Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbalski klub iz Bačke Topole u svojoj 108. godini postojanja doživljava najsvetlije trenutke u istoriji i u narednoj sezoni će prvi put nastupiti u evropskom takmičenju.

Ekipa pod nazivom TSC, što referiše na originalni naziv kluba iz 1913. godine, skrojen na mađarskom jeziku – Topolyai Sport Club nalazi se na trećem mestu tabele Superlige Srbije sa 59 bodova.

PROČITAJTE JOŠ

Istovetan skor kolo pre kraja ima i Vojvodina, ali s obzirom na to da je novosadski klub uspeo da se plasira u finale Kupa Srbije, TSC će i sa četvrtog mesta moći do Evrope.

Grad od oko 15.000 stanovnika u severnobačkom okrugu imao je priliku da ove sezone gleda najbolji fudbal, ali na stadionu u Senti, mestu udaljenom nešto manje od 40 kilometara, gde je su goste dočekivali navijači grupisani pod zastavu sa nazivom „Plavi bećari“.

Uz plasman u Evropu, TSC je verovatno najveći uspeh u istoriji ostvario pobedom nad Crvenom zvezdom, trostrukim uzastopnim šampionom Srbije.

„Ostali smo neporaženi u Senti ove sezone. Fantastičan osećaj, pogotovo kada se pobedi Zvezda, šampion Srbije. Nadam se da ćemo u sličnom stilu nastaviti i naredne sezone“, rekao je trener Zoltan Sabo.

Nekadašnji fudbaler, između ostalih klubova i Partizana, od 2017. je na kormilu TSC, a klubu je prvu pobedu u elitnom takmičenju u kompletnoj istoriji doneo na startu aktuelne sezone, protiv Voždovca u Beogradu.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Zanimljivo je podsetiti i da je Sabo stigao u klub u godini kada je TSC za zelenim stolom obezbedio plasman iz Srpske lige grupa Vojvodina u Prvu ligu Srbije, pošto je ekipa Bratstva iz Prigrevice odustala od nagrade koja joj je pripala za osvojeno prvo mesto u jednoj od grupa trećeg ranga takmičenja srpskog fudbala.

Grad u kom su rođene, sada već fudbalske legende u Srbiji, Nikola Žigić i Dušan Tadić, trebalo bi u narednom periodu da dobije i svoj stadion, za šta je novac izdvojila Vlada Mađarske, što je bio projekat predstavljen baš uoči selidbe kluba u Prvu ligu.

Politika premijera te zemlje Viktora Orbana se proteklih godina proširila i na fudbal.

Značaj meke moći je dobio na snazi, a jedna od najkontroverznijih ličnosti evropske politike je šansu za širenje svog uticaja i podrške u dijaspori našao u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Od 2013. godine zvanična Budimpešta je uložila više od 70 miliona evra u fudbalske akademije zemlja okruženja, gde postoji velika populacija ljudi mađarskih korena.

Na toj mapi je značajno mesto zauzela i Bačka Topola koju je Orban posetio 2018. godine i najavio ulaganja veća od devet miliona evra, kako bi se formirala fudbalska akademija.

„Živimo u Evropi u kojoj ne prolaze oni koji podržavaju razdor već zajedništvo. Prirodno je da nas sport spaja. Posebno u slučaju Mađarske i Srbije to je vrlo značajno jer su prošle dekade bile godine razdvajanja. Ali danas je drugačije, duvaju drugačiji vetrovi koji pomažu onima koji sarađuju“, rekao je tada Orban.

Vredi istaći da toj ceremoniji nije prisustvovao nijedan predstavnik Vlade Srbije, a Orban je tom prilikom posebno apostrofirao poznanstvo sa Janošem Žemberijem, preduzetnikom i nekadašnjim članom UO FK Partizan.

„Imao sam sreću da sam se sreo sa Janošem Žemberijem, predsednikom Topolskog sportskog kluba (TSC), i ovo je bio njegov predlog. Naša država je zainteresovana za uspehe Mađara i Srba. Ako su nam deca jaka i odnegovana takva će biti i naša budućnost. Za to je najbolji sport, posebno fudbal“, rekao je Orban.

Žemberi je nedavno izjavio i da je u akademiju uloženo oko deset miliona evra, gotovo toliko i u stadion, kao i da će biti neophodno da se obezbedi još pet miliona evra kako bi se završio stadion.

„Projektovan kapacitet od 4.200 mesta garantovaće lep ambijent na većini utakmica, ne samo kada budu gostovali Partizan i Crvena zvezda“, naveo je Žemberi.

Sasvim je izvesno da će taj projekat biti završen, s obzirom na to da mađarske vlasti ne žale novac na popularisanje svog imidža kroz fudbal, a aktuelni rezultati TSC ukazuju na to da bi mogao da bude jedan od najuspešnijih prekograničnih projekata.

U tom svetlu vredi podsetiti da je aktuelni klub iz Bačke Topole osnovan u 1913. godine kada se taj grad nalazio u okviru Austrougarske imperije.

Posle Prvog svetskog rata ta teritorija je postala deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi klub 1930. godine promenio ime u Jugoslovenski atletski klub.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tokom Drugog svetskog rata ekipa se takmičila u Drugoj ligi Mađarske, ali je posle završetka ponovo vraćena u jugoslovenske okvire pod imenom Egiseg, što je naziv koji je potrajao do 1951. godine i uspostavljanja imena Topola, na srpskom jeziku.

„Pre 80, 90, 100 godina, Slavonija i Baranja su bili najbogatiji krajevi Mađarske. Ostali delovi su zavideli zbog kulture i visine životnog standarda“, rekao je Orban u Osijeku prošle godine, kada je posetio stadion tog kluba, još jednog koji finansira Vlada Mađarske.

Fudbalski klub iz tog grada je 2015. godine bio na ivici bankrota, iz čega su ga izbavili mađarski tajkun Leronc Mesaroš i njegov hrvatski kolega Ivan Meštrović, kupovinom većinskog dela akcija.

„Bog, sreća i Viktor Orban su igrali ulogu u tome, ali ja nikada nisam oteo nešto. Sve što imam sam stekao putem svog rada i svog uma“, naveo je Mesaroš, na pitanje kako je došao do bogatstva od preko milijardu evra.

Još jedan biznismen je poslat u spas kluba osnovanog za vreme moćne Austrougarske države.

Nafta iz slovenačkog grada Lendave, demografskog i kulturnog centra mađarske manjine, bankrotirala je 2012. godine, ali se kao čovek spreman da uloži novac i vrati stari sjaj pojavio Gabor Veđ.

Preduzeće Faraos 95, vlasnika kluba ZTE iz Zalaegeršega, udaljenog 50 kilometara od Lendave, učestvuje u projektu Vlade Mađarske o izgradnji 32 nova stadiona do 2020. godine, u vrednosti od 686 miliona evra.

Oskar Vilađi, drugi s desna Foto: EPA/PETER KOMKA

Orban je sferu uticaja proširio i na Slovačku, gde je još jedan njegov prijatelj, Oskar Vilađi, vlasnik rafinerije nafte Slovnaft i član borda direktora mađarske kompanije MOL, 2014. godine kupio klub DAC iz mesta Dunajska streda.

I tu je napravljena fudbalska akademija na 18 hektara, deset fudbalskih terena, trening centrom…

„Da, Viktor i ja se nazivamo po ličnim imenima. Znamo se od 1990. godine kada smo obojica startovali kao liberalni političari“, rekao je Vilađi.

U analizama medija se ističe i da je mađarska ruka stigla i do „najvažnije sporedne stvari“ u Rumuniji i Ukrajini, ali je sasvim jasno da je investicija u srpski fudbal najbliža uspehu.

Razlog za takvu tvrdnju je činjenica da je TSC na dobrom putu da se pozicionira kao treći klub u državi, iza neprikosnovenih večitih rivala, iza kojih, na ovaj ili onaj način, stoji država Srbija.

Pobedu nad Zvezdom na terenu prati i trijumf u trci za potpis mladog Damjana Dostanića, 18-godišnjeg napadača koji je prošao fudbalsku školu Ajaksa i nedavno je potpisao ugovor sa klubom iz Bačke Topole.

Uz to, TSC ima dva najbolja strelca u Linglong Superligi Srbije, kolo pre kraja Vladimir Silađi i Nenad Lukić su izjednačeni sa po 16 golova, te je sasvim izvesno da će neko od njih uspeti da ostvari inostrani transfer i donese određeni novac u kasu kluba.

Koliko god bilo čudno i nužno povezano sa politikom i različitim interesima, za oboleli srpski fudbal je veoma lekovito da se pojavi nekakav kapital koji će moći da podigne kvalitet i poveća konkurenciju. Od viška para, glava ne boli… Bar privremeno.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare