropskom prvenstvu doživela potpuni fijasko.

Umesto da se bori za prvo mesto, bila je najgori tim šampionata.

Dodajte tome izbor Neška Milovanovića za selektora mlade reprezentacije jer mu je ćaća „tamo neki iz partije“, pa onda i ubrzana smena „jer je reprezentacija preveliki zalogaj za večitog trenera Mladosti iz Lučana“, pa začinite sa načinom na koji je iz reprezentacije oteran Branislav Ivanović, dosolite sa smenom Slavoljuba Muslina u predvečerje Svetskog prvenstva u Rusiji i garnirajte izborom neiskusnog Mladena Krstajića da vodi tim u Rusiji, a zatim i njegovom smenom jer kao nije ispunio neke ciljeve. O učinku, tačnije slabom rezultatu na Mundijalu 2018. godine nikada se ozbiljno nije ni diskutovalo, niti su se polagali račini.

PROČITAJTE JOŠ

Sve u svemu – papazjanija.

I sad posle poraza od Škotske trebalo bi da se setimo najave Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, kako će se sledeće godine graditi neki nacionalni stadion, koji će da podseća na „Vembli“ na kojem je trebalo da igramo sledeće godine protiv Engleza, ali nećemo jer su nas pobedili Škoti.

„Šta će nam nacionalni stadion? To je danas nasušna potreba. Promenile su se potrebe. Ljudi idu na stadione da uživaju sa porodicama, da im bude lepše na stadionu. Biće spolja čelična konstrukcija, unutra drvo, dakle prirodni materijali. Verujem da počinje da se gradi sledeće godine, od državnog novca kreće da se gradi i neće biti nimalo jeftino“, hvalio se Vučić.

Dakle, drvo, dakle, priroda, dakle, nimalo jeftino, dakle, nasušna potreba.

Sinoć ste se uverili i sami.

I zato, Ljubiša da se ne ljubimo… I povedi sa sobom i Slavišu, ako boga znaš. Možda će za vama još neko.

Umesto što si pitao novinara da li bi on podneo ostavku da si ti otišao na Evropsko prvenstvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare