Srđan Jovanović sudija
foto: Irfan Licina/Starsportphoto ©

Uh, lepo nam je legla ona pobeda Srbije nad Luksemburgom u subotu, a onda smo i dan kasnije videli još jednog "svog" na terenu.

Srpski sudija Srđan Jovanović završio je posao u meču za treće mesto u Ligi nacija između Italije i Belgije i dodao još jednu važnu i lepu recku u svojoj karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:

Jovanović je jedan od četvorice iz takozvane „elit“ grupe srpskih arbitara uz Novaka Simovića, Lazara Lukića i Miloša Milanovića.

Ipak, Srđanovo ime ćete čuti češće od ostalih kada treba suditi neke od velikih mečeva u Evropi.

Taj „trend“ je pokrenuo Milorad Mažić, čovek koji je dobio poverenje da, poput Jovanovića sudi neke od najvažnijih mečeva u svetu fudbala.

Čini se da je ponajviše Mažićev uticaj bio povoljan da se otvore vrata i drugim arbitrima, čak i iz zemlje kojoj je klupski fudbal „u kanalu“.

Svesni smo da Zvezda i Partizan proteklih sezona igraju redovno u evropskim takmičenjima i da popravljaju nacionalni koeficijent, pa da dođemo do dva mesta u borbi za Ligu šampiona.

Ali, ostali klubovi su u dugovima koje ne mogu da servisiraju, a nemaju pomoć države. U takvom stanju, svi grcaju, pa što bi se onda razlikovale i sudije?

Ne prođe mnogo da neki od klubova direktno ne etiketira tog i tog arbitra zbog onoga što zovu „tendenciozno suđenje“, kad ne smeju da prosto kažu – pokrao nas.

Čak i u takvoj zemlji i stanju ima ljudi koji mogu da se provuku i probiju i dobiju šansu kakvu su dobili Mažić i Jovanović.

Ne tako davno, Jovanović je sudio u Ligi šampiona, okršaj Borusije iz Dortmunda i Sportinga, letos je delio pravdu Romi i Trabzonu u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a u avgustu se našao na centru igrališta i kada su igrali Spartak Moskva i Benfika.

Foto:Tanjug/AP Photo/Brynjar Gunnarson

Bio je akter i jednog od najznačajnijih mečeva godine, doduše ne kao glavni sudija.

Englezi su imali apetite da stignu do finala Evropskog prvenstva, a Nemci da se na pravi način oproste od dugogodišnjeg selektora Joakima Leva.

Englezi su na kraju prošli dalje u četvrtfinale Evra, a Jovanović je kao četvrti arbitar bio na još tri velika meča Evropskog šampionata.

Nisu ga zaobišle ni Olimpijske igre u Tokiju, gde je sudio Argentincima, a jedno od najvećih dostignuća do sada mu je bilo finale Evropskog prvenstva za mlade 2019. između Nemačke i Španije.

Milorad Mažić, najbolji srpski fudbalski sudija, donosi odluku na terenu
Milorad Mažić Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Real Madrid ne pamti Jovanovića po dobrom, pošto je poražen od Šahtjora 3:2 u Ligi šampiona, kada se na centru igrališta našao upravo Jovanović.

U biografiji Jovanović ima i finale Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina između Portugala i Engleske iz 2017. godine.

Generalno kad bi se pobrajali svi veći mečevi na kojima je bio, potrajalo bi, iako Srđan u Srbiji nije baš po „ukusu“ ni Zvezde, ni Partizana.

Iz Zvezde su ga kritikovali jer je poništio navodno „čist gol“ u 161. večitom derbiju, dok Partizanu nije bio po meri zbog utakmice sa Vojvodinom u Novom Sadu, posle koje je Savo Milošević dao otkaz, a Partizan izgubio.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Mažić je imao uspeha pre Jovanovića, pa je još pre pet godina bilo priča da bi mogao da se nađe u završnici Evropskog prvenstva.

Tada su Portugalci imali primedbi na njegovo arbitriranje, a pošto su se oni našli u finalu, Mažić je ispao iz konkurencije.

Mažić je bio u opciji da sudi i finale Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji, a pošto je Hrvatska uspela da dogura do finala, ispao je iz konkurencije. Nestor Pitana je tada dobio čast.

Srdjan Jovanovic
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

To Srbina nije sprečilo da iste godine bude sudija finala Lige šampiona u finalu gde se neslavno proslavio Loris Karijus.

Milorad je iz „iz prve ruke“ video kako Real Madrid uzeo treću uzastopnu titulu prvaka, i to protiv Liverpula u Kijevu.

Sudio je Barseloni i Totenhemu, Mančester junajtedu i Juventusu, bio je i u finalu Kupa konfederacija (Nemačka – Čile), potvrđivao je autoritet na meču Nemačke i Francuske u Ligi nacija, Brazila i Belgije na Mundijalu, u finalu Superkupa Evrope 2016. između Reala i Sevilje.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže (PROMO)

Sve to pokazuje da dok naši klubovi u najboljem slučaju mogu da se nadaju grupnoj fazi nekog od takmičenja, pojedini srpski arbitri su prethodnih godina išli do njihovih završnica.

Ništa drugačije do sada nije bilo ni sa reprezentacijom, koja se već 21 godinu muči da dospe do Evropskog prvenstva, a na Svetskom od 1998. nije prošla grupu.

Možda ova generacija uradi nešto veće od toga, kako bi promenila utisak da su od srpskog fudbala najveće rezultate prethodnih godina u Evropi ostvarivale sudije.

BONUS VIDEO: Najzanimljiviji detalji meča Srbije i Luksemburga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare