Foto: EPA-EFE/Andrew Yates

Spektakl koji se dugo čekao.

Utakmica sezone, spektakl, sudar titana, mega derbi, sudar najvećih trenera današnjice… Koji god epitet da upotrebite nećete pogrešiti u najavi utakmice Mančester sitija i Liverpula u 32. kolu Premijer lige koji se igra u nedelju od 17.30.

PROČITAJTE JOŠ

Dve ekipe koje prethodnih godina dominiraju engleskim fudbalom u međusobnom okršaju na“Etihadu“ mogu da odluče trku za šampiona ili je učine još uzbudljivijom.

Siti ima bod više i prednost domaćeg terena, dok Liverpul sa druge strane dolazi u goste kao ekipa u možda i najboljoj formi u Evropi u ovom trenutku.

Dodatnu težinu dvoboju daje rivalstvo dvojice trenera.

Pep Gvardiola i Jirgen Klop vode epske duele još iz perioda Bundeslige, a teško je naći nekoga koje imao veći uticaj na moderan fudbal od njih dvojice.

Ono što raduje ljubitelje fudbala je činjenica da će u direktnoj borbi za trofej ove dve ekipe igrati već sledećeg vikenda u Londonu u polufinalu FA Kupa, dok postoji dobra šansa da se sretnu u finalu Lige šampiona.

Liverpul u boljoj formi

Mašinerija Jirgena Klopa u suset ulazi nabijena samopouzdanjem jer je vezala deset trijumfa u Premijer ligi u nizu i u tom periodu primila samo dva gola.

Sa druge strane, Siti je imao oscilacije koje su doprinele da ispusti solidnu zalihu bodova.

Remi sa Sautemptonom u januaru prekinuo je niz od 12 pobeda i najavio uzbudljivu završnicu, a sve je kulminiralo u poslednjih pet mečeva u kojima je Gvardiolina četa poražena od Totenhema i odigrala meč bez golova sa Kristal Palasom.

Foto: EPA-EFE/Andrew Yates

Oba tima su u uvertiri derbija ostvarila bitne pobede u Ligi šampiona.

Mančester siti je golom De Brujne probio zid Atletiko Madrida, dok su „crveni“ rutinski razbili Benfiku sa 3:1 i praktično overili polufinale.

Formacije i stil igre

Gvardiola je u 25 mečeva ove sezone na teren slao ekipu formaciji 4-3-3, a u pet utakmica je ekipa igrala u 4-2-3-1.

Utakmicu možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

I Liverpul je formacijski najčešće igrao u omenutih 4-3-3, ali je stil igre bio drugačiji.

Dok je Gvardiola svoju igru bazirao na principu simetrije i ravnomernog opterećenja sredine i oba krila, kod Liverpula je bilo izraženije opterećivanje desne strane gde operišu Mohamed Salah i Trent Aleksander Arnold.

Foto: EPA-EFE/Andrew Yates

Liverpul je ubedljivo najefikasniji tim lige sa 77 postignutih golova i sa najboljim strelcom, pošto je Egipćanin Mohamed Salah lider sa 20 pogodaka.

Klop je i ove sezone stvorio tim dominantan kada su prekidi u pitanju jer je Liverpul postigao 22 gola u takozvanom periodu „mrtve igre“.

Siti je drugi najefikasniji tim sa 70 golova i ekipa koja je najviše centaršuteva, njih 13, pretvorila u pogotke.

Siti ima najbolju odbranu lige sa 18 primljenih golova, dok je Liverpul odmah iza sa samo dva gola više.

Projektovani sastavi

Očekuje se da Gvardiola nastavi sa igranjem bez klasičnih napadača i korišćenjem polivalentnih ofanzivaca.

Za razliku od meča sa Atletikom prognoza je da će sjajni Fil Foden biti starter i to kao najistureniji igrač, dok se očekuje da na terenu pre Sterlinga bude Džek Griliš.

Kada je Liverpul u pitanju uvek su dileme oko prednje trojke gde je do sada samo Salah bio nezamenljiv. Na poziciji lažne devetke, Klop je rotirao Žotu i Firmina, ali je veća verovatnoća da počne Portugalac.

Po levoj strani se menjaju Mane i novajlija Luis Dijaz za koga se veruje da će dobiti prednost zbog bolje radne etike u defanzivi.

Mančester siti – Liverpul 17.30

Stadion: Etihad, Sudija: Entoni Tejlor

Očekivani sastav Mančester sitija: Ederson, Laport, Stons, Voker, Kanselo, Rodri, De Brujne, Marez, Silva, Griliš, Foden.

Očekivani sastav Liverpula: Alison, Van Dajk, Matip, Robertson, Fabinjo, Tijago Alkantara, Henderson, Dijaz, Žota, Salah.

Gvardiola protiv Klopa

Fascinantno je rivalstvo dvojice trenera koje je prošlo kroz brojne faze. Od početka sezone 2018/2019 do ovog trenutka Gvardiola je osvojio bod više u Premijer ligi od Klopa, koliko iznosi i trenutna razlika na tabeli.

Tokom karijere su odigrali 22 meča i zabeležili po devet pobeda i četiri nerešena rezultata uz gol razliku 41:37 za katalonskog stručnjaka.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Prvih osam međusobnih duela odradili su kao menadžeri Bajerna i Borusije Dortmund, a nastavili su bitke i u Engleskoj.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je u jednom trenutku Nemac napravio prednost, Siti je ostao neporažen u poslednja četiri međusobna duela pa smo dobili potpuni egal.

Gvardiola je sa Sitijem osvojio tri titule, jedan FA Kup, četiri Liga Kupa u nizu i dva Superkupa Engleske dok mu kao mrlja spočitavaju Liga šampiona koju čeka još od Barselone. Sa Sitijem je igrao samo jedno finale do sada.

Sa druge strane, Klop nije bio ni blizu toliko trofejan u Engleskoj, ali je titula koju je doneo Liverpulu posle skoro tri decenije njegovo ime večno zacementirala u istoriju kluba.

Nemac je pored toga doneo i pehar Lige šampiona dva puta pobedivši upravo Siti na tom putu, a osvojio je i po jedan Liga kup, Superkup Evrope i klupsku titulu prvaka sveta.

Prvi susret u sezoni na „Enfildu“ završen je rezultatom 2:2 u jednom spektakularnom meču, pa se očekuje još jedan praznik fudbala i u nedelju na stadionu Etihad.

BONUS VIDEO Ludi derbi Sitija i Liverpula, četiri gola i veliki spektakl

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar