Edinson Kavani; Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Pakleno leto očekuje istinske zaljubljenike u fudbal, a Nova.rs vam predstavlja Top 10 fudbalera kojima ističu ugovori 30. juna i koji će biti besplatni na fudbalskoj pijaci. Počev od Menijea, Kavanija i Gecea, pa sve do Vilijana, Mertensa, Arangiza.

Jasno je da je fudbalsko tršište poremećeno, vrednost svih igrača zajedno je opala za vrtoglavih devet milijardi, ali će za one platežno najmoćnije ili za one najbrže, najsnalažljivije klubove, ovo biti zanimljiva avantura koju bismo mogli da nazovemo – „dovedi zvezdu za džabe“.

Strašna konfuzija vlada u svetu fudbala zbog igrača kojima ugovori ističu 30. juna 2020. godine. FIFA se oglasila i poručila da njima ipak neće biti automatski produženi ugovori, kao što je prvobitno najavljeno, kao i da letnji prelazni rok neće početi 1. jula, ali to ne remeti činjenicu da su oni slobodni u izboru nove sredine, odnosno da će klubovi moći u „lov na njih“.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko god apsurdno zvučalo na vrhu liste, bar prema vrednosti specijalizovanog fudbalskog sajta „Transfermarkt.de“, našao se desni bek Tomas Menije.

Defanzivcu Pari Sen Žermena je zbog pandemije koronavirusa vrednost skliznula sa 30 na 24 miliona evra i 30. juna biće slobodan agent. U redu za njegov potpis stoje Totenhem, Vest Hem, Dortmund, Valensija i Everton.

„Imam 28 godina i želim i dalje da igram vrhunski fudbal. Od Batšuajia sad dobio savet da je Dortmund odličan klub, videćemo kako će se odvijati stvari. Valensija mi je takođe interesantna“, izjavio je Menije, koji je karijeru počeo kao napadač, kasnije je prekomandovan na desnog beka.

Čelsijev Brazilac Vilijan spreman je da pokaže ljubav i lojalnost prema klubu. Ugovor je blizu isteka, Barselona se stidljivo oglasila.

Nisu baš nešto uporni, ali bi im dobro došao na desnom krilu. On će po svemu sudeći ostati na „Stamford bridžu“ jer mu menadžer Frenk Lampard daje slobodu u igri u rotaciji s Mauntom, mada ako se pojavi ozbiljna lova i to na ruke, jasno je da bi lojalnost mogla da preraste u izdaju.

Dris Mertens; Foto: EPA-EFE/CESARE ABBATE

U moru zanimljivih fudbalera koje će klubovi moći 30. juna besplatno da angažuju našao se i Dris Mertens.

Lider i legenda Napolija, omaleni Belgijanac, koji je na 311 mečeva za klub podno Vezuva zabio čak 121 gol u 73 asistencije, biće slobodan u izboru da potraži novu sredinu.

Napoli mu je već ponudio dvogodišnji ugovor prema kojem bi godišnja plata iznosila četiri miliona evra, plus dva miliona na ime bonusa u slučaju plasmana u Ligu šampiona.

Ipak, Inter preti da naruši tu napuljsku romansu koja traje još od 2013. godine, s platom od pet miliona evra godišnje i ugovorom na dve plus jednu godinu. Iz senke vrebaju još Čelsi i Borusija Dortmund.

Edinson Kavani, najbolji strelac u istoriji Pari Sen Žermena, sa okruglo 200 golova na 300 mečeva, broji poslednje dane u Parizu. Sam je izjavio da bi ovog leta najradije u Boku Juniors, kojoj neće biti potreban ni cent da angažuje urugvajsku gol-ubicu.

PROČITAJTE JOŠ

„Voleo bih da karijeru posle Pari Sen Žermena nastavim u Južnoj Americi, tačnije u Argentini u dresu Boke Juniors“, raspalio je maštu armije navijača kluba s „Bombonjere“.

U slučaju da se predomisli i ne krene put Argentine, „ko zapeta puška“ čega ga Atletiko Madrid.

Pep Gvardiola i Mančester siti ove sezone ne liče na sebe, a jedan od igrača kojeg stižu godine i koji je pred istekom ugovora je maestralni Španac David Silva.

Ne može bivši organizator igre Valensije da izdrži trku sa prezimenjakom Bernardom i Belgijancem Kevinom de Brujneom, pa je svestan da je razlaz posle 10 godina s „građanima“ neminovan.

Uprkos tome što ima 34 godine, ne planira da se povuče sa velike scene. U borbi za njegov potpis su Inter Majami, klub Dejvida Bekama, španski Betis i japanski Visel Kobe.

Gece daje gol za titulu prvaka sveta; Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Dovedite prvaka sveta za nula evra! To komotno može da se svrsta u naučnu fantastiku, ali je i te kako izvodljivo u teoriji i praksi.

Mario Gece, čovek koji je Nemcima 2014. godine doneo četvrtu titulu prvaka sveta, golom u 113. minutu produžetka protiv Argentine (1:0) u Rio de Žaneiru, biće slobodan 30. juna.

Javio se već Bajer Leverkuzen, ali je 27-godišnji Gece to odbio jer želi da pregovara s većim klubovima, što se u ovom slučaju odnosi na dva imena: Liverpul i Milan.

Zenitov „razbijač“ Artjom Dzjuba takođe je bez pogovora zaslužio mesto u odabranom društvu.

Sva je prilika da se 196 centimetara visok i 91 kilogram težak napadač neće zadržavati u Sankt Peterburgu, a ima otvorene pozive iz Londona i Rima.

Traži ga Totenhem, na insistiranje Žozea Murinja, i Lacio našeg Sergeja Milinković-Savića.

Pedro; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Osim Viljana, još jedan fudbaler Čelsija našao se u Top 10 zvezda koje će biti besplatne na transfer pijaci ovog leta. Reč je o Pedru koji je na radaru Lacija, Atletiko Madrida i Visel Kobea.

Jan Vertongen koji je godinama stub odbrane Totenhema, takođe bi mogao da promeni sredinu.

Činjenica da Belgijanac ima 32 godine ništa ne menja, trener Ajaksa Erik ten Hag rado bi ga video među „kopljanicima“, ali mu posao kvare Milan i Inter koji su ušli u trku oko Vertongena.

Čarls Arangiz po svemu sudeći neće ostati u Leverkuzenu po isteku ugovora. Majstor fudbala koji je sa Čileom osvojio Kopa Amerika 2015. i 2016. godine, dovodi se u vezu sa Atletiko Madridom, Atalantom i Fjorentinom.

Sigurno je da ima još šta da pruži sa 30 godina, i da će klubovi koji ga dovedu „kupiti“ golove i asistencije, kao i neverovatnu energiju koja ga krasi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram