Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Superliga tek što je nastavljena, odmah je naišla na probleme, jer se VAR naprasno našao u kvaru na startu drugog dela domaćeg prvenstva.

Naime, objašnjeno je kako su tehnički problemi onemogućili da VAR radi u prvim utakmicama 22. kola Superlige. Ne svim, i ne tokom celog meča, ali je regularnost ipak na neki način dovedena u pitanje.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog navedenih problema nije bilo prenošeno prvo poluvreme utakmice u Kragujevcu između ekipa Radnički 1923 i Proleter, slika je stigla tek u drugom delu.

VAR je bio upitan i za gostovanje Partizana u Nišu, crno-beli su slavili protiv Radničkog sa 2:0, a najviše kontroverze je izazvalo to što nije bio u funkciji do 28. minuta na meču između Crvene zvezde i Čukaričkog.

U Nišu se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će sudije imati pomoć tehnologije, a Zvezda je povela dok sudijska tehnologija nije funkcionisala. U tom periodu su crveno-beli došli do prednosti golom Milana Pavkova (1:0), a pogotku je prethodila sporna situacija, odnosno povlačenje napadača srpskog šampiona sa gostujućim defanzivcem Drezgićem.

Kako Nova.rs saznaje, varničenju je doprinelo i dugovanja prema tehničkom osoblju koja se bave VAR tehnologijom za vreme utakmica Superligei, a na to se kasnije nadovezala i havarija s električnom energijom i otkazivanja agregata za napajanje.

Uoči nastavka domaćeg prvenstva, dobili su obećanje da će im biti isplaćene tri plate koje im se duguju i shodno tome su odlučili da odu na utakmice.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Činjenica je da su dugovanja postojala, uz obećanje da će biti namireni, pa je to izazvalo sumnju da su neiplaćene obaveze licna koja je pregorela i doprinela kratkom spoju.

S druge strane, Fudbalski savez Srbije se objašnjenjem „da su u pitanju tehnički problemi“ potrudio da otkloni svaku sumnju.

„Istina je, VAR nije radio 28 minuta, čekamo još izveštaj našeg provajdera“, rekao je predsednik Sudijske komisije FSS, Dejan Filipović, gostujući na TV Prva.

On je istakao da je takvih slučajeva bilo i u Nemačkoj, gde se drugačije reaguje kada dođe do .

„Na samo pet utakmica do sada nije radio, sve je bila tehnička greška. Prvi put se na meču Crvene zvezde i Čukaričkog desila takva greška u audio komunikaciji, ali nadamo se da će biti minimizovano u ostatku sezone“, dodao je Filipović.

Kako objašnjava, akteri na terenu se unapred obaveste ako postoje određeni problemi sa VAR-om.

„Radio je sve do pre pet minuta pred meča (na Marakani, prim.aut), odnosno radilo je sa prekidima. Obaveste se kapiteni da se igra bez VAR tehnologije… U Nemačkoj ligi je bio propust na meču Frajburg – Majnc i trener ekipe koja je primila gol, rekao je da se to dešava, to je fudbal. Nadamo se da ćemo doći na taj nivo sportske kulture“, zaključio je Filipović.

BONUS VIDEO Nenad Lalatović o sujeverju i taliji kojom smanjuje nervozu na utakmici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar