Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Pojava koronavirusa promenila je svet u kome živimo. Ništa više nije i neće biti isto, pa ni fudbal. Finansijska kriza ugrozila je bitisanje mnogih klubova i to će se pre svega odraziti na transfere.

Sumorne su prognoze svetskih stručnjaka kada je reč o kupovini i prodaji igrača. Gotovo da svi dele mišljenje da je vreme kada je Nejmar prešao u Pari Sen Žermen iz Barselone za 222 miliona evra, definitivno “prohujalo sa vihorom” i da se tako nešto neće nikad ponoviti.

Istina je da smo proteklih godina imali inflaciju cena na transfer tržištu. Svi su govorili da su cene nerealne i da se radi o enormnom navuvavanju troškova, ali su ipak – kupovali.

PROČITAJTE JOŠ

Sada će to, praktičnno biti nemoguće. Jer će morati da se uvedu mnoge mere i restrikcije, a to znači da ili će kupovati samo nekoliko bogatih klubova ili neće niko. Barem ne po astronomskim i nerealnim cenama.

Prema sajtu „Transfermarkt“, sedam najvećih transfera u istoriji fudbala, ispraznili su iz klupskih kasa tačnu milijardu evra!

Možete li da zamislite, da u vreme kada se po klubovima otpuštaju radnici na sve strane, a stručnim timovima i igračima drastično smanjuju plate, da će neko moći da izdvoji 200 miliona evra za Igrača? Možda i hoće, ali više neće imati razloga da tako nešto uradi. Jer je tržište, potpuno slomljeno.

Francusko-nemački političar, Danijel Kon-Bendit pre nekoliko dana je otvoreno pričao o tome kako će tržište igrača, po završetku pandemije virusa, delovati tako kao da je na njega pala atomska bomba i da posle toga sve treba obnoviti i krtenuti iz početka.

On je dao i konkretan primer, rekavši da jedan od najtraženijih igrača sada, Francuz Kilijan Mbape, neće moći da se proda za više od 35 do 40 miliona evra.
Da li preteruje ili ne, to ćemo tek videti, ali jasno je da nekih transfera, poput ovih koje sada navodimo, teško da će više biti.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Hari Megvajer: Lester – Mančester junajted, 87 miliona evra

Mančester junajted je odlaskom štoperskog tandema Vidić – Ferdinand, dugo tražio dostojne naslednike. Luj van Gal, Žoze Murinjo i Ole Gunar Solskjer su pokušavali sa različitim kombinacijama, ali malo šta je uspevalo da nadomesti odlazak takvog tandema.

Prošlog leta, klub sa „Old Traforda“ je angažovao defanzivca Lestera, reprezentativca Engleske Harija Megvajera, i to za neverovatnih 87 miliona evra. Engleski igrači su uvek skuplji, kada se prodaju domaćim klubovima, ali utisak je da Junajted previše platio za ono što je dobio.

Megvajer jeste kapitenski materijal, lider je na terenu i imao je dobrih partija otkako je došao, ali je pokazao i niz nesigurnosti zbog čeka se spekuliše da Solskjer traži igrača koji bi pokrio njegove nedostatke.

Da li će to biti Kalidu Kulibali, ili neko drugi, ostaje da se vidi, tek 87 miliona na igrača koji je trebalo da bude Junajtedov pandan Virdžila van Dajka iz Liverpula, bio je preskup projekat.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jiminez

Luka Jović: Ajntraht (F) – Real, 60 miliona evra

Mnogo toga je rečeno o dolasku reprezentativca Srbije na “Santjago Bernabeu”. Mlad, talentovan, sa sjajnim gol učinkom u Ajntrahtu iz Frankfurta, u grupi sa Sebastijenom Aleom i Antom Rebićem, delovalo je da Zinedin Zidan i njegov tim ne mogu da promaše sa Jovićem.

Iako je rano da se još sudi o njegovom učinku u Madridu, jer je ovo bila nepotpuna, debitantska sezona, mnogo toga je posejano negativnog, što Luki neće biti od pomoći.

Španski mediji mu nisu naklonjeni, priče o njegovom nesnalaženju u početnoj sezoni i dalje ga prate i stalno je u grupi onih igrača koje nazivaju neuspelim projektima. Tog tega Jović može da se odlobodi tek ako zaigra kako ume i opravda uloženih 60 miliona evra, pod uslovom da Zinedin Zidan ima strpljenja i pruži mu šansu i naredne sezone.

Istina je da je Francuz “šarao” sa tim poverenjem, da je srpski napadač dobijao šansu na kašićicu, a uz novu sredinu, nepoznavanje sredine i španskoj jezika, ni to nije bio ohrabrujući faktor. U svakom slučaju, Real će posle ovog poteza sigurno duže razmišljati o ceni koju plati za mlade igrače.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Fred: Šahtjor – Mančester junajted, 59 miliona evra

Brazilav je na “Old Traford” došao u eri Žozea Murinja, i to za velikih 59 miliona evra. U početku delovao je kao “izgubljen u svemiru”, nikako se nije snalazio i izgledalo je da će veoma brzo napustiti Mančester junajted.

Činjenica je da mu ni loše igre celog tima, česte promene sastava i promene trenera, nisu išle na ruku, ali malo je Brazilaca koji su ostavili neki značajniji trag u Junajtedu. Svi su bili pod debelimk upitnikom, počevši od Klebersona, u eri Aleksa Fergusona, preko Andersona, pa sve do braće blizanaca, Fabija i Rafaela da Silve koji su tek povremeno umeli da bljesnu.

Fred je doduše, ove sezone, kod Olea Gunara Solskjera, proigrao, iskoristio je povredu Pola Pogbe i Skota Mektominija da izgradi dobar tandem sa Nemanjom Matićem. Ipak, 59 miliona u sadašnjim okolnostima, to će zaista biti teško ponoviti za igrača njegovih kvaliteta.

Foto: EPA-EFE/Sergio G. Canizares

Antoan Grizman: Atletiko – Barselona, 120 miliona evra

O transferu reprezentativca Francuske Antoana Grizmana, govorilo se mnogo pre nego što je realizovan. Prošlog leta Barselona je konačno uspela da ga dovede za ogromnih 120 miliona evra, ali, Grizman se mučio u prvoj sezoni na “Kamp Nou”.

Nekako se često događalo poseldnjih godina da u Barseloni plate mnogo, a dobije premalo, ili barem daleko manje nego što su očekivali. Grizmana sada stavljaju u isti koš neuspelih investicija sa Usmanom Dembeleom ili Felipeom Kutinjom.

Postoji još jedan ozbiljan trn u peti za napadača koji je blistao u redovima Atletiko Madrida – izgleda da nije po ukusu najboljeg igrača sveta, Argentinca Lionela Mesija. A kažu da koga Mesi ne voli, ne piše mu se dobro.

Grizman je došao dotle da već posle jedne sezone razmišljaju da ga razmene i umesto njega dovedu Lautara Martineza iz Intera.

Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Kepa Arisabalaga: Atletik (B) – Čelsi, 80 miliona evra

Kupovina golmana oduvek je bilka problematična kada je reč o transferima. Niko od klubova ne voli da potroši veliki novac na golmane, ali u opštoj inflaciji cena na tržištu, rasla je i njihova.

Jan Oblak, Mark-Andre ter Štegen i David de Hea su bili golmani koji su u protekloj deceniji imali veoma zapažen učinak, a od toga je profitirao i Kepa Arisabalaga koji je u avgustu 2018. iz Atletik Bilbaa prešao u Čelsi za 80 miliona evra.

Kepa je na “Stamford bridžu” imao briljantnih partija, ali utisak je da je proizveo više štete, nego koristi.

Njegova uloga u odlasku Mauricija Sarija sa “Stamford bridža” nikako nije zanemarljiva, pošto mu je potpuno degradirao autoritet u svlačionici odbijanjem da bude zamenjen u finalu Liga kupa.

Ove sezone je bilo mnogo grešaka koje su išle direktno na njegovu dušu i Frenk Lampard je prema poslednjim informacijama presekao da je to bilo to što se tiče Kepe i traži drugog golmana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram