Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Srednje i dugoročne posledice pandemije koronavirusa na fudbal još nisu predvidljive. Ipak, postoje naznake da će u budućnosti biti manje dostupnih izvora novca nego što je to bio slučaj pre krize.

Transfermarket je pristupio analizi ove vanredne situacije koja je donela rezultat bez presedana pošto je vrednost globalnog tržišta pala za 20 odsto.

Najveće posledice će snositi igrači rođeni 1998. godine i kasnije, pošto vrednost svakoga od njih pada za deset odsto.

U krajnjem zbiru, tržište je u gubitku od devet milijardi i 220 miliona evra.

Vrednost najskupljeg igrača Premijer lige u ovom trenutku Rahima Sterlinga s 160 pada na 128 miliona evra, dok je 21-godišnjeg Trenta Aleksander-Arnolda gubitak od 11 miliona evra, sa 110 na 99 miliona.

Promena vrednosti je donela i do promene u rangiranju najskupljih deset igrača sveta, bek Liverpula je sada u tom društvu pošto je cena Antoana Grizmana pala sa 120 na 96 miliona evra.

Foto: Reuters / Mike Segar / Guliver

U vrhu je i Džejdon Sančo, iako je njegova vrednost pala sa 130 na 117 miliona, sada on košta više od Lionela Mesija, ranije vrednovanog na 140 miliona, a sada na 112.

PROČITAJTE JOŠ

„Tržište hartija od vrednosti je u kolapsu, mnogi klubovi su u opasnosti od dolaženja u nesolventno stanje, a planovi za transfere su stopirani pošto postoji mnogo nejasnoća. U ovom trenutku je teško zamisliti da će iznosi transfera nastaviti da rastu kako je to bilo prethodnih godina“, rekao je osnivač Transfermarkta Matijas Sajdel.

Vrednosti igrača na tom specijalizovanom portalu se formiraju uz korišćenje različitih mehanizama, ali i uz doprinos zajednice oformljene oko Transfermarketa, koja se detaljno bavi obračunom vrednosti.

„Individualno vrednovanje tržišta u okviru regularnog stizanja novih informacija je neophodno i biće reevaluirano kada god to bude moguće. Pad u cenama igrača neće biti isti u pojedinačnim slučajevima, a trenutni gubitak vrednosti je reakcija na nesvakidašnju globalnu situaciju. U tom svetlu, očekuje se da će sledeća procena biti objavljena u narednim nedeljama“, dodao je Sajdel.

Transfermarket prikuplja informacije o efektima krize na tržište kroz doprinos zajednice, kao i fudbalske industrije. Više od 70 odsto onih koji doprinose projektu očekuje da pad vrednosti igrača bude trajna posledica, a skoro polovina procenjuje da će gubitak iznositi oko 20 ili 30 odsto.

Foto: Reuters / Action Images / Adam Holt
Livepic / Guliver

Više od 300 ispitanika, učesnika u fudbalskoj industriji iz više od 50 država sveta procenjuje u procentu od 70 odsto veruje da će tržište transfera pretrpeti ozbiljan udarac, dok 25 odsto očekuje manje dramatične, ali primetne posledice.

Većina ispitanika veruje i da će pad u cenama igrača biti veći od deset odsto, manje od trećine smatra da će taj procenat biti veći (15 odsto), dok više od trećine predviđa pad veći od 20 odsto.

„Za mlade talente i igrače vrhunske klase će visoke cene verovatno i dalje biti generisane, što je rezultat istraživanja. Zbog toga smo odlučili da napravimo razliku i da podelimo igrače na dve grupe, one rođene pre i one rođene posle 1998. godine. Generalno definisanje vrhunskih fudbalera je teško, za neke postoji veći tržišni zahvat nego za druge. Za to su nam neophodni signali sa tržišta, ali to u ovom trenutku ne možemo da imamo jer je ono u blokadi“, dodao je Sajdel.

Igrači sa vrednostima manjim od 300.000 evra ili oni koji nastupaju u slabijim ligama nisu bili deo mase koja je obrađivana, odnosno čije vrednosti su korigovane, ali se najavljuje da će i informacije o tome biti dostupne u narednom periodu.

Transfermarket, Top 10 igrača

1. Kilijan Mbape 180 miliona, pad 10 odsto
2. Nejmar 128 miliona, pad 20 odsto
3. Rahim Sterling 128 miliona, pad 20 odsto
4. Mohamed Salah 120 miliona, pad 20 odsto
5. Sadio Mane 120 miliona, pad 20 odsto
6. Kevin de Brujne 120 miliona, pad 20 odsto
7. Hari Kejn 120 miliona, pad 20 odsto
8. Džejdon Sančo 117 miliona, pad 10 odsto
9. Lionel Mesi 112 miliona, pad 20 odsto
10. Trent Aleksander-Arnold 99 miliona, pad 10 odsto.

Gubitak vrednosti igrača u Premijer ligi iznosi oko dve milijarde evra.

Najveći udar je doživeo Mančester siti, koji je izgubio 250 miliona evra i ukupna vrednost njegovih igrača sad iznosi nešto više od jedne milijarde evra.

Razlog je u tome što Siti ima samo jednog igrača rođenog 1998. godine i kasnije koji ima vrednost veću od 10 miliona evra. Svi ostali, stariji, izgubili su po 20 odsto od vrednosti.

Zahvaljujući Trentu Aleksander-Arnoldu, Liverpul nije toliko izgubio u ukupnoj vrednosti igrača, ali je ipak u gubitku od nešto više od 19 odsto, što je drugi najveći udarac na jedan klub na svetu. Vrednost tima je pala za nešto manje od 230 miliona evra, na 967 miliona evra.

Cene prvih zvezda Mohameda Salaha, Sadija Manea i Virdžila van Dajka su pale za 20 odsto, što je u novcu ukupno gubitak od 80 miliona evra. Time je vrednost tima aktuelnog šampiona Evrope ponovo pala ispod milijarde evra.

Značajan udarac je pretrpeo i Čempionšip, koji se u tom segmentu nalazi odmah iza „Liga petice“, sa ukupnim gubitkom od nešto više od četvrtine milijarde evra.

Ekipa Šefild venzdeja je izgubila vrednost od 20 odsto, Aleksandar Mitrović, kao najskuplji fudbaler tog takmičenja je jeftiniji za pet miliona i sada košta 20 miliona evra. Gubitak od deset odsto pretrpela vrednost mladog i traženog igrača Birmingema Džuda Belingema, koji sada vredi 11 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram