Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Ostali su bez poslova, možda planirali da odmore neko vreme i da se vrate "jači nego ikad". Ali, možda im računica i nije bila toliko dobra.

Pored transfera igrača, trenerske vrteške su najzanimljiviji deo pauza između sezona, međutim naredna bi i po tom pitanju mogla da bude drugačija od drugih.

Životni vek prvih trenera na jednom poslu je sve kraći, ere Arsena Vengera, Aleksa Fergusona su daleko iza nas, a čak ni oni koji su mogli da nastave tu praksu u tome nisu uspeli.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od takvih je Maurisio Poćetino, argentinski stručnjak koji je proveo pet godina u Totenhemu i za to vreme odbijao da menja sredinu.

Ipak, do rastanka je došlo tokom aktuelne sezone pošto londonska ekipa nije uspela da nastavi progresivnim putem, pa se odlučila na promenu i angažovanje Žozea Murinja.

Poćetino je odlučio da sačeka, da ne uzima u razmatranje incijalne ponude i dobro da izvaga gde bi mogao da nastavi karijeru.

Donekle i logično, ima svega 48 godina i pred sobom verovatno deceniju i po do penzije, ali…

Tektonski poremećaji na ekonomskom, a samim tim i fudbalskom tržištu, mogli bi Argentica i na duže vreme da ostave bez posla, s obzirom na to da mnogi klubovi neće biti u mogućnosti da raskidaju ugovore sa aktuelnim trenerima ili da ponude velike svote novca novajlijama.

Foto: EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

Od odlaska Aleksa Fergusona Mančester junajted se konstantno pominje kao potencijalni poslodavac trenerima visoke klase koji ostanu bez angažmana, a među njima je bio i Maks Alegri.

Ako u Milanu nije uspeo da pokaže sav svoj kvalitet, onda je to svakako uradio u Juventusu, ali posle odlaska iz Torina proteklog leta nije doneo odluku o novom poslu.

Među interesentima za njegove usluge pominjao se Pari Sen Žermen, koji bi verovatno mogao ponovo da ga pozove tokom leta, ali je pitanje da li bi se Italijan odlučio za odlazak u Francusku.

Iako iza pariskog kluba stoje ogromne „arapske pare“, izvesno je da će ekonomska kriza uticati i na vlasnike „crnog zlata“, što samim tim donosi i manje novca u budžet PSŽ.

Alegri, sa druge strane, sasvim sigurno ne bi prihvatao posao u sredini koja ne može da mu obezbedi ekipu dovoljno jaku da napadne Ligu šampiona, što mu je ostao neostvaren san u Juventusu.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Negativno iskustvo sa „Parka prinčeva“ nosi Unai Emeri, trener sa legendarnim statusom u Sevilji.

Posle neuspešnog perioda provedenog u Francuskoj, Baskijac je prihvatio ponudu Arsenala, ali taj klub već godinama nije „onaj“ koji je jurišao na vrh Premijer lige i predstavljao ozbiljnu silu u Ligi šampiona.

Emeri je viđen za povratak u domovinu, ali je veliko pitanje gde…

Barselona je tek započela saradnju sa Kikeom Setjenom, Real navodno ne razmišlja o smeni Zinedina Zidana, a Dijego Simeone verovatno ne bi napuštao Atletiko u ovom momentu, ako već nije ranije.

Nekadašnji fudbaler Real Sosijedada bi možda mogao da se vrati u Baskiju, ali bi u tom slučaju morao da prihvati mnogo niže ambicije od onih sa kojima se suočavao tokom gotovo cele trenerske karijere.

Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Miran napredak, veliki uspon i onda još veći pad… U najkraćem tako je izgledao put Nika Kovača na poziciji šefa stručnog štaba.

Hrvat je radio odličan posao kao selektor nacionalnog tima svoje države, a potom je proveo i dve odlične sezone u Ajntrahtu.

Kako Bajern „skuplja“ sve što valja iz Bundeslige, tako je i Kovač stigao na klupu Bavaraca u transferu vrednom više od dva miliona evra.

Poraz od 5:1 upravo od Ajntrahta u novembru prošle godine je značio i kraj saradnje pa je Kovač postao slobodan agent.

Navodno se nalazio na listi želja Evertona, koji se ipak odlučio za Karla Ančelotija, a navodno bi u narednom periodu mogao da dobije posao u Fjorentini, čiji prebogati gazda Roko Komiso ima velike ambicije.

Foto: EPA/ROBERTO TEDESCHI

Na listi želja biznismena teškog 5,5 milijardi dolara nalazi se i Lučano Spaleti.

Italijan je ušao u sedmu deceniju života i sasvim je sigurno da je željan bar još jednog ozbiljnog trenerskog izazova.

Dve titule šampiona Rusije sa Zenitom izvesno neće biti dovoljno inspirativne za priču njegovim unucima, a činjenica da je 2006. proglašen za trenera godine u Seriji A ne vredi mnogo ukoliko u biografiju ne bude upisao i trofej prvaka svoje domovine.

Firenca bi mogla da bude pravo mesto za to, tim već poseduje ozbiljan potencijal u mladim snagama poput Nikole Milenkovića, Dušana Vlahovića i Federika Kjeze, a i mnogi igrači na zalasku karijere bi u budućnosti mogli da prate ideju koju je u delo sproveo Frank Riberi.

Da je Spaleti čovek sklon promenama ponašanja i mišljenja nedavno je svedočio Frančesko Toti, koji je sa njim sarađivao dva puta u Romi, tako da bi gazda Fjorentine morao da uzme i to svedočenje u obzir kada bude donosio odluku o novom šefu stručnog štaba.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Novom poslu se nada i Ernesto Valverde, koji je u januaru dobio otkaz u Barsleoni, a povratak na fudbalsku mapu traži i Loran Blan.

Legendarni francuski defanzivac je bez posla od 2016. godine i nije izvesno da ga gazde klubova i dalje imaju u vidu kao aktivnog trenera.

Na listi nezaposlenih se, između ostalih, nalazi Leonardo Žardim kome se povratak u Monako isplatio finansijski, ali ne i poslovno, što je bio slučaj i sa Vinčencom Montelom u Fjorentini.

Bez angažmana je i Jirgen Klinsman, doveden u Hertu kao „vatrogasac“ posle odlaska Anta Čovića, ali je već sredinom februara dobio otkaz.

Vlasnici klubova će na spisku slobodnih trenera naći i dvojicu Marka, Đampaola i Silvu, za koje nije izvesno da će naći poslove slične poslednjima, u Milanu, odnosno Evertonu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar