Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Prekid takmičarskih sezona je žestoko uzdrmao fudbalski svet, a samim tim i glavne aktere cele igre - nosioce dresova i kopački.

Drugi deo prolećne polusezone je po pravilu period kada fudbaleri imaju dodatni motiv da pokažu svoje umeće, uoči finiša prvestava i prelaznog roka.

PROČITAJTE JOŠ

Takve okolnosti nisu zaobišle ni srpske igrače, među kojima ima onih koji sa zebnjom dočekuju letnju pijacu.

Najveći problem u svemu predstavlja finansijska kriza koja je već zahvatila i neke od najvećih klubova, čija platežna moć u narednom periodu verovatno neće biti ni približna onoj od prošlog perioda između dve sezone.

Srpski reprezentativac čijeg imena su bile puni novinski stupci i stranice internet portala je svakako Sergej Milinković-Savić.

Sergej Milinković – Savić Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

 

Sudbina nekadašnjeg igrača Vojvodine je tema u svim delovima evropskog kontinenta, a sasvim je sigurno da je on imao ogroman motiv da sa Lacijom osvoji titulu šampiona Italije i da mirne savesti krene u novu odiseju.

SMS je godinama unazad opisivan kao najskuplji srpski fudbaler, a činjenica da se o tome toliko brujalo je i njemu samom skrenula fokus sa terena, što je u jednom od intervjua i priznao.

„Trudim se da ostanem sa strane. Nije mi lako, svaki dan nešto drugo čitam, imam pritisak“, rekao je Sergej pre godinu i po dana.

U tome je uspeo, pojedini padovi u formi su za njega postali zaboravljena praksa tokom aktuelne sezone u kojoj je bio jedan od ključnih igrača Lacija, velikog iznenađenja Serije A i drugoplasirane ekipe na tabeli, sa samo bodom zaostatka za, dosad, dominantnim Juventusom.

Sergejeva tržišna vrednost je za svega mesec dana, od marta do aprila ove godine pala gotovo za četvrtinu, ali nikako njegovom zaslugom.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

 

Kriza u Italiji je već počela da se oseća, pa Transfermarkt procenjuje da bi njegove usluge koštale oko 60 miliona evra.

Ipak, postoji ozbiljno pitanje da li će posle svega što se dešava i što će se dešavati postojati klub voljan da izdvoji toliki novac, ali je, takođe, povoljan momenat za mnoge da po sniženoj ceni dobiju fantastičnog igrača sposobnog da odmah napravi razliku na terenu.

Navodno je prvi u red stao Pari Sen Žermen, klub koji raspolaže velikim novcem i već sezonama je u potrazi za kvalitetnim veznim fudbalerom.

Ponovo vredi istaći da će i prebogate gazde pariškog kluba verovatno malo stegnuti kaiš, ali oni već u svom pogonu imaju ozbiljnu zalihu para oličenu u, recimo, Nejmaru i Kilijanu Mbapeu, koji bi već na leto mogli da napuste „Park Prinčeva“.

U trku za potpis Milinković-Savića će se sasvim sigurno uključiti Juventus i Real Madrid, a čini se da u tome zaostaje Mančester junajted, čiju ponudu je navodno već odbio prvi čovek Lacija Klaudio Lotito.

Foto: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

 

Zvezda letošnjeg prelaznog roka, potencijalni reprezentativac Srbije Luka Jović, gotovo izvesno će napustiti Real Madrid i upisati se u dugu listu akvizicija slavnog kluba koja se nisu ispostavila kao delotvorna.

Nema sumnje u to da je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde napadač svetske klase, ali jednostavno Madrid nije bio dovoljno komotna pozornica za njega, pa bi za njegovu karijeru bilo najbolje da pronađe novu destinaciju.

Real je prošlog leta na račun Ajntrahta iz Frankfurta uplatio 60 miliona evra, ali bi sada verovatno pristao i na mnogo manji novac kako bi oslobodio prostor za igrača koji bi zaista postao pravo pojačanje.

Najnovija procena njegove tržišne vrednosti glasi – 32 miliona evra, što je suma koja ne bi bila prevelika za većinu klubova iz Liga petice.

Navodno je moguća Jovićeva destinacija London, spekuliše se da bi ga Arsenal rado video u svojim redovima, a ranije je objavljeno se srpski napadač nalazi u beležnici menadžera Totenhema Žozea Murinja.

Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

 

Najbolji fudbaler sveta na svojoj poziciji, bez preterivanja i pokušaja da se „naš čovek“ označi onakvim kakav nije.

PROČITAJTE JOŠ

Kragujevčanin je u zenitu svoje karijere i čini se da je Ajntraht postao premali za njega, te da je krajnje vreme da nekim od brojnih letova napusti Frankfurt.

Hirurški precizni centaršutevi sa levog boka, odbrambena aktivnost dostojna najboljih bekova i napadački potencijal uporediv sa onim koji poseduju napadačka krila čini 28-godišnjeg reprezentativca Srbije atraktivnim igračem na toliko nivoa.

U martu ove godine je dostigao tržišnu vrednost od 40 miliona, ona je pala za petinu zbog aktuelne krize, ali je više nego očigledno da će brojni emisari posećivati Frankfurt, kada budu u mogućnosti da to učine.

Kostićeve karakteristike i pokazani kvalitet ga čine idealnim pojačanjem za bilo koju vrhunsku ekipu iz Liga petice, tako da je sasvim moguće očekivati ga u nekom drugom dresu tamo negde u septembru.

Dusan Tadic
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

Dušan Tadić je postao tolika legenda Ajaksa da ga je gotovo nezamislivo uopšte pomisliti da bi on mogao da promeni sredinu, ali…

Uprava kluba iz Amsterdama je već tokom sezone ostala bez jednog ključnog igrača, Hakim Zijeh je već postao član Čelsija, što se može shvatiti kao namera da se ekipa ponovo podmladi.

Tadić je lider ove generacije Ajaksa i u tome nema nikakve sumnje, ali rezultati tima u aktuelnoj, prekinutoj sezoni će možda navesti čelne ljude holandskog giganta na radikalne promene.

Reprezentativac Srbije ima ugovor do 2023. godine, u novembru će napuniti 32 godine i izvesno je da je predstojeće leto možda i poslednja prilika za Ajaks da zaradi na svom kapitenu.

U to treba uzeti u obzir da je Tadićeva vrednost zbog aktuelnih okolnosti pretrpela neznatne promene, sa 25 na 20 miliona evra, a sasvim je sigurno da u Evropi, ali i svetu ima brojnih klubova koji bi rado želeli da svoje timove obogate levonogim čarobnjakom fudbalske igre.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

 

Koliko samo mogu da žale navijači Partizana što nisu dočekali dete svog kluba da još malo poraste…

Dušan Vlahović je u Fjorentini proveo dve sezone na „sazrevanju“ pre nego što je postao regularan član prvog tima, a ceo plan rada sa njim bi debelo mogao da se isplati upravi „Viole“.

Mladi reprezentativac Srbije je oduševio javnost na „Čizmi“ partijama tokom ove kalendarske godine, što je pratio i rast njegove cene na tržištu.

Vlahović je u decembru prošle godine bio procenjen na šest miliona evra, da bi početkom marta ove ta cifra bila trostruko veća.

Dešavanja u Italiji ga nisu zaobišla, uspešno se izborio sa koronavirusom, cena mu je pala za dva miliona evra, a nema sumnje da će Fjorentina u njemu videti „zlatnu koku“ ukoliko bude bilo potrebe za finansijskom injekcijom.

Iznos bi mogao da bude višestruko veći od inicijalnog, uzevši u obzir da je on u januaru ove godine proslavio 20. rođendan.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

 

Ljubičasti dres kluba iz Firence sa velikim uspehom je ove sezone nosio Nikola Milenković, koji je stasao u pravog lidera odbrane italijanskog kluba.

Srećom po njegove moguće buduće poslodavce, njegova cena je u proteklih godinu i po dana u padu, sa 35 miliona evra u decembru 2018, na 24 u aprilu ove godine.

Takve okolnosti navode na mogući zaključak da će prijemno sanduče u i-mejlu sportskog sektora Fjorentine biti zatrpano ponudama, koje možda neće moći da budu odbijene.

Izvesno je da to nije prva opcija uprave Fjorentine, pošto je u lokalnim medijima već proklamovana ideja da on bude stub odbrane ekipe u narednim godinama, ali…

Nužda zakon menja, a u ovom slučaju Milenkovićeva sudbina će zavisiti od sposobnosti uprave kluba da amortizuje aktuelne potrese, koji će izvesno značajno uticati na finansijske prilike, na celoj „Čizmi“.

Predrag Rajković, gomlan Remsa i reprezentacije Srbije Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

 

Činjenica da je proglašen za najboljeg golmana sezone francuskog prvenstva u izboru L’Ekipa, Predraga Rajkovića automatski svrstava u red igrača pored čijeg imena može da stoji opis – tražena roba.

Bivši golman Crvene zvezde je zablistao u dresu Remsa, na 27 mečeva u Ligi 1 je primio svega 23 gola i nalazi se u grupi najbolje ocenjenih fudbalera u takmičenju.

Kako je u julu 2019. godine, sa vrednošću od 3,5 miliona evra bio plaćen 1,5 miliona više, sasvim je izvesno da bi Rems mogao dobro da zaradi ukoliko se odluči za promenu na golu.

Mada za to nema previše logike, ali se na fudbalskom tržištu dešavaju raznorazne stvari koje ne mogu da budu jednostavno objašnjenje, pa ni ovaj scenario ne treba prerano otpisivati.

Procena Transfermarketa je da je Rajkovićeva cena u decembru prošle godine narasla na 7,5 miliona evra, ali je zbog aktuelne krize, u aprilu, ona modifikovana za 1,5 miliona manju sumu.

Foto: Srdjan Stevanovic

 

Još jedan u nizu iznenađujućih poteza bio bi odlazak Aleksandra Mitrovića iz Fulama.

Prvi napadač reprezentacije Srbije iza sebe ima spektakularnu sezonu u Čempionšipu, na 34 utakmice je postigao 23 gola i stvorio „mali milion“ šansi.

Uz to, na četiri meča je poneo i kapitensku traku i postao apsolutni lider tima koji je do kraja sezone planirao da „pojuri“ sam vrh tabele i direktan plasman u Premijer ligu.

Desilo se to ili ne, tek Mitrovićeve partije u drugoj ligi engleskog fudbala su dokazale da je on igrač sa potencijalom dostojnim većih i značajnijih takmičenja.

Klasa već preiskusnog fudbalera sa svega 25 godina dolazi do izražaja i pogledom na tržišno stanje jer je više od dve godine „držao cenu“ na 25 miliona evra.

Već pomenuta kriza je tu cifru oborila za pet, ali je svima jasno da Mitrovićev kvalitet ne može da se oslika kroz cenu, što bi tokom leta mogli da prepoznaju neki veći klubovi i pokušaju da stignu do njegovog potpisa.

Marko Grujić
Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

 

„Nisam više tako mlad. Sa 24 godine sam u fazi kada moram da napravim važne korake u karijeri. Moram da budem pametan oko toga šta će se dalje desiti“.

Sve je sam rekao Marko Grujić, član mlade reprezentacije Srbije koja je postala šampion sveta, osvojivši već legendarni turnir odigran na Novom Zelandu.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde je i dalje pod ugovorom sa Liverpulom, ali je i njemu jasno da će za mesto pod suncem koje sija nad Enfild roudu biti ogromna borba.

Grujić je sebe našao u Herti, pozajmica je urodila plodom, dobijao je minute, koristio je šanse i pokazao da ima kvalitet da igra na velikoj sceni.

Za gotovo dve godine provedene u Nemačkoj je uspeo da učetvorostruči svoju vrednost, a poslednji podaci Transfermarkta navode da mu je trenutna cena nešto manje od 15 miliona evra.

Kao što je i sam rekao, sve opcije su otvorene, tako da je pred njim nekoliko meseci ozbiljnih glavolomki jer se nalazi u trenutku koji može ozbiljno da definiše njegovu kompletnu karijeru, ali i život.

Andrija Živković; Foto: EPA-EFE/GREGORIO CUNHA

 

Šta napisati, a ne zaplakati… Partizanov Mesi, srpski Mesi, Mesi iz Niš… Sve je bio Andrija Živković i pre nego što je postao punoletan, a sada, kao 23-godišnjak, nalazi se na korak od zvanja „bivšeg fudbalera“.

Niz pogrešnih odluka je bivšeg mladog reprezentativca Srbije odveo u potpuno drugom smeru od očekivanog, pa on sa razlogom jedva čeka da se aktuelna sezona završi.

Benfika se na kraju nije pokazala kao prijateljskog okruženje za njega, mesecima je van ekipe, navodno je već imao priliku da ode, ali to iz nekog razloga nije uradio.

Potpuno nestvarno izgleda pogled na grafikon njegove tržišne vrednosti – pre dve godine je cenjen na 20 miliona evra, a u aprilu ove se vratio na nivo iz 2015. – četiri miliona.

Njegov talenat je neupitan, njegovi fudbalski kvaliteti takođe, ali je sve okolo toliko obavijeno velom sivila da je veliko pitanje da li će se Andrija iz toga izvući.

Čini se da je naredno leto poslednja šansa za to.


Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

 

O, kakva je tek ovo šteta… Danilo Pantić je još jedan izdanak škole Partizana koji je zalutao na svom putu i nikako da se vrati na pravi kolosek.

To se dogodilo, zapravo, ponovo u Partizanu, u koji je kreativni vezista stigao kao pozajmljeni fudbaler Čelsija.

Navodno je postojala ideja da on ostane u Humskoj, ali kako do dogovora između klubova nije došlo, svoju sreću je pokušao da pronađe u Videotonu.

I pokajao se…

Stvari su slične slučaju „Živković“, a cena je čak i manja, svega 1,4 miliona evra, tako da bi bilo veoma lekovito za njega da konačno pronađe svoju mirnu luku i pokaže valer lucidnih poteza kojim raspolaže.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

 

Mogućem transferu u narednom periodu mogao bi da se nada Nikola Maksimović, defanzivac Napolija koji je veoma cenjen na „Čizmi“.

U njegovom slučaju značajnu ulogu ima prvi čovek kluba iz Napulja Aurelio de Laurentis, čiji potezi se nekada i ne mogu nazvati najracionalnijim.

Odličnu sezonu iza sebe ima Darko Lazović, koji je doneo pravu odluku odbivši ponudu Crvene zvezde i ostavši u Veroni, u kojoj je stigao do svoje najviše tržišne cene od pet miliona evra.

Što se tiče fudbalera koji nastupaju u Superligi Srbije, stranim skautima su veoma interesantni bili Filip Stevanović i Saša Zdjelar iz Partizana.

Svakako treba očekivati i da reprezentativni bekovi Nemanja Miletić i Milan Rodić pokušaju da pronađu sebi inostrani angažman, pošto već ulaze u zrele fudbalske godine.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram