Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Košarkaši Igokee pobedili su Crvenu zvezdu 75:68 u meču trećeg kola ABA lige na domaćem terenu u Laktašima.

Šampion ABA lige ostao je „bez goriva“ posle pobeda nad podgoričkom Budućnosti i nad Makabijem, a u odsustvu pravog ofanzivnog motora u timu.

PROČITAJTE JOŠ...

Zaista, niko nije bio raspoložen da napravi razliku u napadačkom polju, dok je Igokea takve igrače imala u strancima – Taju Voleru i Markelu Starksu, ali i u Aleksi Radanovu, meč vineru protiv bivšeg kluba.

Radanov je meč završio sa 14 poena i sedam asistencija i tri ukradene lopte i pronalazio je rešenja kada je Zvezda bila u naletu, a ostali igrači Igokee nisu mogli.

Efikasniji od Alekse je bio Voler sa 15 poena, dok je Starks takođe ubacio 14. U timu Zvezde je  prednjačio Nikola Kalinić sa 16 poena, Luka Mitrović je ubacio 13, a Nikola Ivanović deset.

Ekipa Dejana Radonjića nije imala dobru selekciju faulova, mučila se u šutu, pa je većinu koševa tokom katatrofalnog prvog poluvremena ubacila iz reketa – van toga skoro ništa.

Upravo prvo poluvreme je na kraju i presudilo. Stvorena je prevelika razlika, koju je Zvezda uspela da sustigne, od -22 na poluvremenu, stigne do -5 u poslednjoj četvrtini, ali dalje od toga nije imala snage.

Prvo poluvreme je bilo neizvesno samo u prva dva minuta. Sve posle toga – Igokea je bila dominantna, a Zvezda neprepoznatljiva.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Tim iz Laktaša je igrao solidnu odbranu, igrači Zvezde nisu mogli da pogode ništa u napadu, dok su u defanzivi bili slabiji nego inače ove sezone.

Uz to su Markel Starks i Antabija Voler pogađali trojke kao „sumanuti“ i to objašnjava katastrofu koju je Zvezda doživela u prvih 20 minuta.

Igokea je od srpskog prvaka imala doslovce duplo više poena. Voler i Starks su pokrenuli to serijom od pet poena za 9:4.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Serija se nastavila do pogotka Volera na asistenciju Robinsona za 16:6. Dok je Igokea poentirala sa svih pozicija, Zvezda je sreću tražila samo u reketu.

Čitavo poluvreme je igrala bez pogođene trojke, jer tamo gde je Igokea imala 66,7 posto, Zvezda je imala nula (0/10)!

Srpski klub je na kraju prve deonice gubio 21:14, a Igokea je i tokom drugog perioda ubacila 23, neznatno više. Problem po tim Dejana Radonjića je što je on ubacio mnogo manje – osam.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

To je stvorilo ogroman jaz već posle dvadeset minuta. Nikola Ivanović nije mogao da uradi ništa u organizaciji akcija, Ostin Holins je promašivao čitavu konstrukciju koša iz otvorenih pozicija, a Nikola Kalinić je bio primoravan da forsira, pa ni on nije pogađao.

Igokea je u poslednja tri minuta poluvremena ušla sa 14 poena prednosti posle pogotka Dešona Stivensa za 34:20. U ta tri minuta odbrana crveno-belih je potpuno pukla, pa su primili još osam poena za 44:22 pre odmora.

Drugo poluvreme počelo je nešto efikasnijom igrom crveno-belih. Kuzmić je pogodio za dva, Kalinić je u 22. minutu ubacio prvu trojku Zvezde i rezultat je posle tri minuta igre bio 47:31.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vurunaa

Taj ritam se nastavio dobrom odbranom, Igokea je ušla u kontraritam, a Luka Mitrović se razigrao kao i protiv Budućnosti.

Ubacio je šest uzastopnih poena Zvezde, Marko Simonović se nadovezao trojkom i crveno-beli su prišli na 52:44 dva minuta pre kraja treće deonice, da bi po isteku 30. minuta bilo deset razlike za Igokeu.

Ivanović je čvrstom odbranom iznudio nesportski faul Starksa na početku četvrte deonice i prva dva slobodna bacanja od kojih je Nikola ubacio jedno.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Zvezda je prišla do pet poena zaostatka košem uz faul Luke Mitrovića. Faulirao ga je Radanov, a Zvezda je imala dostižnih 56:51 i dodatno bacanje koje Luka nije pogodio.

Ipak, baš u tim trenucima kada je imala svoj momentum, Zvezdu je „resetovao“ Radanov košem s linije penala, ali i Starks trojkom za 60:51.

Ispostaviće se da će ovo na pet minuta pre kraja biti nedostižna prednost, od koje je Igokea samo gradila svoj suficit i mirno privela meč kraju.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Uzbuđenje nije podigao ni Kalinić trojkom uz faul, jer je do kraja ostalo oko tri minuta, a tim iz Laktaša je vodio 15 poena. Zvezda je stoga ublažila poraz, ali ga je doživela.

Naredni meč crveno-beli igraju u Evroligi protiv Žalgirisa na svom terenu 13. oktobra, dok Igokea istog dana igra protiv Galatasaraja u Ligi šampiona.

Igokea – Crvena zvezda 75:68 (21:14, 23:8, 10:22, 21:24)

Dvorana: Hala sportova (Laktaši); Sudije: Tomislav Hordov, Josip Radojković, Krunoslav Peić

Igokea: Vulić 0, Starks 14, Robinson 2, Tanasković 0, Radanov 14, Jošilo 7, Talić 1, Ilić 9, Stivens 7, Voler 15, Fundić 0, Đorđević 6. Trener: Dragan Bajić.

Crvena zvezda: Lazarević 3, Volters 9, Davidovac 2, Mitrović 13, Kalinić 16, Dobrić 2, Holins 4, Simonović 3, Ivanović 10, Kuzmić 6. Trener. Dejan Radonjić

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Pobeda Igokee 75:68

Radanov zakucava, Jošilo ubacuje slobodno bacanje, a onda Aleksa još jednom polaže na kraju meča. Lazarević je za Zvezdu pogodio trojku za utehu – 75:68 za Igokeu na kraju.

38′ Kakav koš Kalinića, Zvezda pred porazom

Tri plus jedan je dobio posle šuta Nikola Kalinić, ali Zvezda sada mora da ide na sve ili ništa – 69:58.

36′ Zvezda u teškoj situaciji, još četiri minuta i -11

Koševi Radanova i Volera, na drugoj strani niko iz igre ne može da pogodi iz igre, samo je Ivanović ubacio dve lopte u obruč sa linije za slobodna bacanja – 54:43 za Igokeu.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

35′ Trojka Starka u najgorem trenutku

Domaći su povećali prednost košem Alekse Radanova sa linije penala, a onda i trojkom Markela Starksa za 60:51.

34′ Koš i faul za Mitrovića!

Dva poena i faul Radanova na Luki Mitroviću pod košem Igokee. Zvezda je dobila 2+1 situaciju iz neizgledne akcije koju je uspešno završio krilni centar kluba sa Malog Kalemegdana, Zvezda ima priključak – 56:51.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

33′ Mitrović se spetljao, trojka Ivanovića

Promašio je krilni centar Zvezde prvo slobodno bacanje, ubacio je drugo i za dva i po minuta Beograđani nisu postigli nijedan koš iz igre. Robinson jeste dao jedan sa krila za Igokeu koja vodi 56:46. Smanjio je to Ivanović trojkom – 56:49.

31′ Prvo slobodno bacanje Zvezde u celom meču

Nesportska lična za Starksa posle dobre odbrane Ivanovića i prvo slobodno bacanje za tim iz Beograda – 54:45 za Igokeu.

Treća četvrtina:

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

30′ Zvezda je prišla na -10

Prvi koš Ivanovića iz teške situacije, Radanov vraća dvocifrenu prednost svom timu, a onda je Ivanović promašio još jednu trojku za 54:44 u korist Igokee posle 30 minuta.

28′ Trojka Simonovića!

Moralo je jednom da krene i u šutu spolja, Mitrović je prethodno upisao i šesti uzastopni poen za svoj tim, pa je Zvezda prišla na dostižnih 11 razlike. Kalinić je to, dva minuta pred kraj treće četvrtine sveo na 51:42 za Igokeu.

26′ Dva koša Mitrovića, Jošilo kad mu vreme nije

Trojka Jošila u najgorem trenutku, tek što je Zvezda pronašla malo ritma u ofanzivi. Luka Mitrović na drugoj strani drži Zvezdu koliko-toliko u igri svojim poenima pod košem – 51:35 za Igokeu.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

24′ Zvezda smanjila zaostatak

Kalinić je pokrenuo ekipu onom trojkom, Kuzmić je bio na zakucavanju, Volters na flouteru, a Jošilo je ubacio dva poena za Igokeu koja sada vodi 47:31. Kalinić je imao šansu da ovaj deficit dodatno smanji, ali nije to uradio, izgubio je loptu.

22′ Prva trojka Zvezde na utakmici!

Kuzmić je vratio loptu u koš i upisao dva poena, Jošilo je na drugoj strani promašio spolja, a kaznio je to u tranziciji Kalinić prvom trojkom Zvezde – 45:27 za Igokeu.

21′ Zvezdin horor se nastavlja

Stivens pogađa s penala, Zvezda bez poena u prvom minutu nastavka – 45:22 za Igokeu.

Druga četvrtina:

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

20′ Neviđeni procenti trojki Igokee, duplo više poena od Zvezde

Voler je ubacio šesti od devet šuteva za tri poena čitavog tima Igokee. Neverovatni procenti spolja, tom trojkom je tim iz Laktaša otišao na 20 razlike – 42:22 za domaće. Ilić je potom dobio faul za 44:22 na kraju poluvremena.

19′ Trojka Volera, Zvezdin „kanal“ se nastavlja

Ništa ne polazi za rukom igračima u crveno-belim dresovima, osim napada iz reketa, gde se ne prolazi uvek. Tako je presečen pas Kalinića ispod koša, dok je Voler ubacio trojku na drugoj strani za 37:20. Zvezdin horor se nastavio zakucavanjem Ilića za 39:20.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Foto: Igokea/Nikola Vuruna

17′ Sve gora situacija po Zvezdu

Odlična odbrana Ivanovića i rana krađa, pa asistencija za Holinsova dva poena, ali odmah i odgovor Igokee trojkom Starksa, pa je posle 16 minuta Igokea imala 30:18. Holins je promašio čistu trojku iz ćoška, a Radanov je dobio faul za dva penala i 32:18 za Igokeu. Kuzmić je iz reketa ublažio malo zaostatak, ali ga je Stivens vratio na 14 poena, košem izbliza za 34:20.

15′ Zvezda ređa izgubljene lopte

Dobrić se zabio unutar linije 6,75 metara i odatle je probao da pošalje povratnu, video je da ne može, šutirao je iz očaja i to se nije isplatilo, dok je Igokea preko Radanova poentirala u kontri. Ostin Holins je promašio celu konstrukciju koša u sledećem napadu – 27:16, najveća prednost Igokee.

Košarka, utakmica, Igokea, Zvezda
Aleksa Radanov Foto: Igokea/Nikola Vuruna

14′ Šta se dešava sa igračima Zvezde?

Kalinić izbacuje loptu van za Lazarevića, igrač Zvezde je prihvatio loptu, ali mu je neočekivano ispala i otišla u aut. Kalinić je na drugoj strani iznudio faul u napadu i „pokrio“ je lošu reakciju svog saigrača.

13′ Odlična kombinacija Dobrića i Mitrovića

Pronašao je Ognjen Luku pod košem i Mitrović je zakucao. U sledećem napadu nije mogao da završi akciju pored Đorđevića, a upravo je Stefan ubacio horog za 25:16 u korist Igokee.

11′ Ne popušta tim iz Laktaša

Novi koš Đorđevića i promašeno zakucavanje Tanaskovića, Igokea je mogla da ode i na 11 poena prednosti.

Prva četvrtina:

10′ Ponovo pad gostiju, Igokea to kažnjava

Tim iz Laktaša pravi opet seriju od pet poena, trojkom Dalibora Ilića i onda sjajnom akcijom i dodavanjem kroz sredinu od zemlje – od Radanova do Đorđevića i 21:14 za Igokeu na kraju prve četvrtine.

8′ Zatežu crveno-beli odbranu

Radanov je primoran da šutira iz očaja sa više od sedam metara, a u međuvremenu su u Zvezdi poentirali Dobrić i Kalinić. Lep je bio koš Kalinića koji je iz driblinga izborio sebi poziciju za šut uz kontakt i onda pogodio od table – 16:10 vodi Igokea.

6′ Zvezda loša u napadu, Igokea sve dalje

Polaganje Holinsa, pa koš Dešona Stivensa. Evidentno je da Zvezda igra loš napad. Kalinić je morao sam da traži rešenje i isforsira šut sa krila, dok je Starks ubacio novu trojku i treći šut iz isto toliko pokušaja za 14:6 u korist svog tima. To se nastavilo kontrom i akcijom Robinsona i Volera – 16:6, prvi dvocifreni plus Igokee.

4′ Serija Igokee 5:0

Vodi tim iz Laktaša posle trojke Antabije Volera nakon ofanzivnog skoka, a onda je i Markel Starks ubacio novi koš za dva – 9:4 vodi Igokea.

2′ Egal na početku

Starks precizan iz natrčavanja posle izgubljene lopte Zvezde, Davidovac vraća egal na početku meča, pre nego što je i Starks prodao jednu loptu – 4:4.

1′ Lagano Kalinić

Prodor Zvezdinog krila koji igra sve bolje kako se sezona polako zagreva. Usledili su poeni Igokee, pa izgubljena lopta Zvezde – 2:2.

Bonus video: Rakočević: Za Karija me veže jedna sjajna priča iz Indijanapolisa

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare